Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Pule, το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο!

Pule, το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο!

Τα συνήθη είδη τυριών χρησιμοποιούν συνήθως αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο ή βουβαλίσιο γάλα και πιο σπάνια γάλα από γιακ. Ανακαλύψαμε λοιπόν ένα πραγματικά σπάνιο τυρί, το pule, που πωλείται συνήθως 1000 ευρώ το κιλό, όμως μπορεί να φτάσει ακόμη και την τιμή των 5000 ευρώ το κιλό, το τυρί αυτό προέρχεται από γάλα …γαϊδούρας!

Το τυρί pule είναι λευκό, περιέχει μόνο 1% λιπαρά, γευστικά θυμίζει το manchego, έχει έντονη γεύση και μυρουδιά, ενώ η εμφάνιση του θυμίζει ανθότυρο. Παράγεται σε μια φάρμα γαϊδουριών στη Zasavica της Σερβίας, που ονομάζεται Zasavica Donkey Reserve, και βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι. Αυτό το τυρί παράγεται από το γάλα ενός κοπαδιού μόλις 100 θηλυκών γαϊδάρων, μιας σπάνιας εγχώριας ράτσας που αποτελούν σήμερα είδος υπό εξαφάνιση. Ο ιδιοκτήτης της φάρμας, Slobodan Simić, είναι ο μοναδικός παραγωγός αυτού τυριού στον κόσμο, ενώ στοχεύει με τα χρήματα που εισπράττει να αποτρέψει την εξαφάνισή τους.

Το γάλα γαϊδούρας περιέχει σημαντικά λιγότερα στερεά από το αγελαδινό γάλα, που σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο γάλα για να παραχθεί η ισοδύναμη ποσότητα σκληρού τυριού. Ένα θηλυκό γαϊδούρι παράγει περίπου 1,5 έως 2 λίτρα γάλα την ημέρα και χρειάζονται περίπου 25 λίτρα γάλα για να φτιαχτεί ένα κιλό τυρί. Το άρμεγμα γίνεται με το χέρι τρεις φορές την ημέρα και είναι μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί εξαιρετική προσοχή. Στη συνέχεια το γάλα αναμειγνύεται με κατσικίσιο γάλα (αναλογία 60:40, γαϊδούρας-κατσίκας) το αφήνουνε να πήξει και στη συνέχεια καπνίζεται. Η σπανιότητα της ράτσας και οι δυσκολίες παραγωγής κάνουν αυτό το σερβικό τυρί, το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο.

Το τυρί pule είναι ένα υγιεινό προϊόν που έχει πολλά οφέλη. Το γάλα γαϊδούρας περιέχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό γάλα, ενώ σε θρεπτικά συστατικά συναγωνίζεται το μητρικό γάλα. Περιέχει επίσης αντιαλλεργιογόνα, τα οποία μπορούν να μας προστατεύσουν από τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις αλλεργικών ασθενειών όπως το άσθμα, η δερματίτιδα και η βρογχίτιδα. Η κατανάλωση τυριού pule ή γάλα γαϊδούρας από μόνα τους μπορεί να βελτιώσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα και έτσι να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφύγουν τη δύσπνοια, τον βήχα, τα δερματικά εξανθήματα, την φραγή της μύτης και άλλα συμπτώματα που προκαλούνται από αλλεργίες.

Αυτό το ακριβό τυρί συνήθως δεν είναι διαθέσιμο στο εμπόριο, επί του παρόντος το τυρί παράγεται μόνο κατά παραγγελία ή είναι διαθέσιμο για αγορά από τη φάρμα. Θα το βρείτε επίσης σε μερικά πολυτελή εστιατόρια του εξωτερικού. Πληροφορίες λένε πως σύντομα αναμένονται εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τον υπόλοιπο κόσμο.

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top