Το να παραγγείλετε φαγητό σε πακέτο από το αγαπημένο σας εστιατόριο από μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας μπορεί να φαίνεται σαν ένα σαφώς σύγχρονο φαινόμενο. Αλλά η παράδοση φαγητού έχει μια ιστορία που εκτείνεται πολύ πιο πίσω από την εποχή των smartphone. Ένα ζευγάρι Ιταλών βασιλιάδων τον 19ο αιώνα θεωρούνται ευρέως ως οι πρώτοι πελάτες παράδοσης πίτσας. Και στα 130 χρόνια από εκείνη τη μοιραία εποχή, η ιστορία της παράδοσης φαγητού αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις ευρύτερες ιστορικές τάσεις. Οι πόλεμοι, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι μεταβαλλόμενες μορφές εργασίας έχουν παίξει ρόλο στον καθορισμό του τρόπου και του πότε οι άνθρωποι παραγγέλνουν delivery.
Τι υπάρχει στον ορίζοντα για την παράδοση φαγητού; Μόνο ο χρόνος θα δείξει, αλλά μια ένδειξη μπορεί να βρεθεί στον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τη διατροφή και πώς το φαγητό που τρώνε επηρεάζει τον τρόπο που αισθάνονται. Συντάξαμε μια λίστα με σημαντικά ορόσημα στην ιστορία της παράδοσης φαγητού χρησιμοποιώντας πρωτογενείς και δευτερεύουσες ιστορικές πηγές, δείτε πώς έχει εξελιχθεί η παράδοση τροφίμων τα τελευταία 130 χρόνια.
1889: Παραδίδεται η πρώτη πίτσα
Το 1889 πραγματοποιήθηκε η πρώτη παράδοση πίτσας (πού αλλού) στην Ιταλία. Ο βασιλιάς Ουμπέρτο και η βασίλισσα Μαργαρίτα παρέλαβαν το πρώτο delivery. Το εν λόγω πακέτο προήλθε από την περίφημη Pizzeria di Pietro e Basta Così με έδρα τη Νάπολη. Ο μύθος λέει ότι το Esposito (ο επικεφαλής σεφ της πιτσαρίας) παρέδωσε τρεις πίτσες στη βασιλική οικογένεια που είχαν βαρεθεί τη γαλλική κουζίνα (όπως συνήθιζαν οι ευρωπαίοι βασιλιάδες). Η βασίλισσα λάτρεψε και τις τρεις πίτσες, όμως ιδιαίτερα τη μία, την πίτσα alla mozzarella, με τυρί μοτσαρέλα, ντομάτα και φρέσκα φύλλα βασιλικού (που κάνουν τα χρώματα της ιταλικής σημαίας). Ο Esposito ονόμασε αυτή την πίτσα από την ίδια τη βασίλισσα, αποκαλώντας την Pizza Margherita.
Δεκαετία 1890: Οι Dabbawalas παραδίδουν μεσημεριανό γεύμα στους εργάτες στην Ινδία
Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, και ενώ ακόμη βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία, η Ινδία είδε αύξηση του εργατικού δυναμικού σε πολυσύχναστες μητροπολιτικές πόλεις, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη ενός συστήματος διανομής γευμάτων για την επίλυση των προβλημάτων σίτισης αυτών των πολυάσχολων εργαζομένων, ένα σύστημα παράδοσης φαγητού που ονομάστηκε dabbawala, (μετάφραση «αυτός που κουβαλά το κουτί»). Αντί να πάνε σπίτι για μεσημεριανό γεύμα ή να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους για φαγητό, οι dabbawalas φέρνουν σπιτικά γεύματα στους εργαζομένους απευθείας σε κουτιά. Οι Dabbawalas χρησιμοποιούσαν συνήθως ποδήλατα και μερικές φορές τρένα. Αυτά τα γεύματα έφταναν σε δικά τους δοχεία και οι Dabbawalas θα έπρεπε να επιστρέψουν για να μαζέψουν τα άδεια δοχεία αργότερα το απόγευμα. Το Dabbawala προέρχεται από τη Βομβάη και σιγά-σιγά εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις.
1922: Η παράδοση κινέζικου φαγητού φτάνει στην Αμερική
Η παράδοση κινέζικου φαγητού έκανε το ντεμπούτο της στην Αμερική το 1922. Ένα καφέ-εστιατόριο του Λος Άντζελες το Kin-Chu διαφημιζόταν ως το «μόνο μέρος στη Δυτική Ακτή που φτιάχνει και παραδίδει αληθινό κινέζικο φαγητό». Το εστιατόριο έκανε χρήση μιας σχετικά νέας τεχνολογίας για να εκπληρώσει τις παραγγελίες, το τηλέφωνο. Οι πελάτες μπορούσαν να τηλεφωνήσουν για να κάνουν την παραγγελία τους, και το εστιατόριο θα έκανε την παράδοση μέχρι το μεσημέρι.
Δεκαετία 1950: Η παράδοση φαγητού από εστιατόρια απογειώνεται
Η εκλαΐκευση της τηλεόρασης τη δεκαετία του 1950 έπαιξε μεγάλο ρόλο στη μεταπολεμική έκρηξη της παράδοσης φαγητού από τα εστιατόρια. Με τις τηλεοράσεις σε όλο και περισσότερα σπίτια, καθιερώθηκε η ιδέα να απολαμβάνουν δείπνο από εστιατόρια στο σπίτι. Οι οικογένειες μπορούσαν πλέον να επιστρέψουν στο σπίτι μετά από πολλές ώρες στη δουλειά, να παραλάβουν τα γεύματά τους για να τα απολαύσουν παρακολουθώντας τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά προγράμματα, πολλά εστιατόρια ανέπτυξαν ακόμη και ειδικό μενού «τηλεοπτικού δείπνου».
1954: Κυκλοφορεί το Meals on Wheels
Ένα νέο είδος παράδοσης φαγητού γεννήθηκε όταν το Meals on Wheels πρωτοξεκίνησε το 1954. Η φιλανθρωπική αυτή οργάνωση αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία ως απάντηση στην οικονομική παρακμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Meals on Wheels παρέδιδε φαγητό σε άτομα που έμεναν στο σπίτι που διαφορετικά δεν θα είχαν πρόσβαση σε φαγητό. Η οργάνωση σύντομα εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Meals on Wheels είναι ακόμα ενεργό και σήμερα, παραδίδοντας φαγητό στους κατοίκους σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Δεκαετία 1960: Η ταχύτητα παράδοσης βελτιώνεται
Χάρη εν μέρει στη νέα πανταχού παρουσία των αυτοκινήτων, οι χρόνοι παράδοσης μειώθηκαν τη δεκαετία του 1960. Στην πρώτη γραμμή αυτής της καινοτομίας ήταν οι ιδρυτές της πίτσας Domino. Ανέπτυξαν ένα είδος “εγγύησης” ότι η πίτσα θα ήταν στους πελάτες μέσα σε 30 λεπτά ή λιγότερο. Η εταιρεία αργότερα θα υποβληθεί σε μηνύσεις για αυτήν την “εγγύηση”. Οι αγωγές ισχυρίστηκαν ότι τα 30 λεπτά ήταν τόσο σύντομος χρόνος παράδοσης που η εταιρεία ενθάρρυνε την επικίνδυνη οδήγηση.
1994: Η Pizza Hut λανσάρει το Pizzanet
Το 1994, η Pizza Hut έκανε το ντεμπούτο της σε έναν από τους πρώτους ιστότοπους παράδοσης φαγητού που βασίζονται στο διαδίκτυο. Το Pizzanet δεν λειτούργησε σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά μάλλον μόνο για άτομα που βρίσκονταν στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια. Ανεξάρτητα από αυτό, παρείχε ένα πρώιμο μοντέλο για την ψηφιακή παράδοση φαγητού. Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους δημόσιους ιστότοπους στο διαδίκτυο. Έχοντας αυτό κατά νου, η πίτσα ήταν πιθανότατα ένα από τα πρώτα προϊόντα που αγοράστηκαν και πουλήθηκαν στο διαδίκτυο.
1995: Το World Wide Waiter βγαίνει στο διαδίκτυο
Το 1995 ξεκίνησε η πρώτη διαδικτυακή υπηρεσία παράδοσης εστιατορίου. Ονομάστηκε World Wide Waiter, η υπηρεσία συγκέντρωσε περισσότερα από 60 εστιατόρια στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο και προσέφερε παράδοση στο σπίτι ή στο γραφείο.
Δεκαετία 2000: Η παράδοση φαγητού γίνεται mainstream
Στη δεκαετία του 2000, η παράδοση φαγητού εξερράγη σε δημοτικότητα. Καθώς τα smartphone έγιναν ακόμη πιο δημοφιλή, οι εφαρμογές παράδοσης φαγητού κυριαρχούσαν στις υπηρεσίες παράδοσης. Οι υπάλληλοι του γραφείου μπορούσαν να παραγγείλουν φαγητό από τα τηλέφωνά τους στο γραφείο χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν από τα γραφεία τους και οι άνθρωποι που αποφάσισαν να μην μαγειρεύουν μετά τη δουλειά θα μπορούσαν να έχουν το δείπνο τους με μερικά αγγίγματα στο τηλέφωνό τους. Νέες εφαρμογές παράδοσης φαγητού εισάγονται συνεχώς από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Στο εγγύς μέλλον, ετοιμαστείτε να παραλάβετε το φαγητό σας με drones ή ρομπότ, καθώς οι εταιρείες δοκιμάζουν ήδη αυτές τις επιλογές παράδοσης. Στην πραγματικότητα; Το Yandex έχει ήδη ξεκινήσει χρησιμοποιώντας ρομπότ για την παράδοση φαγητού στο κέντρο της Μόσχας!!!
Σχόλια 0