Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το δεντρολίβανο

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το δεντρολίβανο
Image by Oldřich Vach from Pixabay

Τι είναι το δεντρολίβανο;

Το δεντρολίβανο ή Rosmarinus officinalis είναι ένα δημοφιλές βότανο που χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές, από μαγειρευτά μέχρι ψητά και σαλάτες. Προτιμάται ιδιαίτερα σε συνταγές που έχουν πάπια, αρνί, κοτόπουλο, χοιρινό και γενικότερα κρέατα. Συχνά θα βρείτε δεντρολίβανο σε συνταγές γέμισης και σε σούπες, ενώ η πικάντικη, ελαφρώς πικρή γεύση του προσθέτει γεύση σε πατάτες, γογγύλια, ντομάτες και άλλα λαχανικά.

Εκτός από ένα γαστρονομικό καρύκευμα, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν δεντρολίβανο για τα φαρμακευτικά του οφέλη. Είναι επίσης βασικό συστατικό σε προϊόντα περιποίησης και καλλιεργείται ως φυτό περίφραξης σε πολλούς κήπους.

Κατάγεται από την περιοχή της Μεσογείου, το δεντρολίβανο είναι ένας αρωματικός, αειθαλής θάμνος με ροζ, μπλε, λευκά ή μοβ άνθη και πράσινα κοντά βελονοειδή φύλλα. Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae), μαζί με άλλα βότανα όπως το φασκόμηλο, το θυμάρι, η ρίγανη και ο βασιλικός.

Από πού προήλθε το δεντρολίβανο;

Το όνομα δεντρολίβανο (rosemary στα αγγλικά) προέρχεται από δύο λατινικές λέξεις, ros και marinus οι οποίες σημαίνουν «δροσιά της θάλασσας». Το δεντρολίβανο είναι ενδημικό των ξηρών και βραχωδών περιοχών της Μεσογείου και πλέον καλλιεργείται ευρέως σε κήπους σε όλο τον κόσμο.

Το δεντρολίβανο έχει μακρά ιστορία και χρησιμοποιείται από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Σύμφωνα με την ιστορία, οι Έλληνες λόγιοι φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο στο κεφάλι τους για να ενισχύσουν τη μνήμη τους, ενώ ο Ναπολέων Βοναπάρτης χρησιμοποίησε δεντρολίβανο για την παρασκευή του Eau de Cologne. Ο θρύλος λέει ότι το δεντρολίβανο είχε αρχικά λευκά άνθη, τα οποία έγιναν μπλε όταν η Παναγία ακούμπησε τον μανδύα της πάνω τους. Στη συνέχεια, το φυτό έγινε γνωστό ως «Ρόδο της Μαρίας» (Rose of Mary).

Το δεντρολίβανο αναφέρεται επίσης σε πολλά έργα του Σαίξπηρ. Παραδοσιακά, οι νύφες φέρουν ένα κλαδάκι δεντρολίβανου στην ανθοδέσμη τους ως σύμβολο ευτυχίας και αγάπης, ενώ ένα κλαδί δεντρολίβανου τοποθετείται στα χέρια των νεκρών ως ένδειξη μνήμης.

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης δεντρολίβανου;

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το δεντρολίβανο για πολλές από τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, όπως η βελτίωση της μνήμης, η ανακούφιση του μυϊκού πόνου και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν ότι το δεντρολίβανο προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, επιβεβαιώνοντας έτσι τη λαϊκή του χρήση.

Το δεντρολίβανο είναι γενικά ασφαλές όταν καταναλώνεται ως καρύκευμα. Ωστόσο, σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τη λήψη του σε μεγάλες ποσότητες.

Ποια είναι η θρεπτική αξία του δεντρολίβανου;

Τα 100 γραμμάρια δεντρολίβανου περιέχουν μόλις 131 θερμίδες, δεν έχουν χοληστερόλη και περιέχουν 14 γραμμάρια συνολικών διαιτητικών ινών.

Είτε φρέσκο ​​είτε αποξηραμένο, το δεντρολίβανο είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Β. Είναι ένα βότανο που περιέχει υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος το οποίο είναι σημαντικό για τη σύνθεση του DNA και βοηθά στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στα νεογνά.

Το δεντρολίβανο είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και σιδήρου και περιέχει μέταλλα όπως:

  • Κάλιο
  • Ασβέστιο
  • Μαγγάνιο
  • Χαλκός
  • Μαγνήσιο

Πώς καλλιεργείται το δεντρολίβανο;

Το δεντρολίβανο καλλιεργείται τόσο για το αιθέριο έλαιό του όσο και ως μαγειρικό βότανο. Είναι ένα πολυετές φυτό που ζει για περισσότερα από δύο χρόνια και αναπτύσσεται κυρίως σε θερμά κλίματα, σε καλά στραγγιζόμενα αλκαλικά εδάφη. Το ύψος του φυτού κυμαίνεται από 1,5 έως 3 μέτρα.

Η συγκομιδή του δεντρολίβανου γίνεται μία ή δύο φορές τον χρόνο, ανάλογα με την τοποθεσία και τη χρήση του. Τα φύλλα αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος αμέσως μετά τη συγκομιδή, ώστε να διατηρήσουν το χρώμα και το άρωμά τους.

Εκτός από τις μεσογειακές χώρες, μερικές από τις κυριότερες χώρες παραγωγής του είναι η Αγγλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πότε είναι το δεντρολίβανο στην εποχή του;

Το δεντρολίβανο είναι σε αφθονία από την άνοιξη έως το καλοκαίρι, καθώς αναπτύσσεται πιο ενεργά κατά τις εποχές αυτές. Παρόλα αυτά, μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε δεντρολίβανο;

Ψάξτε για δεντρολίβανο φρέσκο, με σκούρα πράσινα φύλλα, χωρίς κηλίδες ή κιτρινίσματα. Το φρέσκο δεντρολίβανο έχει ήπιο και εκλεπτυσμένο άρωμα. Θα το βρείτε μαζί με άλλα βότανα στο σούπερ μάρκετ, συνήθως σε ματσάκια ή μικρές συσκευασίες που περιέχουν λίγα κλαδάκια.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε αποξηραμένα φύλλα δεντρολίβανου ή εκχύλισμα σε σκόνη από καταστήματα μπαχαρικών. Ωστόσο, το αποξηραμένο δεντρολίβανο είναι λιγότερο αρωματικό αλλά με πιο έντονη γεύση, καθιστώντας το ιδανικό για αλμυρά πιάτα με κρέας.

Πώς να αποθηκεύσετε το δεντρολίβανο

Το φρέσκο δεντρολίβανο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο. Τυλίξτε το σε υγρό χαρτί κουζίνας και καλύψτε το χαλαρά με πλαστική μεμβράνη. Εναλλακτικά, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε πλαστικό δοχείο και να το αποθηκεύσετε στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου. Με αυτόν τον τρόπο, το δεντρολίβανο μπορεί να διατηρηθεί για 1 έως 2 εβδομάδες.

Για μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης, μπορείτε να το καταψύξετε. Πριν το βάλετε στην κατάψυξη, βεβαιωθείτε ότι τα φύλλα είναι εντελώς στεγνά μετά το πλύσιμο.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top