Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Το φιλοδώρημα στην Ελλάδα

Το φιλοδώρημα στην Ελλάδα

Το φιλοδώρημα (πουρμπουάρ) στην Ελλάδα συνηθίζεται να δίνεται μεταξύ 10% ή 15% του λογαριασμού ή να στρογγυλοποιείται προς τα πάνω. Αυτός ο οδηγός φιλοδωρήματος για την Ελλάδα εξηγεί την κουλτούρα των φιλοδωρημάτων για εστιατόρια, οδηγούς ταξί, ξεναγούς και πολλές άλλες υπηρεσίες στην Ελλάδα.
(Το άρθρο είναι μεταφρασμένο από το travel blog RealGreekExperiences και αφορά ταξιδιώτες προς την Ελλάδα)

Τι ισχύει

Τα φιλοδωρήματα διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν μια αρκετά τυπική εθιμοτυπία. Άλλες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, έχουν ένα πιο τυχαίο σύστημα. Μία από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα.

Για να συνοψίσουμε την ελληνική κουλτούρα φιλοδωρήματος, θα μπορούσαμε άνετα να πούμε ότι ενώ το φιλοδώρημα δεν είναι υποχρεωτικό, είναι συχνά συνηθισμένο, αν όχι αναμενόμενο. Μια καλή κίνηση εκτιμάται πάντα και μπορεί ακόμη και να φτιάξει τη μέρα κάποιου.

Με λίγα λόγια, το φιλοδώρημα είναι πάντα μια ωραία χειρονομία. Εκτός και αν είχατε κακή ή μέτρια εξυπηρέτηση, είναι πάντα καλή ιδέα να αφήνετε ένα φιλοδώρημα. Ένα φιλοδώρημα σε μετρητά προτιμάται πάντα από ένα φιλοδώρημα που πληρώνεται από την κάρτα σας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην εθιμοτυπία φιλοδωρήματος στην Ελλάδα.

Φιλοδωρήματα σε ταβέρνες και εστιατόρια

Κάθε τουρίστας που επισκέπτεται την Ελλάδα θα απολαύσει σίγουρα ένα γεύμα σε μια ταβέρνα . Αυτά τα προσιτά, τοπικά εστιατόρια είναι όπου μπορείτε να απολαύσετε μερικά από τα πιο νόστιμα φαγητά της Ελλάδας.

Εάν είχατε ένα υπέροχο γεύμα ή εξαιρετική εξυπηρέτηση σε μια ταβέρνα, συνηθίζεται να αφήσετε ένα φιλοδώρημα. Δεν υπάρχει καθορισμένο ποσοστό για φιλοδώρημα σε ταβέρνες. Οι περισσότεροι Έλληνες θα άφηναν λίγα ευρώ στο τραπέζι.

Παράδειγμα: Εάν ο λογαριασμός σας φτάσει στα 27 ή 28 ευρώ, μπορείτε απλά να τον στρογγυλοποιήσετε στα 30. Εάν το κόστος του γεύματός σας ήταν 35 ευρώ, θα μπορούσατε να αφήσετε έως και 40 ευρώ συνολικά, ειδικά αν είχατε ένα εξαιρετικό σέρβις.

Σε γενικές γραμμές, η ίδια αρχή ισχύει όταν επισκέπτεστε εστιατόρια μεσαίας κατηγορίας ή πολυτελείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ελέγξετε εάν τα tips περιλαμβάνονται ήδη στον λογαριασμό σας.

Μπορείτε πάντα να προσθέσετε ένα φιλοδώρημα και από την κάρτα σας. Εάν δίνετε φιλοδώρημα σε μετρητά σε ένα πολυτελές εστιατόριο, ένα χαρτονόμισμα θα φαινόταν κατά κάποιο τρόπο πιο κατάλληλο.

“Χρέωση κουβέρ” σε ταβέρνες

Κοιτάζοντας το μενού της ταβέρνας σας, μπορεί να δείτε κάτι που ονομάζεται “χρέωση κουβέρ” ή μερικές φορές “χρέωση υπηρεσιών”. Αυτό δεν έχει να κάνει με το φιλοδώρημα – είναι μια μικρή χρέωση που συνήθως καλύπτει το ψωμί και το μη εμφιαλωμένο νερό, το οποίο έρχεται σε μια κανάτα. Εάν δεν θέλετε ψωμί, αυτή η χρέωση δεν θα προστεθεί στον τελικό λογαριασμό σας.

Φιλοδωρήματα σε καφετέριες και μπαρ

Γενικά το φιλοδώρημα σε καφετέριες και μπαρ δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο σε ορισμένες άλλες χώρες. Ωστόσο, εάν είχατε εξαιρετική εξυπηρέτηση, αφήστε ένα μικρό φιλοδώρημα, εκτιμάται πάντα.

Εάν ήπιατε τον καφέ σας σε ένα καφενείο, θα μπορούσατε να στρογγυλοποιήσετε το λογαριασμό (π.χ. από1,80 σε 2,00) ή απλώς να ρίξετε μερικά κέρματα στο βάζο με τα tips δίπλα στο ταμείο. Συνολικά, η στρογγυλοποίηση του λογαριασμού σας στο πλησιέστερο ευρώ είναι μια καλή κίνηση για φιλοδώρημα σε καφετέριες και μπαρ.

Το φιλοδώρημα σε οδηγούς ταξί

Το φιλοδώρημα σε οδηγούς ταξί στην Ελλάδα δεν είναι απαραίτητα αναμενόμενο. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο να στρογγυλοποιείτε στο πλησιέστερο ευρώ, ειδικά εάν πληρώνετε με μετρητά. Εάν έχετε διανύσει μεγάλη απόσταση, ή σας βοήθησε να μεταφέρετε τις αποσκευές σας ή σας έχει προσφέρει ταξιδιωτικές συμβουλές, μπορείτε να αφήσετε και μεγαλύτερο φιλοδώρημα.

Αυτές τις μέρες όλα τα ταξί στην Ελλάδα υποτίθεται ότι έχουν POS, οπότε αν το θέλατε, μπορείτε να προσθέσετε ένα μικρό φιλοδώρημα στον τελικό ναύλο σας.

Φιλοδώρημα στους ξεναγούς

Οι δωρεάν περιηγήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε μια πόλη. Αυτοί οι οδηοί έχουν συνήθως δεκάδες ώρες δουλειάς και είναι εξαιρετικά ενθουσιώδεις. Στην πραγματικότητα, το κατάλληλο άτομο σε αυτή τη δουλειά μπορεί να δώσει απόλυτα τον τόνο στις διακοπές σας!

Γενικά θα συνιστούσαμε να αφήσετε τουλάχιστον 10 ευρώ ανά άτομο για μια δωρεάν περιήγηση με τα πόδια 2 ωρών ή και περισσότερα εάν η περιήγηση διαρκεί περισσότερο.

Φιλοδώρημα για ομαδικές ξεναγήσεις και ιδιωτικές ξεναγήσεις

Πολλοί επισκέπτες έχουν κάνει προ-κράτηση για μια ομαδική ξενάγηση μέσω μιας εταιρείας από το εξωτερικό ή του ξενοδοχείου τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως αναμένεται να δοθεί φιλοδώρημα στον ξεναγό.

Ένας καλός κανόνας είναι να αφήσετε το 10% ή το 15% της τιμής της ομαδικής περιήγησης. Έτσι, εάν η περιοδεία σας κοστίζει 40 ευρώ, μπορείτε να αφήσετε 5 ευρώ για φιλοδώρημα.

Για ιδιωτικές εκδρομές, το φιλοδώρημα μπορεί να εξαρτηθεί από πολλές καταστάσεις π.χ. εάν η περιήγησή σας έχει πολλές στάσεις. Και πάλι, ένα 10-15% του συνολικού κόστους είναι λογικό.

Εάν πρόκειται να πραγματοποιήσετε μια πολυήμερη περιήγηση, θα μπορούσατε να δώσετε φιλοδώρημα τόσο στον οδηγό όσο και στον ξεναγό την τελευταία μέρα, με τη μορφή εφάπαξ.

Φιλοδώρημα στο προσωπικό του ξενοδοχείου (αχθοφόροι, υπηρεσία καθαριότητας, σερβιτόροι στο pool bar κ.α.)

Όπου κι αν πάτε στην Ελλάδα, θα βρείτε πολλούς διαφορετικούς τύπους καταλυμάτων.

Μερικοί επιλέγουν μείνουν σε ένα οικονομικό ξενοδοχείο ή ένα απλό διαμέρισμα με δυνατότητα γευμάτων. Άλλοι θα κάνουν πιο πολυτελείς επιλογές, όπως βίλες και ξενοδοχεία σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Τα περισσότερα από τα φιλικά προς τον προϋπολογισμό σας ακίνητα διαμονής δεν θα έχουν αχθοφόρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης ή ο ρεσεψιονίστ θα προσφερθεί να σας βοηθήσει με τις αποσκευές σας και σε αυτήν την περίπτωση δεν αναμένεται φιλοδώρημα.

Από την άλλη, αν μένετε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, συνήθως θα έχετε έναν αχθοφόρο να σας βοηθήσει με τις βαλίτσες σας, θα υπάρχει επίσης υπηρεσία δωματίου που μπορεί να φέρει ένα γεύμα ή ένα ποτό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας. Το να αφήσετε κάποια επιπλέον χρήματα θα εκτιμηθεί.

Μπορείτε να δώσετε φιλοδώρημα απευθείας τους αχθοφόρους και την υπηρεσία δωματίου. Ένα χαρτονόμισμα των 5 ή 10 ευρώ θα ήταν ότι πρέπει, ειδικά αν πρέπει να ανεβοκατεβαίνουν δεκάδες σκαλιά για να σας εξυπηρετήσουν ή αν είχατε πολλές αποσκευές.

Θα μπορούσατε επίσης να αφήσετε ένα φιλοδώρημα για την καμαριέρα δίπλα στο κομοδίνο σας όταν φεύγετε. Και πάλι, το φιλοδωρήματα στην Ελλάδα είναι στη διακριτική σας ευχέρεια. Ένα φιλοδώρημα 5 ή ίσως 10 ευρώ την ημέρα θα ήταν αρκετό για ένα καλό ξενοδοχείο.

Φιλοδώρημα σε άτομα που κάνουν delivery (e-food, Wolt κ.λπ.)

Εάν ζείτε στην Ελλάδα, ή μένετε για μερικές εβδομάδες, το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα παραγγείλετε ένα πακέτο φαγητού ή κάποιο άλλο delivery. Λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Η επικρατούσα άποψη εδώ είναι να δίνεται οπωσδήποτε φιλοδώρημα στο άτομο που παραδίδει, και σε μετρητά αν είναι δυνατόν. Έτσι, ακόμα κι αν έχετε πληρώσει για το γεύμα σας online, είναι καλύτερα να δώσετε μερικά extra νομίσματα.

Και πάλι, το πόσο που θα αφήσεις είναι δικό σου θέμα. Ενδεικτικά, συνηθίζεται να αφήνουμε περίπου ένα ευρώ για παράδοση έως 10 ευρώ.

Για μεγαλύτερη παραγγελία, μπορείτε να αφήσετε περισσότερα. Για παράδειγμα, αν κάνετε πάρτι και παραγγείλετε πίτσες αξίας 80-90 ευρώ, σκεφτείτε να αφήσετε μεγαλύτερο φιλοδώρημα.

ΠΗΓΗ: RealGreekExperiences 

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top