Το κρέας εργαστηρίου (lab-meat) απειλεί την παραδοσιακή κτηνοτροφία

Το κρέας εργαστηρίου (lab-meat) απειλεί την παραδοσιακή κτηνοτροφία
Image by Philipp T from Pixabay

Το βοδινό κρέας, το πρόβειο, το γάλα και τα αυγά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν μερίδιο αγοράς από εναλλακτικές λύσεις που καλλιεργούνται σε εργαστήριο, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή κοινή μελέτη Ηνωμένου Βασιλείου–Νορβηγίας.

Η έρευνα — που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη στο είδος της — αξιολόγησε πώς οι καλλιεργημένες πρωτεΐνες και ένας πιθανός φόρος εκπομπών ρύπων θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τη βιομηχανία τροφίμων και το τοπίο των εκπομπών.

Αποκάλυψε ότι η εκτροφή βοοειδών και προβάτων, καθώς και η παραγωγή γαλακτοκομικών και αυγών, είναι πιο ευάλωτες στον ανταγωνισμό από συνθετικά προϊόντα σε σύγκριση με το χοιρινό και το κοτόπουλο, τα οποία εκπέμπουν χαμηλότερα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου.

Χρηματοδοτούμενοι από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας Ruralis, οι επιστήμονες μοντελοποίησαν δύο μελλοντικά σενάρια: ένα με φόρο ρύπων και ένα χωρίς.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι τομείς του βοείου κρέατος, του πρόβειου, του γάλακτος και των αυγών εμφάνισαν εντονότερη μείωση του μεριδίου αγοράς σε σχέση με τα πουλερικά και το χοιρινό. Με την εφαρμογή φόρου ρύπων, η πτώση ήταν τόσο πιο απότομη όσο και ταχύτερη.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι καταναλωτές θα θεωρούν ολοένα και περισσότερο τα καλλιεργημένα και τα συμβατικά ζωικά προϊόντα ως σε μεγάλο βαθμό εναλλάξιμα, με το κόστος να αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα στις αγοραστικές τους αποφάσεις.

Η μελέτη υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανάγκη για τις κυβερνήσεις και τους γεωργικούς τομείς να προετοιμαστούν για τις μεταβαλλόμενες δυναμικές της παγκόσμιας αγοράς πρωτεΐνης, ιδιαίτερα υπό την πίεση περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων.

Οι υποστηρικτές των καλλιεργημένων πρωτεϊνών αναφέρουν ότι διαφημίζονται ως μία φιλική προς το κλίμα εναλλακτική στο συμβατικό κρέας, με ενδεχόμενη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως και 97%.

Ωστόσο, οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους σε πολλές χώρες καθιστούν δύσκολο για αυτές τις τεχνολογίες να ανταγωνιστούν καθαρά βάσει κόστους.

Ο Dr Nick Roxburgh, του Ινστιτούτου James Hutton, που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε:
«Η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι η εκτροφή προβάτων και βοοειδών θα μπορούσε να είναι η πιο ευάλωτη στον ανταγωνισμό, ειδικά αν εισαχθεί φόρος ρύπων.
Δεδομένου του ενδεχόμενου αναστάτωσης, θα είναι σημαντικό να υπάρξει προσεκτικός σχεδιασμός για τις πιθανές επιπτώσεις των καλλιεργημένων πρωτεϊνών στη ζωική παραγωγή και τα αγροτικά εισοδήματα.»

Αυτό συμβαίνει καθώς οι Βρετανοί καταναλωτές ενδέχεται να δουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα εργαστηρίου στα ράφια εντός δύο ετών, αφού η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης.

Το 2020, η Σιγκαπούρη έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την πώληση κρέας κυτταροκαλλιέργειας για ανθρώπινη κατανάλωση.
Έκτοτε, η Ιταλία και οι πολιτείες της Αλαμπάμα και της Φλόριντα στις ΗΠΑ έχουν θεσπίσει απαγορεύσεις στα προϊόντα κυτταροκαλλιέργειας, υπερασπιζόμενες την παραδοσιακή κτηνοτροφία.

ΠΗΓΗ: farminguk.com

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top