Το σοτάρισμα είναι μια απλή αλλά ιδιαίτερα χρήσιμη τεχνική μαγειρέματος που χρησιμοποιείται ειδικότερα στα λαχανικά και στο κρέας. Όταν γίνεται σωστά, το σοτάρισμα είναι ένα σχετικά γρήγορο βήμα στην εκτέλεση μιας συνταγής, επειδή χρησιμοποιείται υψηλή θερμοκρασία και μικρή ποσότητα λιπαρής ουσίας (λάδι ή βούτυρο).
Ποια τηγάνια είναι κατάλληλα για σοτάρισμα
Για να επιτύχετε την υψηλή θερμοκρασία και γρήγορο σοτάρισμα, πρέπει να έχετε το σωστό τύπο και μέγεθος τηγανιού. Το ιδανικό τηγάνι θα πρέπει να είναι ρηχό και αρκετά φαρδύ, ώστε τα υλικά να σοτάρονται σε μία στρώση. Θα πρέπει επίσης να έχει βαρύ πάτο για να επιτρέπει τη σωστή αγωγιμότητα της θερμότητας, αλλά όχι τόσο βαρύ ώστε να μην μπορεί να κουνηθεί εύκολα.
1. Κόψτε τα λαχανικά ομοιόμορφα και σοτάρετε «από κάτω προς τα πάνω».
Όταν σοτάρετε λαχανικά, η προετοιμασία και η σειρά που σοτάρετε κάνουν τη διαφορά. Κατά την προετοιμασία, κόψτε όλα τα λαχανικά σας σε ομοιόμορφα μικρά κομμάτια (π.χ. κομμένα σε κύβους), ώστε να μπορούν να ψηθούν ομοιόμορφα όλα μαζί.
Όταν έρθει η ώρα να σοτάρετε, χρησιμοποιήστε τον κανόνα «from the ground up»: Ξεκινήστε πρώτα με τα λαχανικά-ρίζες, όπως καρότα και πατάτες, επειδή αυτά τα λαχανικά κάτω από το έδαφος είναι στην πραγματικότητα πιο σκληρά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο στο τηγάνι. Στη συνέχεια, προσθέστε οποιαδήποτε πιο ελαφριά λαχανικά πάνω από το έδαφος, όπως πιπεριές, κολοκυθάκια, μπρόκολο κ.α. Αυτό διασφαλίζει ότι όλα τα λαχανικά σας θα είναι μαγειρεμένα στο ίδιο επίπεδο μαγειρέματος.
2. Στεγνώστε τα λαχανικά και το κρέας πριν τα σοτάρετε.
Το σοτάρισμα είναι μια μέθοδος στεγνού μαγειρέματος, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν πρόσθετο υγρό παρεμποδίζει το σωστό ψήσιμο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οτιδήποτε σοτάρουμε, τόσο κρέας όσο και λαχανικά, να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνά (χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας) ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε ανεπιθύμητη υγρασία στο τηγάνι.
3. Ζεστάνετε καλά το τηγάνι πριν προσθέσετε τα υλικά.
Το σοτάρισμα είναι μια διαδικασία υψηλής θερμοκρασίας, επομένως μην προσθέτετε υλικά στο τηγάνι χωρίς να έχει ζεσταθεί καλά. Υπάρχει μια εύκολη δοκιμή: Προσθέστε μια σταγόνα νερό στο τηγάνι και αν αρχίσει αμέσως να τσιτσιρίζει και να εξατμίζεται, είστε έτοιμοι. Τώρα ήρθε η ώρα να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα λαδιού, βούτυρο ή ghee στο τηγάνι. Το λάδι πρέπει να αρχίσει αμέσως να γυαλίζει, το βούτυρο να αφρίζει ελαφρά και το ghee να λιώνει γρήγορα. Η διατήρηση της υψηλής θερμοκρασίας σε αυτό το στάδιο είναι σημαντική καθώς προσθέτετε τα λαχανικά ή το κρέας, για να διασφαλίσετε ότι τα υλικά μαγειρεύονται γρήγορα και σωστά.
4. Μην γεμίζετε υπερβολικά το τηγάνι.
Ο συνωστισμός υλικών στο τηγάνι θα καταστρέψει ένα καλό σοτάρισμα, και να γιατί. Πρώτον, η προσθήκη πολλών συστατικών θα μειώσει ξαφνικά τη θερμοκρασία του τηγανιού και θα εμποδίσει να τσιγαριστούν και να ροδίσουν επαρκώς τα υλικά. Δεύτερον, θέλετε ένα μόνο στρώμα υλικών (όχι στοίβες) έτσι ώστε κάθε κομμάτι να έχει την πλήρη επαφή που χρειάζεται για να ροδίσει πλήρως. Τέλος, χρειαζόμαστε λίγο κενό χώρο στο σκεύος για να διαλυθεί ο ατμός, αντί να συσσωρευτεί δημιουργώντας στη συνέχεια περιττά υγρά. Εάν έχετε μια μεγάλη παρτίδα για σοτάρισμα, κάντε το σε δόσεις ή χρησιμοποιήστε πολλά τηγάνια.
5. Ανακινήστε ή ανακατεύετε συχνά, όχι συνέχεια.
Για να εξασφαλιστεί ομοιόμορφο μαγείρεμα, το σοτάρισμα απαιτεί να μετακινείται συχνά το φαγητό γύρω από το τηγάνι, είτε ανακινώντας το τηγάνι είτε χρησιμοποιώντας σπάτουλα ή κουτάλα για το ανακάτεμα. Αλλά όχι συνέχεια, δώστε λίγο χρόνο για να γίνει καλό ψήσιμο μεταξύ των αναταράξεων. Αυτή είναι μια ικανότητα που θα αναπτύξετε με λίγη εξάσκηση, οπότε μην αγχώνεστε, ο χρόνος είναι με το μέρος σας!
Πηγή: thespruceeats.com
Σχόλια 0