Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Πυρηνέλαιο το …ξαδερφάκι του ελαιολάδου

Πυρηνέλαιο το …ξαδερφάκι του ελαιολάδου

Πυρηνέλαιο είναι το λάδι που προέρχεται από τον πολτό που παραμένει μετά την πρώτη μηχανική αφαίρεση του ελαιόλαδου, δηλαδή από το συντεθλιμμένο κουκούτσι και τη συντεθλιμμένη ψίχα της ελιάς (που ονομάζεται «πυρήνας»). Δεδομένου ότι ο πυρήνας της ελιάς περιέχει μίγμα πυρηνελαίου (~5%), πυρηνοξύλου (~45%) και νερού (~50%), το πρώτο στάδιο παραγωγής είναι η ξήρανση σε κυλινδρικά ξηραντήρια με σκοπό την αφαίρεση της μεγαλύτερης ποσότητας του περιεχόμενου νερού. Το πυρηνέλαιο απομακρύνεται στο δεύτερο στάδιο με εκχύλιση με εξάνιο, διθειάνθρακα ή τριχλωροαιθυλένιο και στη συνέχεια με απόσταξη του μίγματος, από όπου λαμβάνεται το πυρηνέλαιο.

Το πυρηνέλαιο είναι ένα λάδι ελαφρύ, εύπεπτο και αγνό, κατάλληλο για μαγείρεμα, τηγάνισμα ή και φρέσκιες σαλάτες. Η ποιότητα του διαφοροποιείται από τα σπορέλαια, διότι διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του ελαιολάδου.  Συγκεκριμένα, η χημική του σύσταση το καθιστά  πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες τηγανίσματος σε σχέση με τα σπορέλαια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα για διαδοχικά τηγανίσματα. Το πυρηνέλαιο χρησιμοποιείται στην μαζική εστίαση αλλά και στην οικιακή χρήση, επιπλέον των εφαρμογών τηγανίσματος και σε εφαρμογές μαγειρικής, υποκαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις το ελαιόλαδο. Επίσης χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τα αρτοποιεία για την παρασκευή κουλουριών, βουτημάτων κλπ. αρτοσκευασμάτων.

Τα οφέλη του πυρηνελαίου είναι ιδιαίτερα φανερά στο τηγάνισμα μεταξύ 130 και 240 βαθμούς. Σε αυτές τις θερμοκρασίες το ελαιόλαδο σχηματίζει μια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα, κάνοντας το τηγανητό φαγητό πιο ορεκτικό χωρίς να επηρεάζει την διατροφική του αξία.  Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το λάδι μετά βίας διεισδύει στο φαγητό, αφήνωντας το ελαφρύ και εύπεπτο.  Το πυρηνέλαιο δεν διασπάται με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 240 βαθμούς.  Σε σύγκριση με άλλα συμβατικά λάδια (όπως το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο) είναι το μοναδικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτήν την θερμοκρασία.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί 3-4 φορές εφόσον φιλτραριστεί κάθε φορά διαμέσου ενός χάρτινου φίλτρου ή μιας μουσελίνας.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top