Φανταστείτε ότι είστε δεμένος στη θέση σας στο αεροπλάνο και ο επιβάτης δίπλα σας ανοίγει το τραπεζάκι, σκύβει προς την τσάντα του και βγάζει ένα σάντουιτς. Αν είστε σαν εμάς, οι σκέψεις σας αρχίζουν να στροβιλίζονται τόσο γρήγορα όσο …πετάει το αεροπλάνο. Μπορεί να είναι κάτι εντελώς ακίνδυνο (ας πούμε, ένα σάντουιτς με χούμους και λαχανικά) ή κάτι που μπορεί να κάνει την υπόλοιπη πτήση σας …με άρωμα ψαρίλας.
Δεδομένου ότι το αεροπλάνο είναι ένας τόσο περιορισμένος χώρος, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη πώς οι μυρωδιές και τα συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν τους γύρω σας, εξηγεί ο Nick Leighton, συνπαρουσιαστής του εβδομαδιαίου podcast δεοντολογίας «Were You Raised By Wolves?» που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
«Ο πιο σημαντικός κανόνας ως πρότυπο συμπεριφοράς σε ένα αεροπλάνο είναι ότι όλα πρέπει να παραμένουν μέσα σας. Οι “ήχοι” πρέπει να μένουν στο …στομάχι σας, και φυσικά, οι μυρωδιές πρέπει να μένουν στο …στομάχι σας», λέει ο Leighton.
Έχετε, φυσικά, το δικαίωμα ως επιβάτης να φέρετε φαγητό στο αεροπλάνο, είτε από το σπίτι είτε από εστιατόριο. Οι περισσότερες αεροπορικές δεν προσφέρουν πλέον «κανονικά» γεύματα, οπότε είναι πολύ σοφό να πάρετε μαζί σας κάποιο σνακ ή γεύμα, ώστε να φτάσετε στον προορισμό σας γεμάτοι ενέργεια, προσθέτει η Jacqueline Whitmore, πρώην αεροσυνοδός και νυν ειδικός δεοντολογίας και ιδρύτρια του The Protocol School του Palm Beach της Φλόριντας.
«Τι θα γίνει αν το αεροπλάνο μείνει κολλημένο στον αεροδιάδρομο για ώρες και πεινάσετε; Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ έξυπνο να έχετε τα δικά σας σνακ. Μην βασίζεστε στο φαγητό της αεροπορικής εταιρείας», λέει η Whitmore.
Τέσσερις κανόνες για το φαγητό στο αεροπλάνο σύμφωνα με τους ειδικούς στην δεοντολογία
Το να πάρετε φαγητό μαζί σας είναι ένα «ναι», αλλά είναι σημαντικό να κάνετε προσεκτική επιλογή.
«Θυμηθείτε ότι το αεροπλάνο είναι ένας περιορισμένος, κοινόχρηστος χώρος. Το να είστε προσεκτικοί με τις μυρωδιές και τα ψίχουλα θα κάνει την πτήση πιο ευχάριστη για όλους», λέει η Jules Martinez Hirst, ιδιοκτήτρια της Etiquette Consulting Inc. του Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας.
Ακολουθούν οι συμβουλές των ειδικών για να αποφύγετε την πείνα χωρίς να χαλάσετε την πτήση των άλλων.
Μην τρώτε τρόφιμα που μυρίζουν έντονα
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι μυρωδιές ενός φαγητού είναι πολύ σημαντικό. Γενικά, προτιμήστε «τροφές που είναι εύκολες στην κατανάλωση, καθαρές και όχι υπερβολικά “αρωματικές”», λέει η Hirst.
Τρόφιμα με ουδέτερη μυρωδιά και εύκολη κατανάλωση (θα τα βρείτε παρακάτω) είναι εξαιρετικές επιλογές, λέει η Whitmore. Από την άλλη πλευρά, αποφύγετε σάντουιτς με τόνο, αυγά βραστά, δύσοσμα τυριά, γεύματα πλούσια σε σκόρδο ή κρεμμύδι, καθώς και ψάρι ή θαλασσινά. Ακόμη και κάτι φαινομενικά αθώο όπως αποξηραμένος σολομός μπορεί να έχει έντονη μυρωδιά.
Η Whitmore τονίζει ότι «οι έντονες μυρωδιές παραμένουν σε μια κλειστή καμπίνα». Επίσης, κάποια φαγητά μπορεί να είναι δύσοσμα και με άλλους τρόπους, προσθέτει η Hirst: «Προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές που μπορεί να σας προκαλέσουν αέρια, όπως φασόλια, μπρόκολο και κουνουπίδι».
Αποφύγετε τα φαγητά που λερώνουν
Τα φαγητά που αφήνουν υπολείμματα μπορεί να γίνουν πρόβλημα τόσο για τους άλλους επιβάτες όσο και για τις αεροσυνοδούς, επισημαίνει η Hirst, ειδικά αν δεν έχετε πολλές χαρτοπετσέτες.
«Τρόφιμα που απαιτούν “συναρμολόγηση” ή είναι δύσκολα στην κατανάλωση σε περιορισμένο χώρο, καλύτερα να τα φυλάξετε για αργότερα», λέει ο Leighton.
Φαγητά όπως παϊδάκια, ντόνατ με ζάχαρη-άχνη, κρουασάν, σάνουιτς με σάλτσες και κρεμμύδια, νάτσος, hot dog με τσίλι και μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα είναι προτιμότερο να καταναλώνονται στον προορισμό σας, όχι στο κάθισμά σας.
Μην παίρνετε μαζί σας τρόφιμα με πιθανά αλλεργιογόνα
Το πρότυπο συμπεριφοράς λέει να σκέφτεστε τους άλλους, τονίζει η Whitmore, και η ασφάλεια των άλλων έχει απόλυτη προτεραιότητα.
Το φαγητό σας όχι μόνο μπορεί να ενοχλήσει, αλλά ενδέχεται και να βάλει τους άλλους σε κίνδυνο. Περίπου 1 στους 10 Αμερικανούς έχει τροφική αλλεργία. Αν και δεν προκαλούνται όλες οι αλλεργίες με την εισπνοή, δεν αξίζει να το ρισκάρετε, καθώς κάποιοι μπορεί να αντιδράσουν και έτσι. Αν φέρετε μαζί σας ένα σακουλάκι με φιστίκια ή βούτυρο φυστικιού, κρατήστε το στην τσάντα σας μέχρι να βρεθείτε σε ανοιχτό χώρο.
Μην το παρακάνετε με τα ποτά
Μιλώντας από προσωπική εμπειρία ως πρώην αεροσυνοδός, η Whitmore επιβεβαιώνει ότι ο αέρας στα αεροπλάνα είναι εξαιρετικά ξηρός. Μετά τον έλεγχο ασφαλείας, γεμίστε το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι σας με νερό και πίνετε τακτικά. Αν επιλέξετε να παραγγείλετε κάτι από το μπαρ του αεροπλάνου, κάντε το με μέτρο.
«Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ενοχλητική από μόνη της, επιπλέον το αλκοόλ αφυδατώνει και ενισχύει τις επιπτώσεις του υψομέτρου», λέει η Hirst. «Η σωστή ενυδάτωση θα κάνει την πτήση σας πολύ πιο ευχάριστη.»
Τα καλύτερα τρόφιμα για το αεροπλάνο
Τώρα που ξέρουμε τι δεν πρέπει να πάρουμε μαζί μας, ας δούμε τι πρέπει. Εδώ είναι μερικές ιδέες, εγκεκριμένες από τους ειδικούς:
- Αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα
- Κράκερ, πατατάκια ή κουλούρια
- Τυρί σε μορφή στικ
- Σνακ με αλλαντικά και τυρί
- Χούμους με λαχανικά
- Μάφιν
- Σοκολάτα ή καραμέλες
- Σαλάτα με δημητριακά (όπως κινόα)
- Σάντουιτς με ντελικατέσεν
- Μπάρα δημητριακών ή πρωτεΐνης
ΠΗΓΗ: allrecipes.com
Σχόλια 0