Το torta ahogada (στα ισπανικά σημαίνει “πνιγμένο σάντουιτς”) αν και είναι δημοφιλές σε πολλές περιοχές του Μεξικού, είναι πιο δημοφιλές στη Γκουανταλαχάρα. Ονομάζεται “πνιγμένο” επειδή το σάντουιτς βυθίζεται πλήρως ή μερικώς σε μια σάλτσα που παρασκευάζεται κυρίως από μια αποξηραμένη πιπεριά τσίλι που ονομάζεται chile de árbol.
Print

Μεξικάνικο σάντουιτς torta ahogada
- Συνολικός χρόνος: 45΄
- Μερίδες: 8
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για την σάλτσα
- 10 αποξηραμένες καυτερές πιπεριές “chiles de árbol”
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 2 κιλά ντομάτες ρόμα, χοντροκομμένες
- 2 κ.σ. λευκό ξύδι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1/4 κ.γ. αλεσμένο κύμινο
- 1 κ.γ. αλάτι
- Νερό ή ζωμός κοτόπουλου (προαιρετικό)
- 1 κ.σ. λάδι (φυτικό)
Για τα σάντουιτς
- 8 ψωμάκια bolillo ή μπαγκέτες τραγανές
- 3 κιλά pulled pork* (χοιρινό φιλέτο)
- 1 κούπα τουρσί κόκκινα κρεμμύδια (ή φρέσκο ψιλοκομμένο), για το σερβίρισμα
- 8 φέτες λάιμ, για το σερβίρισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
-
Μουσκέψτε τις chiles de árbol πιπεριές σε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό για περίπου 20 λεπτά. Μετά τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν αρκετά, αφαιρέστε το κοτσάνι και τα σπόρια.
-
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τις πιπεριές, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το ξύδι, τη ρίγανη, το μαύρο πιπέρι, το κύμινο και το αλάτι. Τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτοντας νερό ή ζωμό κοτόπουλου για να αραιώσει η σάλτσα αν χρειάζεται.
-
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε καλά το λάδι και μετά προσθέτουμε τη σάλτσα και την αφήνουμε να σιγοβράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα, περίπου 10 λεπτά. Εάν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, προσθέτουμε επιπλέον νερό ή ζωμό κοτόπουλου.
-
Κόβουμε κατά μήκος τα ψωμάκια και τα γεμίζουμε με το χοιρινό κρέας. Τοποθετούμε κάθε σάντουιτς σε πιάτο και ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από κάθε σάντουιτς μέχρι να …πνιγεί. Σερβίρουμε με κομμένα κρεμμύδια και φέτες λάιμ.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
*Το pulled pork είναι αργοψημένο ή καπνιστό χοιρινό κρέας που μπορεί να διαχωρίζεται σε ίνες με την βοήθεια 2 πιρουνιών ή ψιλοκόβετε.
- Προετοιμασία: 15΄
- Εκτέλεση: 30΄
- Κατηγορία: Σάντουιτς – Burgers
- Κουζίνα: Μεξικάνικη
Λέξεις-κλειδιά: Σάντουιτς
Σχόλια 0