Αν αποφεύγετε τα φαστφουντάδικα αλλά απολαμβάνετε τα εστιατόρια, μπορεί να νομίζετε ότι κάνετε καλό στην υγεία σας! Ωστόσο, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε παλιότερα στο European Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι, σε πολλές περιπτώσεις, το να τρώτε έξω σε κάποιο εστιατόριο είναι ακόμη χειρότερο από το να περνάτε από ένα φαστφουντάδικο.
«Ο κόσμος επικεντρώνεται κυρίως στο πως θα καταπολεμήσει τη κακή συνήθεια του φαστ φουντ», δήλωσε ο Ruopeng An, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα κινησιολογίας και υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Urbana-Champaign. Ως αποτέλεσμα, οι διατροφικές λεπτομέρειες των εστιατορίων δεν έχουν αποτελέσει τόσο μεγάλο αντικείμενο έρευνας.
Έτσι, ο An χρησιμοποίησε δεδομένα διατροφικής ανάκλησης από την National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) για την περίοδο 2003-2010, προκειμένου να αναλύσει τι τρώνε οι άνθρωποι και πού. Στο σύνολο δεδομένων, σχεδόν 19.000 ενήλικες ανέφεραν λεπτομερώς ό,τι κατανάλωσαν για δύο ημέρες.
Αυτή η μελέτη (όπως και πολλές προηγούμενες) διαπίστωσε ότι το φαγητό τόσο στα φαστ φουντ όσο και στα εστιατόρια πλήρους εξυπηρέτησης είναι χειρότερο για την υγεία από ότι το σπιτικό φαγητό. Και οι δύο τύποι εστιατορίων συνδέθηκαν με ημερήσια αύξηση στην πρόσληψη θερμίδων, λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών και νατρίου. Συγκεκριμένα, το φαγητό στα φαστ φουντ συνδέθηκε με επιπλέον 190 θερμίδες την ημέρα, ενώ το φαγητό στα εστιατόρια πλήρους εξυπηρέτησης με επιπλέον 187 θερμίδες ημερησίως. Η πρόσληψη λίπους αυξήθηκε με παρόμοιο ρυθμό, περίπου 10 γραμμάρια επιπλέον την ημέρα.
Αλλά σε μια ενδιαφέρουσα ανατροπή, το φαγητό στα εστιατόρια πλήρους εξυπηρέτησης πρόσθετε ακόμα περισσότερο νάτριο και χοληστερόλη από ότι τα φαστ φουντ. Τα εστιατόρια συνδέθηκαν με επιπλέον 58 mg χοληστερόλης ημερησίως, ενώ τα φαστ φουντ πρόσθεταν μόλις 10 mg. Όσον αφορά το νάτριο, τα φαστ φουντ ανεβάζανε την ημερήσια πρόσληψη κατά 297 mg, ενώ το φαγητό στα εστιατόρια την εκτόξευε κατά 412 mg.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το φαγητό σε πακέτο μπορεί να είναι καλύτερο από το να τρώει κανείς μέσα στα εστιατόρια. Όταν ο An σύγκρινε την κατανάλωση φαγητού εστιατορίου στο σπίτι (μέσω takeout ή delivery) με το να το τρώει κανείς εκεί, παρατήρησε αύξηση στις θερμίδες, τα λιπαρά, τα κορεσμένα λιπαρά, τη χοληστερόλη και το νάτριο σε όσους το έτρωγαν εντός του εστιατορίου. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι κατανάλωναν επιπλέον 200 θερμίδες ημερησίως όταν έτρωγαν στο εστιατόριο, ενώ αυτή η αύξηση περιοριζόταν στις 121 θερμίδες όταν έτρωγαν το ίδιο φαγητό στο σπίτι. (Διατροφικά, δεν υπήρχε διαφορά στο πού καταναλωνόταν το φαγητό από τα φαστ φουντ).
Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν οι άνθρωποι τρώνε σε εστιατόρια, «έχουν περισσότερο χρόνο, είναι πιο χαλαροί, το βλέπουν περισσότερο ως κοινωνική εκδήλωση, οπότε είναι λιγότερο προσεκτικοί με την υπερκατανάλωση φαγητού,» εξήγησε ο An.
Ωστόσο, η μελέτη είχε και κάποια καλά νέα για όσους αγαπούν τα εστιατόρια σε σύγκριση με τα φαστ φουντ, το φαγητό στα εστιατόρια συνδέθηκε με υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, μαγνησίου, καλίου και ψευδαργύρου, καθώς και με μείωση των σακχάρων. «Από αυτή την άποψη, η κατανάλωση φαγητού σε εστιατόρια πλήρους εξυπηρέτησης δεν είναι εντελώς κακή,» ανέφερε.
Ο An εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να μαγειρεύουν στο σπίτι, αλλά παραμένει ρεαλιστής, η συνήθεια να πηγαίνουμε σε εστιατόρια δεν πρόκειται να σταματήσει. «Δεν είστε υποχρεωμένοι να φάτε όλη την ποσότητα που σας σερβίρουν,» υπενθυμίζει στους πελάτες των εστιατορίων. «Μπορείτε πάντα να πάρετε λίγο από το φαγητό που σας σερβίρουν πακέτο στο σπίτι για την επόμενη μέρα.»
ΠΗΓΗ: time.com
Σχόλια 0