Τα οφέλη της σταφίδας στην υγεία μας!

Τα οφέλη της σταφίδας στην υγεία μας!
Image by forwimuwi73 from Pixabay

Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια. Θα τις συναντήσουμε σε διάφορα χρώματα, από χρυσοκίτρινο έως σκούρο καφέ-μαύρο, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές.

Διατροφικά οφέλη των σταφίδων
Παρά το γεγονός ότι είναι αποξηραμένο φρούτο, οι σταφίδες είναι πλούσιες σε ζάχαρη και θερμίδες, οπότε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Συνιστάται επίσης τα παιδιά να καταναλώνουν αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες, μαζί όμως με άλλα τρόφιμα, καθώς είναι αρκετά κολλώδη και μπορεί να κολλήσουν στα δόντια, προκαλώντας πιθανή τερηδόνα (νέα έρευνα εντοπίζει ορισμένα στοιχεία αντίθετα στη παραδοσιακή αντίληψη, υποδεικνύοντας ότι οι σταφίδες ενδέχεται να ΜΗΝ συμβάλλουν στην ανάπτυξη τερηδόνας).

Διατροφικά στοιχεία για 1 κουταλιά της σούπας (περίπου 15γρ) σταφίδες:

  • 38 θερμίδες

  • Αμελητέα ποσότητα πρωτεΐνης

  • Αμελητέα ποσότητα λίπους

  • 9γρ υδατάνθρακες

  • 133mg κάλιο

  • 8mg ασβέστιο

Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη των σταφίδων για την υγεία;

1. Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων

Παρά την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, οι σταφίδες είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες, μπορουν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων και να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

2. Μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη
Τα ίδια συστατικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη, καθώς συνδέονται με την αύξηση του αισθήματος κορεσμού και τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης τροφής.

3. Βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος
Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος, και οι περισσότεροι από εμάς δεν λαμβάνουμε αρκετές στη διατροφή μας. Οι σταφίδες μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της συνολικής ποσότητας φυτικών ινών όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ισχυρής και ισορροπημένης διατροφής.

4. Μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της στοματικής υγείας των ενηλίκων
Παρά την κολλώδη υφή τους, οι σταφίδες φαίνεται να περιέχουν ορισμένα συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς pH του στόματος, καθώς και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αναστολή ενός βακτηρίου που είναι γνωστό ότι προκαλεί τερηδόνα.

5. Οι σταφίδες μπορεί να βοηθήσουν με το αίσθημα κορεσμού
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν σταφίδες ως ενδιάμεσο σνακ μετά το σχολείο, σε σύγκριση με τις πατάτες τηγανιτές ή τη σοκολάτα, είχαν χαμηλότερη συνολική κατανάλωση τροφής μέσα στην ημέρα και μειωμένο αίσθημα πείνας.

ΠΗΓΗ: bbcgoodfood.com

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top