Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να πιείς ένα ποτήρι κρασί βιαστικά και στο να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να το εκτιμήσεις πραγματικά. Θέλεις να μάθεις πώς το κάνουν οι ειδικοί; Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και θα βιώσεις το κρασί με έναν εντελώς νέο τρόπο.
Η τέχνη της δοκιμής κρασιού
Ο κάθε επαγγελματίας έχει τη δική του προσέγγιση. Ο Αυστραλός οινογράφος και κριτής κρασιού Mike Bennie δοκιμάζει πάνω από 100 κρασιά την εβδομάδα! Η διαδικασία του περιλαμβάνει “τυφλή” δοκιμή σε ομάδες των 20 κρασιών, κατηγοριοποιημένα ανά στυλ και καλυμμένα με καφέ χαρτί.
Φυσικά, αυτό είναι υπερβολικό για κάποιον που απλώς θέλει να συγκρίνει μερικά Pinot Noir με φίλους στο σπίτι. Αλλά ακολουθώντας τα σωστά βήματα, μπορείτε να απολαύσετε το κρασί σε άλλο επίπεδο.
«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην κατανάλωση και την εκτίμηση του κρασιού», λέει ο Mike. «Αξιολογείς τη πολυπλοκότητα, την ποιότητα, τη νοστιμιά, τη δημιουργικότητα… Όλα αυτά συνθέτουν την απόλαυση του κρασιού.»
Η υποκειμενικότητα στη γευσιγνωσία
Ο Mike δίνει έμφαση στην απόλαυση του κρασιού και όχι στην αυστηρή κριτική. Η σομελιέ και κριτής κρασιού Louella Mathews συμφωνεί:
«Η δοκιμή κρασιού είναι εξαιρετικά υποκειμενική», λέει. «Αν ένας επαγγελματίας δεν του αρέσει ένα κρασί, δεν σημαίνει πως δεν θα σας αρέσει και εσάς. Αντί να λέτε “το μισώ”, αναρωτηθείτε: Τι δεν σας άρεσε; Τι σας άρεσε; Γιατί;»
Ώρα λοιπόν να δούμε πώς να δοκιμάζετε κρασί σαν επαγγελματίας.
Βήμα 1: Παρατήρηση (Look)
Γεμίστε το ποτήρι σας περίπου στο 1/3 και παρατηρήστε το χρώμα του κρασιού. Θα σας δώσει πληροφορίες για το στυλ, το σώμα και τον χαρακτήρα του. Γενικά, τα λευκά κρασιά σκουραίνουν με την ηλικία, ενώ τα κόκκινα ξεθωριάζουν.
Κοιτάξτε επίσης τη διαύγεια και τη φωτεινότητα: Είναι καθαρό ή θολό; Πόσο φως αντανακλά;
Βήμα 2: Στροβιλισμός (Swirl)
Στροβιλίστε απαλά το ποτήρι πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια για να απελευθερώσετε τα αρώματα. Αυτό επιτρέπει στο κρασί να “αναπνεύσει”.
«Κρατήστε το ποτήρι από το στέλεχος», συμβουλεύει η Louella. «Έτσι είναι πιο εύκολο να το στριφογυρίσετε και φαίνεται πιο κομψό.»
Βήμα 3: Οσμή (Smell)
Η όσφρηση αποκαλύπτει περισσότερα από τη γεύση, καθώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε χιλιάδες αρώματα αλλά μόνο 5 γεύσεις (γλυκό, ξινό, πικρό, αλμυρό και ουμάμι). Μυρίστε βαθιά το κρασί και προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα αρώματα.
«Η πρώτη ένδειξη έρχεται από τη μύτη», λέει η Louella. «Η γεύση έρχεται μετά και είτε επιβεβαιώνει είτε διαψεύδει αυτές τις πρώτες ενδείξεις.»
Βήμα 4: Γεύση (Taste)
Ώρα να δοκιμάσετε. Τι πρέπει να προσέξετε:
-
Γλυκύτητα / Ξηρότητα – Τα περισσότερα επιτραπέζια κρασιά είναι ξηρά ή ημίξηρα.
-
Οξύτητα – Κάνει το στόμα να “μαζεύει”, όπως όταν τρως λεμόνι.
-
Τανίνες – Ένα κρασί με έντονες τανίνες είναι σαν να πίνεις ένα φλιτζάνι πολύ δυνατό τσάι.
-
Αλκοόλ – Τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ προκαλούν αίσθηση ζεστασιάς ή γλυκύτητας.
-
Σώμα – Ελαφρύ, μεσαίο ή γεμάτο; Επηρεάζει την υφή στο στόμα.
Και τι γίνεται με εκείνες τις περιγραφές γεύσεων για τις οποίες διαβάζετε ή ακούτε αλλά σπάνια μπορείτε να τις γευτείτε, όπως κομμένο γρασίδι, ψητό σύκο και φραγκοστάφυλο; Η αναγνώριση αυτών των τύπων γεύσεων απαιτεί πολλή εξάσκηση, αλλά είναι επίσης πολύ υποκειμενική. Ο Mike προτείνει να εστιάζετε περισσότερο στην υφή και το γενικό αρωματικό προφίλ.
«Όταν λες πως μυρίζει ροδοπέταλα, όλοι καταλαβαίνουν. Αλλά όταν λες ότι έχει γεύση βατόμουρου, είναι πιο αφηρημένο. Επικεντρωθείτε στην αίσθηση και τη υφή του κρασιού.»
Βήμα 5: Συμπέρασμα (Conclude)
Αφιερώστε μια στιγμή για να σκεφτείτε τι νιώσατε:
-
Ήταν ισορροπημένο;
-
Υπήρξε κάτι που ξεχώρισε;
-
Τι μάθατε από αυτό το κρασί;
«Αν σας άρεσε και θέλετε να πιείτε κι άλλο, τότε είναι πολύ καλό κρασί», λέει ο Mike. «Αυτό ισχύει για όλους – από αρχάριους μέχρι ειδικούς.»
Η τέχνη της γευσιγνωσίας θέλει χρόνο και εξάσκηση – αλλά είναι ίσως η πιο ευχάριστη εκμάθηση που μπορείτε να κάνετε! Στο τέλος, θα μάθετε να αναγνωρίζετε και να απολαμβάνετε τα κρασιά που πραγματικά σας ταιριάζουν.
ΠΗΓΗ: australianwine.com
Σχόλια 0