Χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων σας

Χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων σας
Image by Christine Sponchia from Pixabay

Για πολλούς ανθρώπους, η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού. Είναι ο χώρος όπου εκπέμπει ζεστασιά, αγάπη και ευχάριστες μυρωδιές καθώς η οικογένεια και οι φίλοι αδημονούν ενώ προετοιμάζονται τα γεύματά τους. Ωστόσο, είναι επίσης ένα μέρος όπου μπορεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος της τροφικής δηλητηρίασης.

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί όταν καταναλώνετε τρόφιμα ή ποτά που έχουν μολυνθεί από διάφορα βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η διάρροια, ο εμετός και ο πυρετός. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις αυτές είναι ήπιες και υποχωρούν από μόνες τους. Κάποιες φορές, όμως, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που απαιτείται νοσηλεία.

Μπορείτε να λοιπόν λάβετε τα κατάλληλα μέτρα στην κουζίνα σας για να προστατέψετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας πριν είναι αργά.

Ποια τρόφιμα θεωρούνται ύποπτα;

Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης αποτελούν σίγουρα έναν λόγο ανησυχίας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτά τα ωμά τρόφιμα:

  • Αυγά

  • Κρέας και πουλερικά

  • Οστρακοειδή

  • Σούσι

  • Μη παστεριωμένο γάλα

  • Μαλακά τυριά, όπως φέτα και μπρι, τα οποία ενδέχεται να είναι μη παστεριωμένα

  • Ωμά λουκάνικα τύπου hot dog και αλλαντικά

Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης δεν είναι τα μόνα ύποπτα. Τα ωμά φρούτα και λαχανικά μπορεί επίσης να είναι πηγή τροφικής δηλητηρίασης. Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης, αλλά δεν εξαλείφει πάντα όλα τα μικρόβια.

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν προετοιμάζετε το φαγητό σας στην κουζίνα ή όταν το παίρνετε μαζί σας σε πικνίκ ή το σερβίρετε σε μπουφέ. Τρόφιμα όπως η πατατοσαλάτα με μαγιονέζα μπορούν να γίνουν ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων, ειδικά αν παραμείνουν για πολλή ώρα σε ζεστό περιβάλλον. Αν κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν παραμείνει εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα, μην τα κρατήσετε για αργότερα. Τα βακτήρια που πιθανώς έχουν αναπτυχθεί μπορεί να έχουν ήδη παράγει τοξίνες, οι οποίες δεν καταστρέφονται ούτε με το μαγείρεμα, ούτε με την ψύξη, ούτε με την κατάψυξη.

Τα προβλήματα συνήθως μπορούν να αποφευχθούν αν χειρίζεστε τα τρόφιμα με ασφάλεια. Δείτε μερικά απλά βήματα για να κάνετε την κουζίνα σας έναν ασφαλή χώρο:

Καθαριότητα

Πρώτα απ’ όλα, εσείς και όλα τα μέλη του νοικοκυριού σας θα πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, πριν και μετά την επαφή με τρόφιμα.

Θα πρέπει επίσης να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά από:

  • Χρήση της τουαλέτας

  • Αλλαγή πάνας

  • Επαφή με κατοικίδια ζώα

Αποφύγετε την προετοιμασία φαγητού αν έχετε διάρροια.

Επιπλέον, πρέπει να καθαρίζετε συχνά τους πάγκους εργασίας και όλες τις επιφάνειες στην κουζίνα. Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο τον χώρο και να μεταφερθούν σε επιφάνειες κοπής, σκεύη, σφουγγάρια και πάγκους. Να πλένετε τις επιφάνειες κοπής, τα πιάτα, τα σκεύη και τους πάγκους με ζεστό νερό και σαπούνι μετά από την προετοιμασία κάθε φαγητού και πριν ξεκινήσετε το επόμενο μαγείρεμα. Χρησιμοποιείτε πλαστικές ή άλλες μη πορώδεις επιφάνειες κοπής. Αυτές οι επιφάνειες πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων — ή να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι — μετά από κάθε χρήση.

Χρησιμοποιείστε χαρτί κουζίνας για να καθαρίζετε τις επιφάνειες. Αν προτιμάτε υφασμάτινες πετσέτες, να τις πλένετε συχνά σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο.

Κρατήστε τα χωριστά

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν χειρίζεστε ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά. Κρατήστε αυτά τα τρόφιμα και τα υγρά τους μακριά από έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Όταν αυτά αναμειγνύονται, το φαινόμενο ονομάζεται «διασταυρούμενη μόλυνση».

Χωρίστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά από τα υπόλοιπα τρόφιμα, τόσο στο καλάθι των αγορών σας όσο και στο ψυγείο σας.

Και μερικές ακόμη χρήσιμες συμβουλές:

  • Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιείτε διαφορετική επιφάνεια κοπής για τα ωμά κρέατα.

  • Πλένετε τις επιφάνειες κοπής, τα πιάτα και τα σκεύη με ζεστό νερό και σαπούνι αφού έρθουν σε επαφή με ωμό κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά.

  • Μην τοποθετείτε ποτέ μαγειρεμένο φαγητό σε πιάτο που πριν είχε ωμό κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά.

Αγαπήστε τη θερμότητα

Είναι απαραίτητο να μαγειρεύετε τα τρόφιμα στις σωστές θερμοκρασίες, ώστε να εξουδετερώνονται τα επιβλαβή βακτήρια.

Χρησιμοποιείτε πάντα ένα καθαρό θερμόμετρο, το οποίο μετρά την εσωτερική θερμοκρασία των μαγειρεμένων τροφίμων, για να βεβαιωθείτε ότι το κρέας, τα πουλερικά, τα φαγητά κατσαρόλας και άλλα τρόφιμα έχουν ψηθεί καλά.

Ορίστε μερικές βασικές οδηγίες:

  • Ψήνετε τα κρέατα και τις μπριζόλες τουλάχιστον στους 63°C.

  • Ολόκληρα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια) πρέπει να μαγειρεύονται στους 74°C.

  • Ο κιμάς βοδινού (μπέργκερ) πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τους 71°C.

  • Ο κιμάς κοτόπουλου ή γαλοπούλας πρέπει να μαγειρεύεται στους 74°C.

  • Τα ψάρια και τα οστρακοειδή πρέπει να μαγειρεύονται στους 63°C.

  • Τα αυγά πρέπει να φτάνουν τους 71°C.

  • Τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να έχουν σφίξει. Αποφύγετε συνταγές στις οποίες τα αυγά παραμένουν ωμά ή μισομαγειρεμένα.

Τα ψάρια πρέπει να κόβονται εύκολα με ένα πιρούνι όταν είναι έτοιμα.

Όταν μαγειρεύετε σε φούρνο μικροκυμάτων, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κρύες περιοχές στο φαγητό, όπου μπορεί να επιβιώσουν βακτήρια. Για καλύτερα αποτελέσματα, καλύψτε το φαγητό, ανακατέψτε και περιστρέψτε το για ομοιόμορφο ψήσιμο. Αν ο φούρνος μικροκυμάτων δεν έχει περιστρεφόμενο δίσκο, γυρίζετε τα πιάτα χειροκίνητα μία ή δύο φορές.

Όταν ζεσταίνετε σάλτσες, σούπες ή ζωμούς, να τα φέρνετε σε δυνατή βράση. Χτεσινά ή άλλα περισσευούμενα φαγητά πρέπει να ζεσταίνονται καλά στους 74°C.

Κρατήστε τα δροσερά

Ψύξτε τα τρόφιμα γρήγορα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό επιβλαβών βακτηρίων.

Ρυθμίστε το ψυγείο σας να μην ξεπερνά τους 4°C και την κατάψυξη να είναι στους -18°C ή χαμηλότερα. Ελέγχετε αυτές τις θερμοκρασίες κατά διαστήματα με ένα θερμόμετρο.

Κάποιες επιπλέον συμβουλές:

  • Τοποθετείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη τα ευπαθή τρόφιμα, τα έτοιμα φαγητά και τα περισσεύματα μέσα σε 2 ώρες από την προετοιμασία ή την αγορά τους.

  • Μην ξεπαγώνετε ποτέ τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Αποψύξτε τα στο ψυγείο, κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

  • Χωρίστε μεγάλες ποσότητες περισσευμάτων σε μικρά, ρηχά σκεύη, ώστε να κρυώσουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.

  • Μην γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο. Ο ψυχρός αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα για να διατηρεί τα τρόφιμα ασφαλή.

Αν κάτι δεν σας αρέσει, πετάξτε το!

Όλοι φυσικά λυπόμαστε να πετάμε φαγητό, αλλά μην υποκύπτετε στον πειρασμό να κρατήσετε τρόφιμα αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλειά τους. Πετάξτε τα αν:

  • Δεν γνωρίζετε πόση ώρα έχουν μείνει εκτός ψυγείου.

  • Η μυρωδιά ή η όψη τους δεν είναι φυσιολογική.

  • Έχουν έρθει σε επαφή ωμά τρόφιμα με ήδη μαγειρεμένα.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top