Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Κλασικό παστίτσιο

Κλασικό παστίτσιο

Το παστίτσιο είναι ένα κατεξοχήν ελληνικό φαγητό που αποτελείται από ζυμαρικά με κιμά και μπεσαμέλ στο φούρνο. Παραλλαγές του πιάτου συναντάμε και σε άλλες χώρες της Μεσογείου με ποιο κοντινά αυτά της Αιγύπτου (makarōna beshamel) και της Μάλτας (timpana).

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Κλασικό παστίτσιο


  • Μερίδες: 8

Συστατικά

Κλίμακα
  • 1/4 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 650 με 700 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ 
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικό)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • 650 με 700 γρ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
  • 120 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

  • 100 γρ. μαργαρίνη
  • 100 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα, χλιαρό
  • 2 αβγά, χτυπημένα
  • πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα
  • 250 γρ. ρεγκάτο τριμμένο

Οδηγίες

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, για 5 – 7 λεπτά. Προσθέτουμε το κιμά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα ντοματάκια, το ξυλάκι κανέλας, το πιπέρι και το αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, σκεπασμένο για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά (αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό). Προσθέτουμε το μαϊντανό (προαιρετικό) και αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνουμε το κιμά να κρυώσει ελαφρώς. Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας.
  2. Όσο σιγοβράζει ο κιμάς, βράζουμε τα ζυμαρικά να γίνουν al dente. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα μακαρόνια με κρύο νερό. Περιχύνουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το μισό από το τριμμένο κεφαλοτύρι.
  3. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και λιώνουμε τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα για να διαλυθεί και να μην κολλήσει. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Κατόπιν ρίχνουμε το ρεγκάτο και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι (προσοχή στην ποσότητα) και το πιπέρι.
  4. Προθερμένουμε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί.
  5. Στρώνουμε τα μισά ζυμαρικά στο ταψί. Στρώνουμε διαδοχικά τον κιμά, τα υπόλοιπα ζυμαρικά, την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πήξει και να φουσκώσει η μπεσαμέλ και να σχηματιστεί μια καφέ κρούστα από πάνω.

Λέξεις-κλειδιά: Παστίτσιο

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Recipe rating

Top