Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της πάπρικας

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της πάπρικας

Η Donja Lokošnica είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στη νότια Σερβία μεταξύ Niš και Leskovac. Αν και έχει λιγότερους από χίλιους κατοίκους, το χωριό αυτό έγινε διάσημο για την καλλιέργεια και την επεξεργασία της κόκκινης πιπεριάς. Αυτή είναι η κύρια δραστηριότητα για τα περισσότερα νοικοκυριά του χωριού, είναι η παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά. Για την ακρίβεια το «σήμα κατατεθέν» του χωριού είναι η ποικιλία «nizača», που οι ντόπιοι λένε ότι δεν φύεται πουθενά τόσο καλά όσο εδώ.

 Την εποχή της συγκομιδής της πιπεριάς όλο το χωριό γίνεται κόκκινο, θα δείτε ανθρώπους στις αυλές τους να ετοιμάζουν τις πιπεριές για ξήρανση.  Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, τις φέρνουν από τα χωράφια στα σπίτια τους, τις περνούν σε κορδόνια και τις κρεμούν στις προσόψεις των σπιτιών για να στεγνώσουν. Αυτές οι κρεμαστές πιπεριές προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα για τους επισκέπτες.

Κάθε χρόνο, μετά το τέλος της συγκομιδής, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη πραγματοποιείται η Paprikarijada, είναι η στιγμή που συγκεντρώνονται οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες για να γιορτάσουν την παράδοση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Οι ντόπιοι μας είπαν ότι είναι κάτι παρόμοιο με τη Roštiljijada (ετήσιο φεστιβάλ μπάρμπεκιου) που πραγματοποιείται στο κοντινό Leskovac. Αυτή η μέρα είναι μια ευκαιρία για τους ντόπιους και τους επισκέπτες να δοκιμάσουν τα προϊόντα της πάπρικας και να διασκεδάσουν, οι καλλιεργητές να επιδείξουν τα προϊόντα τους και οι γυναίκες του χωριού να συναγωνιστούν στην ταχύτητα περάσματος της πιπεριάς στο κορδόνι.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top