Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Τι είναι η σαλμονέλα και πώς μπορώ να την προλάβω;

Τι είναι η σαλμονέλα και πώς μπορώ να την προλάβω;

Είτε εργάζεστε στο κλάδο της εστίασης είτε απλώς απολαμβάνετε το μαγείρεμα στο σπίτι, είναι σημαντικό να έχετε πλήρη κατανόηση της ασφάλειας των τροφίμων, προκειμένου να προστατεύσετε τους ανθρώπους που καταναλώνουν το φαγητό σας από τροφιμογενείς ασθένειες. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τροφικής δηλητηρίασης είναι η σαλμονέλα.

Σε αυτό το άρθρο, θα περιγράψουμε τι είναι η σαλμονέλα και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν συχνά. Θα δούμε επίσης τις πιο κοινές αιτίες της σαλμονέλας και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να την αποτρέψετε.


Τι είναι η σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα είναι μια ομάδα βακτηρίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση επηρεάζοντας το λεπτό έντερο. Υπάρχουν περίπου 2.400 τύποι βακτηρίων σαλμονέλας, αλλά οι πιο κοινοί είναι η Salmonella enteritidis και η Salmonella typhimurium. Η λοίμωξη από σαλμονέλα είναι επίσης γνωστή ως σαλμονέλωση.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας ζουν στα έντερα πολλών ζώων εκτροφής, που κατά τη σφαγή και την επεξεργασία τους μπορούν να μεταφερθούν σε προϊόντα διατροφής. Μπορούν επίσης να βρεθούν σε αρουραίους, ποντίκια και μύγες ή και σε οικόσιτα ζώα.

Τα βακτήρια μεταδίδονται συνήθως μέσω ανεπαρκούς μαγειρέματος ή μέσω επαφής και εντοπίζονται συχνότερα σε:

 • Ακατέργαστα πουλερικά.
 • Ωμό κρέας.
 • Ωμά αυγά.
 • Μη παστεριωμένο γάλα.

Σε αντίθεση με άλλες τροφιμογενείς λοιμώξεις, τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με σαλμονέλα μπορεί να μην έχουν ασυνήθιστη εμφάνιση, μυρωδιά ή γεύση. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς προκαλείται η σαλμονέλα, προκειμένου να την αποτρέψουμε.


Ποια είναι τα συμπτώματα της σαλμονέλας;

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 6 ωρών έως και 6 ημερών από την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν, ωστόσο, πιθανά σημεία και συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια.
 • Πυρετός.
 • Στομαχικές κράμπες ή ναυτία.
 • Εμετός.
 • Πονοκέφαλοι.

Τα συμπτώματα διαρκούν συχνά από 1 έως 7 ημέρες και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια καθώς η ασθένεια υποχωρεί από μόνη της. Ωστόσο, η σαλμονέλα – όπως και άλλες μορφές τροφικής δηλητηρίασης – μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Η σαλμονέλα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση, εάν τα υγρά που χάθηκαν δεν αντικατασταθούν.

Ορισμένα από τα στελέχη της Salmonella, όπως η Salmonella typhimurium, μπορεί να οδηγήσουν σε τυφοειδή πυρετό. Αυτή είναι μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και σε ορισμένες περιπτώσεις να αποβεί θανατηφόρα.


Ποια είναι τα αίτια της σαλμονέλας;

Όπως έχουμε προαναφέρει, τα βακτήρια της σαλμονέλας ζουν στα έντερα πολλών ζώων και πτηνών αγροκτήματος. Τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα οστρακοειδή, μπορούν να μολυνθούν μέσω της επαφής με περιττώματα ζώων και ανθρώπων – για παράδειγμα, τα λύματα στο νερό ή η κοπριά που χρησιμοποιείται για τη γονιμότητα του εδάφους.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα τροφίμων που φέρουν βακτήρια σαλμονέλας, ωστόσο, οι πιο κοινές πηγές τροφίμων περιλαμβάνουν:

 • Πουλερικά, ωμό κρέας και θαλασσινά. Τα πουλερικά και το ωμό κρέας μπορεί να μολυνθούν κατά τη διαδικασία του τεμαχισμού και της επεξεργασίας, ενώ τα θαλασσινά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο εάν το νερό από το οποίο συλλέγονται έχει μολυνθεί.
 • Ωμά αυγά. Ίχνη σαλμονέλας μπορεί να βρεθούν στο κέλυφος των αυγών, άρα το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο μετά το χειρισμό τους, προκειμένου να προληφθεί η μετάδοση μικροοργανισμών στο μαγειρεμένο τρόφιμο.
 • Φρούτα και λαχανικά. Αυτά μπορεί να μολυνθούν μέσω της επαφής με περιττώματα ζώων ή ανθρώπων και μέσω πλύσης κατά την επεξεργασία τους με μολυσμένο νερό. Μπορούν επίσης να μολυνθούν σε περιβάλλον κουζίνας, εάν ζουμιά από μολυσμένο ωμό κρέας ή πουλερικά στάξουν σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως μια έτοιμη σαλάτα.
 • Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η παστερίωση είναι μια διαδικασία που σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια, όπως η σαλμονέλα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία – για παράδειγμα, μη παστεριωμένο ή «νωπό» γάλα – μπορεί να έχουν μολυνθεί με τα επικίνδυνα βακτήρια.

Η σαλμονέλα μπορεί επίσης να προκληθεί από το χειρισμό ή την ακατάλληλη αποθήκευση τροφίμων. Για παράδειγμα, εάν ένας χειριστής τροφίμων δεν πλένει καλά τα χέρια του αφού πάει στην τουαλέτα ή εάν ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα έχουν αποθηκευτεί μαζί.


Πώς να προλάβετε τη σαλμονέλα

Η τήρηση υψηλών προτύπων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη της σαλμονέλας ή και άλλους τύπους τροφικών δηλητηριάσεων. Θυμηθείτε, τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα μπορεί να μην φαίνονται, να μυρίζουν ή να έχουν ασυνήθιστη γεύση, και επομένως δεν μπορείτε να βασιστείτε σε αυτές τις αισθήσεις που θα σας προειδοποιήσουν για το πότε ένα τρόφιμο μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Αντίθετα, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο παρουσίας σαλμονέλας στο φαγητό σας. Η διασφάλιση ότι ακολουθείτε αυτά τα βήματα στην κουζίνα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να προστατευθείτε από τη μόλυνση από σαλμονέλα.

Αυτό τα βήματα περιλαμβάνουν:

 • Πλύσιμο των χεριών σας σχολαστικά. Αυτό πρέπει να γίνεται πριν από το χειρισμό των τροφίμων – ειδικά ωμά τρόφιμα, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, μετά το χειρισμό τυχόν υπολειμμάτων ή προϊόντων καθαρισμού και αφού αγγίξετε το πρόσωπο, το στόμα ή τα μαλλιά σας.
 • Αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης. Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι η διαδικασία κατά την οποία επιβλαβή βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, εξαπλώνονται σε άλλα τρόφιμα μέσω επαφής (επιφάνειες, χέρια κ.α.).
 • Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα – ειδικά τα πουλερικά και τα ωμά κρέατα – είναι καλά μαγειρεμένα. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα μεταξύ 5 °C και 63 °C (γνωστή ως «επικίνδυνη ζώνη») και η βέλτιστη θερμοκρασία είναι 37 °C (θερμοκρασία δωματίου). Ως εκ τούτου, ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης είναι να διασφαλιστεί ότι το φαγητό είναι επαρκώς μαγειρεμένο. Μια κεντρική θερμοκρασία μαγειρέματος 70 °C για δύο λεπτά ή 75 °C για τριάντα δευτερόλεπτα θα καταστρέψει κανονικά τα βακτήρια και θα κάνει το φαγητό ασφαλές για κατανάλωση.
 • Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε. Αυτό διασφαλίζει ότι τυχόν βακτήρια που υπάρχουν ξεπλένονται και επομένως μειώνει την πιθανότητα να προσβληθείτε από μια ασθένεια όπως η σαλμονέλα.
 • Χρήση επιφανειών κοπής με χρωματική κωδικοποίηση . Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης, και συνεπώς τη μείωση του κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίμων, είναι η χρήση επιφανειών κοπής με χρωματική κωδικοποίηση. Για παράδειγμα, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα όπως το ωμό κρέας παρασκευάζονται χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως τα λαχανικά για σαλάτες.

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top