Πόσες φορές παραψήσατε το κρέας για να είστε σίγουρος ότι ψήθηκε στο εσωτερικό του;
Ο καλύτερος τρόπος αποδεδειγμένα, είναι η μέτρηση της εσωτερικής του θερμοκρασίας, είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το κρέας σας έχει ψηθεί έτσι όπως το θέλετε. Ένας έμπειρος επαγγελματίας ψητάς μπορεί να κρίνει με μια ματιά την ετοιμότητα του κρέατος που ψήνεται, αυτό βέβαια προϋποθέτει πολλά χρόνια εξοικείωσης. Για όλους τους υπόλοιπους ένα θερμόμετρο τροφίμων (υπάρχει μεγάλη ποικιλία, ψηφιακών, ακίδων, λέιζερ κ.α.) θα μας λύσει το πρόβλημα.
Ορισμένα κρέατα χρειάζονται επίσης χρόνο ξεκούρασης μετά το ψήσιμο. Ο χρόνος ξεκούρασης είναι σημαντικός για ορισμένα κρέατα επειδή επιτρέπει στους εσωτερικούς χυμούς να δράσουν και να μαγειρέψουν πλήρως και με ασφάλεια το κρέας. Οπότε, αποσύροντας ένα ψητό από την φωτιά, θυμηθείτε, αυτό συνεχίζει για λίγο ακόμα να ψήνεται!
Εκτός του “ψηστικού” αποτελέσματος ένα θερμόμετρο ψητών βοηθάει και στην ασφαλή κατανάλωση των τροφών, με τη μέτρηση είμαστε σίγουροι ότι το κρέας έχει φτάσει σε μια ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία που είναι αρκετή ώστε να σκοτώσει τα επιβλαβή μικρόβια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται στο σημείο που έχει την χαμηλότερη θερμοκρασία, στο πιο χοντρό σημείο, στο κέντρο του.
Οι προτεινόμενες εσωτερικές θερμοκρασίες που θα δείτε παρακάτω είναι θερμοκρασίες ώστε να έχουμε και ασφαλή κατανάλωση και ικανοποιητικό γαστρονομικό αποτέλεσμα.
- Πουλερικά (λευκό κρέας, όπως φιλέτο στήθος) 70°C
- Πουλερικά (σκούρο κρέας, όπως μπούτι) 75°C
- Κιμάς πουλερικών 75°C
- Μοσχαρίσιο κρέας (Rare) 40°C
- Μοσχαρίσιο κρέας (Medium Rare) 55°C
- Μοσχαρίσιο κρέας (Medium) 60°C
- Μοσχαρίσιο κρέας (Medium Well) 65°C
- Μοσχαρίσιο κρέας (Well Done) 70°C
- Μοσχαρίσιο κρέας (Ground Beef) 70°C
- Χοιρινό κρέας (Medium) 65°C
- Χοιρινό κρέας (Well Done) 70°C
- Χοιρινό κρέας (Ground Pork) 70°C
- Αρνί – Κατσίκι (Medium Rare) 55°C
- Αρνί – Κατσίκι (Medium) 60°C
- Αρνί – Κατσίκι (Medium Well) 65°C
- Αρνί – Κατσίκι (Well Done) 70°C
- Αρνί – Κατσίκι (Ground Lanb) 70°C
- Κιμάς Μοσχαρίσιος – Χοιρινός – Αρνίσιος (Well Done) 70-75°C
- Λουκάνικο (Well Done) 70-75°C
- Ψάρια (Medium) 55-65°C
ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο
Σχόλια 0