Οι λιανικές πωλήσεις κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν σε ιστορικό υψηλό των 104,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με την έκθεση Power of Meat, που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου κατά τη διάρκεια του Annual Meat Conference, το οποίο διοργανώθηκε από το Meat Institute και την FMI — The Food Industry Association.
Ο όγκος του λιανικού εμπορίου κρέατος αυξήθηκε επίσης κατά 2,3%, φτάνοντας τους 22,8 δισεκατομμύρια λίβρες (περίπου 10,3 δισεκατομμύρια κιλά) το 2024, σε σύγκριση με το 2023.
Σύμφωνα με δεδομένα της Circana, στο Chicago οι καταναλωτές αγοράζουν κρέας περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, διατηρώντας το κρέας ως το μεγαλύτερο τμήμα φρέσκων τροφίμων στο λιανεμπόριο. Επιπλέον, οι αγορές κρέατος έγιναν πιο συχνές, καθώς οι καταναλωτές επισκέπτονταν περισσότερες φορές τα καταστήματα για να επωφεληθούν από διάφορες προσφορές, όπως αναφέρει η έκθεση.
Συγκρίνοντας τις κατηγορίες, το φρέσκο κρέας σημείωσε εντυπωσιακή απόδοση στις πωλήσεις σε σχέση με το επεξεργασμένο κρέας, ξεπερνώντας τα 73 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση 6,7% σε σύγκριση με το 2023), ενώ ο όγκος πωλήσεων ανήλθε στα 16,4 δισεκατομμύρια λίβρες (περίπου 7,4 δισεκατομμύρια κιλά), σημειώνοντας αύξηση 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το κιμάς ξεχώρισε ως προσιτή επιλογή για τους καταναλωτές που προσέχουν το κόστος, με συνολικές πωλήσεις 22,8 δισεκατομμυρίων λιβρών (περίπου 10,3 δισεκατομμύρια κιλά) στο λιανεμπόριο κρέατος, ξεπερνώντας τις ποσότητες που πουλήθηκαν το 2021, 2022 και 2023.
-
Ο κιμάς μοσχαρίσιου κρέατος κυριάρχησε με 85% των συνολικών πωλήσεων κιμά, αγγίζοντας τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 9,6% σε σύγκριση με το 2023 και 3,8% αύξηση σε όγκο.
-
Ο κιμάς γαλοπούλας ακολούθησε με πωλήσεις 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).
-
Ο κιμάς κοτόπουλου έφτασε τα 332 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 10% στις πωλήσεις και 9% αύξηση στον όγκο πωλήσεων σε σχέση με το 2023.
Αντίθετα, οι πωλήσεις επεξεργασμένου κρέατος παρέμειναν στάσιμες στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια, με οριακή αύξηση 0,4% έναντι του 2023, ενώ ο όγκος πωλήσεων παρέμεινε αμετάβλητος στις 6,4 δισεκατομμύρια λίβρες (περίπου 2,9 δισεκατομμύρια κιλά).
Το μπέικον ηγήθηκε των πωλήσεων επεξεργασμένου κρέατος, φτάνοντας τα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Circana, σημειώνοντας αύξηση 4,4% και μια μικρή αύξηση 1,6% στον όγκο πωλήσεων.
Το λουκάνικο ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής κατηγορία, με πωλήσεις 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένες κατά 3%, και μια άνοδο 3,5% στον όγκο.
Πέρα από το τμήμα φρέσκου κρέατος, η έκθεση ανέδειξε την αύξηση στις πωλήσεις κατεψυγμένων κρεάτων, που έφτασαν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση 6% σε σχέση με το 2023), καθώς και των έτοιμων προϊόντων ντελικατέσεν, που ανήλθαν στα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 10,8%.
Ο Rick Stein, αντιπρόεδρος του τμήματος φρέσκων τροφίμων της FMI, δήλωσε:
“Καθώς η αντίληψη των καταναλωτών για την αξία έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο την τιμή αλλά και την ποιότητα, τη σημασία, την ευκολία και την εμπειρία, το κρέας αποτελεί μέρος του 90% των σπιτικών δείπνων. Οι καταναλωτές αναζητούν διαφορετικές επιλογές που ταιριάζουν στο πρόγραμμά τους, τις γευστικές τους προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Είτε πρόκειται για την ευκολία του κιμά είτε για ημιέτοιμες λύσεις μαγειρικής, το τμήμα κρεάτων ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.”
Η Anne-Marie Roerink, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών αγοράς 210 Analytics και συγγραφέας της έκθεσης Power of Meat, πραγματοποίησε προσωπικές συνεντεύξεις με 20 καταναλωτές και διαπίστωσε ότι θεωρούν τις τιμές των τροφίμων απαράδεκτα υψηλές. Χρησιμοποίησαν εκφράσεις όπως “αστρονομικές” και “τρελές” για να περιγράψουν το κόστος, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων κρέατος και πουλερικών.
“Οι καταναλωτές βρίσκονται σε μια συνεχή προσπάθεια εξισορρόπησης — σταθμίζουν την τιμή σε σχέση με παράγοντες όπως οι προσφορές, η διατροφή, η διάθεσή τους, οι προτιμήσεις των παιδιών και ο διαθέσιμος χρόνος τους,” δήλωσε η Roerink.
“Αυτό έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον περισσότερο προσανατολισμένο στο σπίτι, όπου βλέπουμε τα λιανεμπορικά τμήματα των καταστημάτων, από τα κατεψυγμένα και τα ξηρά προϊόντα έως τα φρέσκα προϊόντα και το κρέας, να τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά,” πρόσθεσε.
Επιπλέον, 30% των καταναλωτών ανέφεραν ότι αγοράζουν γεύματα από εστιατόρια λιγότερο συχνά, και μόλις το 23% τρώει πιο συχνά έξω.
Σχόλια 0