Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Γιατί και πώς να ξεπαγώσετε έναν καταψύκτη

Γιατί και πώς να ξεπαγώσετε έναν καταψύκτη

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν καταψύκτη – είτε ως οικιακή συσκευή είτε σε επαγγελματική κουζίνα – και είναι σημαντικό να τον συντηρείτε. Ως εκ τούτου, η απόψυξη είναι μια απίστευτα χρήσιμη διαδικασία και όλοι πρέπει να καταλάβουν πώς να ξεπαγώσουν έναν καταψύκτη με ασφάλεια.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους ξεπαγώνετε τον καταψύκτη σας, καθώς και πόσο συχνά πρέπει να συμβαίνει αυτή η διαδικασία και θα παρέχουμε οδηγίες για το πώς να το κάνετε. Θα συζητήσουμε επίσης τι να κάνετε με τα τρόφιμα κατά την απόψυξη του καταψύκτη σας για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων.

Γιατί πρέπει να κάνετε απόψυξη τον καταψύκτη;

Ο πάγος συσσωρεύεται μέσα σε έναν καταψύκτη καθώς κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα εισέρχεται ζεστός αέρας στον καταψύκτη. Αυτό επιτρέπει τη θερμότητα και την υγρασία να εισέλθει, και η τελευταία εξελίσσεται σε πάγο που καλύπτει την οροφή, το δάπεδο και τα τοιχώματα του καταψύκτη. Μπορεί επίσης να σχηματιστεί όταν ένα μη κατεψυγμένο τρόφιμο τοποθετείται στην κατάψυξη.

Δυστυχώς, είναι αδύνατο να αποφευχθεί εντελώς ο σχηματισμός πάγου, από την στιγμή που πρέπει να ανοίγετε τη πόρτα. Ωστόσο, μπορείτε να περιορίσετε και να επιβραδύνετε τον ρυθμό δημιουργίας πάγου φροντίζοντας να ανοίγετε τον καταψύκτη μόνο όταν είναι απαραίτητο και κλείνοντάς τον όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Εάν το κάνετε αυτό και ο πάγος εξακολουθεί να αυξάνεται γρήγορα, τότε ίσως πρέπει να ελέγξετε εάν υπάρχει πρόβλημα με τη σφράγισή της πόρτας.

Συνήθως, θα πρέπει να στοχεύετε να ξεπαγώνετε τον καταψύκτη σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε αυτό πιο συχνά εάν ο καταψύκτης σας φαίνεται επιρρεπής σε δημιουργία πάγου.

Μπορεί να υπάρχουν αρνητικές συνέπειες εάν αφήσετε τον πάγο να συσσωρευτεί χωρίς να λάβετε μέτρα, όπως:

 • Να επηρεάζεται η ποιότητα του φαγητού.
 • Να μην κλείνει καλά η πόρτα του καταψύκτη.
 • Να σας κοστίζει περισσότερο σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς ο καταψύκτης πρέπει να εργαστεί σκληρότερα.

Πολλοί νέοι καταψύκτες έχουν σχεδιαστεί για να είναι «frost-free», πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ποτέ να αποψυχθούν χειροκίνητα. Ωστόσο, εάν διαθέτετε έναν καταψύκτη παλαιότερου τύπου, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς να ξεπαγώσετε με ασφάλεια έναν καταψύκτη μόνοι σας.

Πώς να ξεπαγώσετε γρήγορα έναν καταψύκτη

Υπάρχουν πολλές ανορθόδοξες μέθοδοι διάσπαρτες στο διαδίκτυο σχετικά με το πώς να ξεπαγώσετε τον καταψύκτη σας, αλλά συχνά δεν δίνουν σημασία στους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να σβήσετε την κατάψυξη και να αφήσετε τον πάγο να λιώσει.

Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ξεπαγώσετε γρήγορα και με ασφάλεια τον καταψύκτη σας.

 1. Απενεργοποιήστε ή αποσυνδέστε την κατάψυξη και αδειάστε τον. Θα αναφερθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε με το φαγητό μόλις το αδειάσετε, αλλά βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι πριν κάνετε αυτό το βήμα.
 2. Τοποθετήστε πετσέτες ή άλλα απορροφητικά υλικά μπροστά από την κατάψυξη. Αυτό γίνεται για να μαζέψετε τα νερά. Μόλις αρχίσει να λιώνει ο πάγος μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε διάφορα πανιά ή κάτι μεγαλύτερο – μια πετσέτα θαλάσσης, για παράδειγμα, λειτουργεί καλά – για να απορροφήσει όσο περισσότερη υγρασία. Πολλοί καταψύκτες διαθέτουν σωλήνα αποστράγγισης που θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε το νερό. Εάν υπάρχει τότε βάλτε τον εύκαμπτο σωλήνα σε κάποιο είδος δοχείου (π.χ. κουβάς).
 3. Αφαιρέστε τα ράφια και τυχόν άλλες θήκες από μέσα. Εάν έχουν παγώσει και είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, τότε ίσως χρειαστεί να περιμένετε μέχρι να αρχίσει να ξεπαγώνει ο πάγος για να το κάνετε αυτό. Όταν το κάνετε αφήστε τα στην άκρη για καθάρισμα.
 4. Περιμένετε να λιώσει ο πάγος. Δεν υπάρχει στάνταρ χρόνος για το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως π.χ. πόσος πάγος υπάρχει στην κατάψυξη. Ωστόσο, εάν αφήσετε την πόρτα του καταψύκτη ανοιχτή μόλις το αδειάσετε και το σβήσετε, ο αέρας και η θερμοκρασία δωματίου θα βοηθήσουν στην απόψυξη. Δεν συνιστάται να χρησιμοποιείτε πιστολάκι μαλλιών ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρικό αντικείμενο για να προσπαθήσετε να επιταχύνετε τη διαδικασία ή να αφαιρέσετε τον πάγο με αιχμηρό αντικείμενο, καθώς αυτές οι μέθοδοι ενέχουν κίνδυνο όχι μόνο για την κατάψυξη, αλλά και για τη δική σας ασφάλεια.
 5. Καθαρίστε το εσωτερικό του καταψύκτη και αφαιρέστε όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Μόλις λιώσει ο πάγος μπορείτε να καθαρίσετε το εσωτερικό του καταψύκτη.
 6. Αφού το καθαρίσετε, στεγνώστε το όσο μπορείτε με μια πετσέτα.
 7. Ενεργοποιήστε ξανά την κατάψυξη. Πρέπει να δώσετε χρόνο στην κατάψυξη να επανέλθει στη θερμοκρασία πριν σκεφτείτε να ξαναβάλετε τα τρόφιμα μέσα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, ο χρόνος διαφέρει από συσκευή σε συσκευή.
 8. Τοποθετήστε τα τρόφιμα όταν η κατάψυξη επανέλθει στη σωστή θερμοκρασία. Η κατάψυξη είναι καθαρή και έτοιμη να συνεχίσει να …εργάζεται!

Τι να κάνετε με τα τρόφιμα όταν ξεπαγώνετε έναν καταψύκτη

Δεν είναι δυνατό να ξεπαγώσετε με ασφάλεια τον καταψύκτη σας και να είναι τα τρόφιμα σας μέσα. Αν συμβεί αυτό τα κατεψυγμένα τρόφιμα θα ξεπαγώσουν και η θερμοκρασία τους θα μπορούσε να εισέλθει στην «επικίνδυνη ζώνη». Τα βακτήρια και οι μούχλες δεν σκοτώνονται όταν τα τρόφιμα καταψύχονται, αλλά γίνονται αδρανή. Όταν τα τρόφιμα αποψύχονται, τα βακτήρια μπορούν να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην καταψύχετε ξανά τα τρόφιμα.

Όταν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τον καταψύκτη σας, την στιγμή που τον απενεργοποιείται πρέπει να αφαιρέσετε όλα τα κατεψυγμένα σας τρόφιμα το συντομότερο δυνατό. Είναι σημαντικό να μην ξεπαγώσουν τα τρόφιμα, οπότε το ερώτημα είναι – τι θα τα κάνετε;

Εάν ο καταψύκτης σας δεν είναι πολύ γεμάτος, θα μπορούσατε να ρωτήσετε έναν γείτονα, ή κάποιον κοντά, εάν έχει χώρο στην κατάψυξη του για όση ώρα κάνετε απόψυξη. Ίσως θα μπορούσατε να τα τοποθετήσετε σε ένα ισοθερμικό κουτί ή σε ειδικές σακούλες κατάψυξης. Τοποθετήστε τα μακριά από το φως του ήλιου και στο πιο δροσερό μέρος, για να διασφαλίσετε ότι τα τρόφιμα σας διατηρούνται σε ασφαλή θερμοκρασία. Εάν επιλέξετε αυτή τη μέθοδο, μπορεί να είναι ωφέλιμο να προγραμματίσετε την απόψυξη του καταψύκτη σας τους πιο κρύους μήνες του χρόνου.

Θα μπορούσατε να μεταφέρετε μέρος των τροφίμων σας στο ψυγείο. Θα πρέπει να ξέρετε όμως ότι τα τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί πρέπει να καταναλωθούν εντός 24 ωρών, διαφορετικά πρέπει να πεταχτούν.

Εάν καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι δυνατή, τότε προγραμματίστε το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων σας να καταναλωθεί προτού ξεπαγώσετε τον καταψύκτη.

Πόσο συχνά πρέπει να ξεπαγώνετε έναν καταψύκτη;

Είναι σημαντικό να ξεπαγώνετε έναν καταψύκτη τουλάχιστον μία ή δύο φορές το χρόνο. Μια καλή ένδειξη για το πότε πρέπει να το ξεπαγώσετε είναι όταν υπάρχει σημαντική συσσώρευση πάγου, ειδικά όταν αρχίζει να επηρεάζει τη λειτουργικότητα του καταψύκτη.

Μην αφήνετε την απόψυξη της κατάψυξης μέχρι να καταλάβετε πως δεν κλείνει η πόρτα! Η απόψυξη του καταψύκτη σας είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να καταναλώσετε ή να πετάξετε τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί για πολύ καιρό.

Για να μειώσετε τη συσσώρευση πάγου στην κατάψυξή σας, βεβαιωθείτε ότι τα λάστιχα της πόρτας στην κατάψυξή σας είναι καθαρά και χωρίς φθορές. Μην υπερφορτώνετε τον καταψύκτη σας και να μην βάζετε ζεστό φαγητό απευθείας στην κατάψυξη, αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη συσσώρευση πάγου. Η σωστή λειτουργία του καταψύκτη σας σημαίνει: μικρούς λογαριασμούς ρεύματος και το πιο σημαντικό, ασφαλή τρόφιμα.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top