Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Γαλλική μπαγκέτα, πώς ένα ταπεινό ψωμί έγινε σύμβολο κουλτούρας

Γαλλική μπαγκέτα, πώς ένα ταπεινό ψωμί έγινε σύμβολο κουλτούρας
Στην καρδιά της διεθνώς αγαπημένης γαλλικής κουζίνας βρίσκεται ένα από τα πιο εμβλήματικά είδη ψωμιού στον κόσμο: η μπαγκέτα. Η λέξη baguette στα γαλλικά σημαίνει «ραβδί» ή «σκυτάλη».
Εκτός από ένα νόστιμο, απολαυστικό και βασικό διατροφικό είδος της Γαλλίας, οι μπαγκέτες απολαμβάνουν επίσης ένα πολιτιστικό στάτους που κατοχυρώνετε μέσα από διάσημα αποσπάσματα της ιστορίας όπως, το «let them eat cake» της Μαρίας Αντουανέτας ως απάντηση στο ότι οι χωρικοί δεν είχαν ψωμί να φάνε, όπως και του Βίκτωρ Ουγκώ στο «Les Misérables» όταν ο Ζαν Βαλζάν συλλαμβάνεται και φυλακίζεται επειδή έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί.
Η ιστορία της μπαγκέτας είναι συναρπαστική, και έχει σχετιστεί εδώ και καιρό ως πραγματικό σύμβολο του γαλλικού λαού και του αγώνα του για το τρίπτυχο ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα. Η προέλευση της μπαγκέτας ωστόσο κρύβει ένα μυστήριο.

 

Το ψωμί στη Γαλλία

Το ψωμί ήταν πάντα δημοφιλές στη Γαλλία, μέχρι το 1800 περίπου οι Γάλλοι αγρότες (που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού) έτρωγαν ψωμί φτιαγμένο από σιτάρι, σίκαλη ή φαγόπυρο.
Το ψωμί ήταν βασικό είδος διατροφής, αφού αποτελούσε σε μεγάλο ποσοστό τη καθημερινή πρόσληψη σε τροφή ενός χωρικού. Ένας ενήλικας μπορούσε να φάει δύο με τρία κιλά ψωμί την ημέρα. Δεδομένου ότι το ψωμί ήταν τόσο βασικό, οι ταραχές για τα σιτηρά, ως αποτέλεσμα ελλείψεων ή αύξησης των τιμών ήταν εξαιρετικά συχνές μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση.
Οι ταραχές στις 14 Ιουλίου 1789 που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της Βαστίλης και την  έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης, ξεκίνησαν ως αναζήτηση τόσο για όπλα όσο και σιτηρά. Οι παριζιάνοι αγρότες υποψιασμένοι ότι τα σιτηρά είχαν συσσωρευτεί εν αναμονή υψηλότερων τιμών, βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Υποστηρίχθηκε ότι οι χωρικοί εξεγέρθηκαν περαιτέρω στη θέα των ευγενών που έτρωγαν μακριά λευκά stick ψωμιού, σαν μπαγκέτες, ενώ αυτοί λιμοκτονούσαν. Ως αποτέλεσμα, οι ανησυχίες γύρω από τα σιτηρά αντικατοπτρίστηκαν γρήγορα στη συμπεριφορά της νέας κυβέρνησης, καθώς έσπευσαν να απαντήσουν στις κατηγορίες για την αύξηση των τιμών ή την αποθήκευση των σιτηρών.
Το 1793, η κυβέρνηση μετά την Επανάσταση αποφάσισε: «Ο πλούτος και η φτώχεια πρέπει να εξαφανιστούν από μια κυβέρνηση ισότητας. Δεν θα υπάρχει πια άλλο ψωμί για πλούσιους και άλλο για φτωχούς. Όλοι οι αρτοποιοί θα τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης, αν δεν φτιάχνουν μόνο ένα είδος ψωμιού: Το ψωμί της ισότητας».

 

Μήπως την εφηύρε κάποιος Αυστριακός;

Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος για το ποιος εφηύρε τη σύγχρονη μπαγκέτα. Το 1839, ένας Αυστριακός αρτοποιός ονόματι August Zang, ίδρυσε την «Boulangerie Viennoise» στο Παρίσι. Έφερε από τη Βιέννη (μαζί με το κρουασάν) ένα μακρύ ψωμί που χρειαζόταν λιγότερο χρόνο για να φουσκώσει και να ψηθεί.
Λέγεται ότι ο Ζανγκ διευκόλυνε την παραγωγή της μπαγκέτας τοποθετώντας τον πρώτο φούρνο ατμού της Γαλλίας στο Παρίσι το 1839. Ο φούρνος ατμού έδωσε τη δυνατότητα να ψηθούν καρβέλια με τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα.

 

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που σχετίζονται με την εφεύρεσή του

Ένας μύθος λέει ότι η εφεύρεση της μπαγκέτας ξεκίνησε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη γύρω στο 1805, ο οποίος διέταξε τους αρτοποιούς το ψωμί να γίνεται στενόμακρο για να χωράει καλύτερα στις τσέπες των στρατιωτών.
Ένας άλλος λαϊκός μύθος αναφέρει ότι όταν ξεκίνησαν οι εργασίες στο Μετρό του Παρισιού το 1898, εργάτες ήρθαν από όλη τη Γαλλία για να εργαστούν στο έργο. Ωστόσο, λόγω βίαιων διαφωνιών με συχνά μαχαιρώματα μεταξύ των διαφόρων ομάδων (εργάτες διαφορετικής καταγωγής), ζητήθηκε από τους αρτοποιούς να δημιουργήσουν ένα ψωμί που θα μπορούσε να κόβεται με τα χέρια, χωρίς να χρειάζεται μαχαίρι. Μετά από αυτό τα μαχαίρια απαγορεύτηκαν στο έργο.
Μια άλλη εκδοχή λέει, τη δεκαετία του 1920 ψηφίστηκε ένας νόμος που απαγόρευε στους αρτοποιούς να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά πριν τις 4 π.μ. Οι αρτοποιοί λοιπόν δεν είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμάσουν και να ψήσουν το παραδοσιακό στρογγυλό μεγάλο ψωμί (la Miche). Η ευκολία παραγωγής της λεπτής μπαγκέτας (ήταν το μόνο ψωμί που οι αρτοποιοί μπορούσαν να ετοιμάσουν εγκαίρως), γινόταν όλο και πιο δημοφιλές.

 

Σήμερα

Συνοψίζοντας, «το ψωμί που έγινε γνωστό ως μπαγκέτα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πιο πρωτόγονη μορφή του τον δέκατο όγδοο αιώνα, στη συνέχεια γνώρισε αρκετές βελτιώσεις και παραλλαγές πριν του δοθεί (επίσημα) αυτό το όνομα το 1920».
Μια κλασσική γαλλική μπαγκέτα έχει διάμετρο περίπου 5 έως 6 εκατοστά και ένα μέσο μήκος περίπου 65 cm, αν και μια μπαγκέτα μπορεί να φτάσει έως και 1 μέτρο. Τα συστατικά της ζύμης (αλεύρι, μαγιά, νερό, και αλάτι) ορίζονται από τη γαλλική νομοθεσία.
Τον Νοέμβριο του 2018, η τεκμηρίωση σχετικά με τη «craftsmanship and culture» της παρασκευής αυτού του ψωμιού προστέθηκε στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2022, η βιοτεχνική τεχνογνωσία και η κουλτούρα της μπαγκέτας εγγράφηκε στους Λίστες Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι Γάλλοι, σύμφωνα με τη Wikipedia τρώνε 30 εκατομμύρια μπαγκέτες την ημέρα, πληθυσμός Γαλλίας, πάνω από 60 εκατομμύρια.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top