Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Τσομλέκ (ή Τσουμπλέκι)

Τσομλέκ (ή Τσουμπλέκι)

Το όνομα αυτού του πιάτου προέρχεται από την τουρκική λέξη chomlek, που σημαίνει πήλινο σκεύος μαγειρέματος. Το τσομλέκ θα το βρείτε σε πολλές εκδοχές σε διάφορες περιοχές των βαλκανίων. Στην Ελλάδα θα το συναντήσετε στη περιοχή της Μακεδονίας γνωστό ως τσουμπλέκι. Η συνταγή που παρουσιάζεται εδώ είναι δανεισμένη από την Βουλγαρία. Στη συγκεκριμένη συνταγή, χρησιμοποιείται απαραιτήτως κρέας με κόκκαλο.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Τσομλέκ (ή Τσουμπλέκι)


  • Μερίδες: 4

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΚΛΙΜΑΚΑ
  • 1,5 κιλ. μοσχαρίσιο κότσι (ή χοιρινό)
  • 56 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα
  • 1,5 κιλ. πατάτες
  • 1 κιλ. κρεμμύδια
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 10 κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 23 κόκκους μπαχάρι
  • 2 ποτήρια λευκό κρασί
  • αλάτι κατά βούληση

ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Αραδιάζουμε τη μισή ποσότητα από τις πατάτες στον πάτο ενός μεγάλου πήλινου σκεύους. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τα κρεμμύδια (χοντροκομμένα) και απλώνουμε από πάνω το κότσι κομμένο σε φέτες.
2. Τοποθετούμε από πάνω την υπόλοιπη ποσότητα από τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα καρότα χοντροκομμένα και τα μανιτάρια (ολόκληρα αν είναι μικρά ή κομμένα στη μέση). Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους μαύρου πιπεριού, τη πάπρικα και το μπαχάρι.
3. Προσθέτουμε το λευκό κρασί και βάζουμε ολόκληρες τις καθαρισμένες σκελίδες σκόρδου, ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση του σκεύους.
4. Προσθέτουμε το λάδι και σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το πιέζουμε με το πήλινο καπάκι (μερικοί κλείνουν με ζυμάρι το καπάκι). Πρέπει να τοποθετήσουμε το πήλινο σκεύος σε κρύο φούρνο και να το ανάψουμε στους 200 βαθμούς, μετά από 30-40 λεπτά περίπου χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 3,5 με 4 ώρες.

  • Κατηγορία: Κατσαρόλας – Βραστά, Φούρνου
  • Κουζίνα: Βαλκανική

Λέξεις-κλειδιά: Βαλκάνια, Καρότο, Κρεμμύδι, Μανιτάρια, Μοσχάρι, Πατάτες

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top