Το άιβαρ είναι ένα γευστικό συνοδευτικό που προσθέτει βάθος, άρωμα και καπνιστή υφή σε κάθε πιάτο. Με βάση τις ψητές κόκκινες πιπεριές και τη μελιτζάνα, είναι βασικό στοιχείο της σέρβικης κουζίνας και αγαπημένο συνοδευτικό για όσους εκτιμούν τις πλούσιες, φυσικές γεύσεις.
Print

Άιβαρ, πάστα κόκκινης ψητής πιπεριάς
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 9–10 κιλά κόκκινες πιπεριές φλωρίνης
- 8–9 κιλά μελιτζάνες μέτριες προς μεγάλες
- 3–4 κούπες ηλιέλαιο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250°C.
- Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 200-220°C, ψήστε τις πιπεριές σε παρτίδες σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο για περίπου 50-55 λεπτά (στο μισό χρόνο τις αναποδογυρίζουμε).
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τις μελιτζάνες (μπορεί να χρειάζονται λιγότερο χρόνο).
- Τοποθετούμε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες σε σακούλες ξεχωριστά, τις σφραγίζουμε καλά και τις αφήνουμε όλη την νύχτα να κρυώσουν.
- Την επόμενη μέρα ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σπόρια. Βγάζουμε επίσης το δέρμα από τις μελιτζάνες και κόβουμε τα κοτσάνια, τις τοποθετούμε σε μπολ ξεχωριστά από τις πιπεριές.
- Τα αλέθουμε (χοντροκόβουμε) ξεχωριστά στον επεξεργαστή τροφίμων.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λάδι (πάχους ενός δακτύλου) προσθέτουμε τις μελιτζάνες και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας πολύ συχνά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε και ανακατεύουμε σιγά σιγά και τις πιπεριές μέχρι να ενσωματωθούν με τις μελιτζάνες.
- Όλη η διαδικασία του μαγειρέματος θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να ανακατεύουμε τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος, περίπου κάθε 15 λεπτά προσθέτουμε ½ κούπα ηλιέλαιο, 45 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Μεταφέρουμε το άιβαρ ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουμε κάθε βάζο σχεδόν μέχρι πάνω, αφήνοντας περίπου ένα εκατοστό ελεύθερο. Πιέζουμε καλά προς τα κάτω απελευθερώνοντας τυχόν φυσαλίδες αέρα που έχουν μείνει στο βάζο. Αφήνουμε τα βάζα ανοιχτά για αρκετές ώρες μέχρι να σχηματιστεί μια λεπτή, σκληρή κρούστα από πάνω, καλύπτουμε με ηλιέλαιο το κενό και κλείνουμε πολύ καλά τα καπάκια. Είναι σημαντικό να σφραγιστούν σωστά για να διατηρηθούν εως και 4 μήνες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
- Κατηγορία: Ορεκτικά – Σαλάτες, Σάλτσες – Μαρινάδες
- Κουζίνα: Σέρβικη
Λέξεις-κλειδιά: Μελιτζάνα, Πιπεριά, Σερβία
Σχόλια 0