Ποιες είναι η διαφορές ανάμεσα στο φοινικέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο;

Ποιες είναι η διαφορές ανάμεσα στο φοινικέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο;

Τα μαγειρικά λάδια που θα δούμε παρακάτω εξάγονται από φυτά και χρησιμοποιούνται για τηγάνισμα, ψήσιμο και άλλα είδη μαγειρέματος. Χρησιμοποιούνται επίσης στην παραγωγή σαπουνιών, σκονών πλυσίματος, προϊόντων προσωπικής περιποίησης και βιοκαυσίμων.

Το φοινικέλαιο είναι ένα βρώσιμο φυτικό λίπος που προέρχεται από τον κοκκινωπό πολτό του καρπού των ελαιοφοίνικων. Έχει κοκκινωπό χρώμα λόγω της υψηλής πηγής προβιταμίνης Α, ενώ έχει και υψηλό ποσοστό κορεσμένου λίπους (48%), ωστόσο αν και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά δεν αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL). Το χαμηλό του κόστος, οι πολλαπλές του χρήσεις, η υψηλή ανθεκτικότητά του απέναντι στις ακραίες θερμοκρασίες και κατά το τηγάνισμα, έχει ως αποτέλεσμα η βιομηχανία τροφίμων να το χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο προκειμένου να αντικαταστήσει άλλα φυτικά έλαια που είναι πιο ακριβά στην παραγωγή τους. 

Το σογιέλαιο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτικά έλαια και εξάγεται από τους σπόρους της σόγιας, χρησιμοποιείται κυρίως για τηγάνισμα και ψήσιμο. Το σογιέλαιο είναι ένα από τα πολλά ξηραντικά έλαια, πράγμα που σημαίνει ότι θα σκληρύνει αργά (λόγω του πολυμερισμού με βάση τις ελεύθερες ρίζες) κατά την έκθεση στον αέρα, σχηματίζοντας ένα εύκαμπτο, διαφανές και αδιάβροχο στερεό, και λόγω αυτής της ιδιότητας του χρησιμοποιείται σε ορισμένα σκευάσματα μελανιού εκτύπωσης και λαδομπογιών. To σογιέλαιο είναι υψηλό για τα μονοακόρεστα λίπη και πολυακόρεστα λίπη (23%) (58%) και χαμηλό σε κορεσμένα λίπη (15%).

Το ηλιέλαιο παράγεται από τους σπόρους του φυτού Ηλίανθος και χρησιμοποιείται συνήθως στα τρόφιμα ως τηγανέλαιο και σε καλλυντικά σκευάσματα ως κρέμα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη A, D και E και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Το λάδι που παράγεται από τους Ηλίανθους έχει ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα με ήπια και ευχάριστη γεύση και το εξευγενισμένο ηλιέλαιο είναι ανοιχτό κίτρινο. Η απώλεια ποιότητας είναι ελάχιστη όταν ραφιναριστεί. Το ηλιέλαιο είναι πλούσιο σε πολυακόρεστο λινελαϊκό οξύ (κατά βάση) και περιέχει ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Top