Ο κουρκουμάς, το χρυσαφένιο μπαχαρικό με τη δυνατή γεύση, αυτό το αρχαίο μπαχαρικό, που έχει τιμηθεί για αιώνες τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο, έχει επανέλθει στο προσκήνιο των κοινοτήτων υγείας και διατροφής χάρη στην κουρκουμίνη, τη θεραπευτική ουσία που του χαρίζει το ζωηρό του χρώμα. Η κουρκουμίνη διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες λέγεται ότι ανταγωνίζονται εκείνες της ιβουπροφαίνης. Σε αντίθεση με τα φάρμακα που διατίθενται χωρίς συνταγή, ο κουρκουμάς δεν έχει τοξικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά οφέλη της κουρκουμίνης έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα υγιή κύτταρα, ιδιαίτερα εκείνα του παχέος εντέρου, από καρκινογόνες ουσίες. Βοηθά το σώμα να καταστρέψει τα μεταλλαγμένα καρκινικά κύτταρα πριν αυτά προλάβουν να εξαπλωθούν σε άλλα σημεία. Ο κουρκουμάς συμβάλλει επίσης στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Και το καλύτερο, προσθέτει τέλεια γεύση!
Η επίσημη ονομασία του κουρκουμά είναι Curcuma longa. Το φυτό φτάνει μόλις το ένα μέτρο σε ύψος και παράγει τόσο ένα λουλούδι όσο και ένα ρίζωμα ή μίσχο που βρίσκεται κάτω από το έδαφος. Το ρίζωμα μοιάζει στην όψη με το τζίντζερ αυτός ο ριζώδης βλαστός είναι που παράγει το κίτρινο μπαχαρικό του κουρκουμά. Αν και σήμερα μπορεί να βρεθεί σε όλη την τροπική ζώνη, η Ινδία παραμένει από την αρχαιότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός κουρκουμά.
Σχόλια 0