Είτε είσαι νέος είτε έμπειρος vegan, εδώ θα βρεις μερικά έξυπνα κόλπα για να αναβαθμίσεις τα γεύματά σου!
Ο Derek Simnett, πιστοποιημένος διατροφολόγος από τον Καναδά, αποτελεί σημαντικό πρόσωπο στη vegan κοινότητα από τότε που ξεκίνησε το κανάλι του στο YouTube, Simnett Nutrition, το 2015. Με πάνω από 750.000 συνδρομητές, μοιράζεται πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη vegan διατροφή, τη φυσική κατάσταση και την ολιστική υγεία.
Η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή μπορεί να φαίνεται δύσκολη για κάποιους, ειδικά όσον αφορά την προετοιμασία γευμάτων, τη σωστή διατροφή και την εύρεση των κατάλληλων συστατικών. Ωστόσο, το να ακολουθείς μια υγιεινή και ισορροπημένη βίγκαν διατροφή είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι.
Παρακάτω θα δείτε τον Simnett μοιράζεται απλά και αποτελεσματικά διατροφικά hacks που κάνουν τη φυτική σου διατροφή πιο εύκολη. Ένα από τα βίντεό του, με τίτλο “10 Vegan Food Hacks That Will Change Your Life!”, παρουσιάζει μια σειρά από έξυπνα κόλπα που θα βελτιώσουν τη μαγειρική σου και θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων.
Είτε είσαι νέος στη βίγκαν διατροφή είτε απλά ψάχνεις τρόπους να απλοποιήσεις την καθημερινότητά σου, αυτά τα δέκα tips μπορούν να αναβαθμίσουν τις μαγειρικές σου ικανότητες, να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων και να ενισχύσουν τη διατροφή σου!
1. Διατηρήστε περισσότερο τα χόρτα-βότανα φρέσκα
Τα φρέσκα βότανα, όπως ο κόλιανδρος και ο μαϊντανός, μαραίνονται γρήγορα στο ψυγείο. Ο Simnett προτείνει να τα πλένεις, να κόβεις τις άκρες τους και να τα τοποθετείς σε ένα ποτήρι ή βάζο με νερό όπως ακριβώς κάνεις με τα φρέσκα λουλούδια. Αυτή η μέθοδος τα βοηθά να παραμείνουν ζωντανά και φρέσκα για περισσότερο χρόνο.
Εφαρμόζει την ίδια τεχνική και στα φρέσκα κρεμμυδάκια, επισημαίνοντας ότι συνεχίζουν να μεγαλώνουν όταν διατηρούνται στο νερό. Η τακτική αλλαγή του νερού παρατείνει ακόμα περισσότερο τη διάρκεια ζωής τους.
2. Επιλέξτε τα καλύτερα αβοκάντο
Η επιλογή του τέλειου αβοκάντο μπορεί να είναι δύσκολη. Ο Simnett προτείνει να επιλέγεις αβοκάντο που έχουν ακόμα το κοτσάνι συνδεμένο, καθώς αυτά είναι λιγότερο πιθανό να είναι μελανιασμένα ή καφέ στο εσωτερικό τους.
Επιπλέον, συμβουλεύει να αγοράζεις σκληρά αβοκάντο και να τα αφήνεις να ωριμάσουν στο σπίτι, ώστε να αποφύγεις τυχόν φθορές από την υπερβολική διαχείριση στο κατάστημα, η αποθήκευσή τους στο ψυγείο σου μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία και να τα διατηρήσει φρέσκα για περισσότερες ημέρες.
3. Διαχειριστείτε την ωρίμανση της μπανάνας
Για να αποτρέψετε την υπερβολική ωρίμανση των μπανανών, η Simnett συνιστά να τις αποθηκεύετε στο ψυγείο. Ενώ η φλούδα μπορεί να σκουρύνει, τα φρούτα μέσα παραμένουν φρέσκα. Για μακροχρόνια αποθήκευση, το ξεφλούδισμα και η κατάψυξη ώριμων μπανανών είναι μια εξαιρετική επιλογή, ειδικά για smoothies ή συνταγές ζαχαροπλαστικής.
4. Απλοποιήστε την ανάμειξη των βουτύρων ξηρών καρπών και σπόρων
Τα βούτυρα ξηρών καρπών συχνά διαχωρίζονται, με το λάδι να ανεβαίνει στην κορυφή, καθιστώντας τα δύσκολα στο ανακάτεμα. Ο Simnett προτείνει μια απλή λύση: αποθήκευσε το βάζο ανάποδα για λίγες μέρες πριν το ανοίξεις. Έτσι, το λάδι θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
Όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσεις, κουνώντας ελαφρά το βάζο πριν το άνοιγμα θα δημιουργήσεις μια ομοιόμορφη, κρεμώδη υφή χωρίς ακατάστατες διαρροές.
5. Προσθέστε kala namak για γεύση αυγού
Το Kala Namak, ή μαύρο αλάτι , προσθέτει μια γεύση σαν αυγό στα vegan πιάτα λόγω της περιεκτικότητάς του σε θείο. Ο Simnett το χρησιμοποιεί σε tofu scrambles και vegan “αυγοσαλάτες” για να ενισχύσει τη γεύση τους. Μια μικρή ποσότητα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά, προσδίδοντας αυθεντική γεύση αυγού στα φαγητά σου!
6. Φτιάξε μια “τυρένια” επικάλυψη από ξηρούς καρπούς και σπόρους
Για μια θρεπτική, γευστική επικάλυψη με γεύση τυριού, η Simnett αναμειγνύει ξηρούς καρπούς και σπόρους (όπως καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσπορους και κάσιους) με διατροφική μαγιά, σκόνη σκόρδου, σκόνη κρεμμυδιού, καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Μια πινελιά μηλόξυδου βοηθά το μείγμα να ομογενοποιηθεί, δημιουργώντας ένα crumble ιδανικό για πασπαλισμό πάνω από σαλάτες, ζυμαρικά και τηγανητές πατάτες.
7. Αγαπήστε τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά
Πολλοί πιστεύουν ότι τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι κατώτερα από τα φρέσκα, αλλά ο Simnett εξηγεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που μαζεύονται στην τέλεια ωριμότητά τους και καταψύχονται γρήγορα, διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά.
Συνιστά τη χρήση κατεψυγμένων προϊόντων, καθώς είναι βολικά, οικονομικά και μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων. Τα κατεψυγμένα φρούτα είναι τέλεια για smoothies, ενώ τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να προστεθούν γρήγορα σε σούπες ή stir-fries.
8. Αλέστε τους σπόρους λιναριού και chia για καλύτερη απορρόφηση
Οι σπόροι λιναριού είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3, αλλά το σώμα μας τους απορροφά καλύτερα όταν είναι αλεσμένοι. Ο Simnett συνιστά τη χρήση μύλου καφέ ή μπλέντερ για να τους αλέσετε πριν τους καταναλώσετε. Έτσι, εξασφαλίζετε ότι θα επωφεληθείτε πλήρως από τα θρεπτικά οφέλη αυτών των σπόρων.
9. Μαγειρέψτε ανάμεικτα δημητριακά και όσπρια μαζί
Ο Simnett προτείνει να αναμιγνύεις δημητριακά όπως λευκό ρύζι, κινόα και κόκκινες φακές κατά το μαγείρεμα, για να βελτιώσεις την υφή, να ενισχύσεις τη διατροφή και να διαφοροποιήσεις το προφίλ των αμινοξέων στα γεύματά σου.
Συμβουλεύει να τα ξεπλένεις καλά πριν το μαγείρεμα, για να αφαιρέσεις την πικράδα και να διευκολύνεις την πέψη. Η επιλογή δημητριακών με παρόμοιο χρόνο μαγειρέματος εξασφαλίζει ότι θα μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
10. Εντοπίστε γρήγορα τα μη vegan συστατικά
Αντί να διαβάζεις ολόκληρη τη λίστα συστατικών ενός προϊόντος, ο Simnett προτείνει να ελέγχεις πρώτα τα “Περιέχει” στο κάτω μέρος της ετικέτας των τροφίμων. Αυτή η ενότητα επισημαίνει τα κοινά αλλεργιογόνα όπως γάλα και αυγά, διευκολύνοντας τον εντοπισμό μη βίγκαν συστατικών με μια ματιά.
Επιπλέον, διευκρινίζει ότι η ένδειξη “Μπορεί να περιέχει” σχετίζεται με κινδύνους διασταυρούμενης μόλυνσης και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν περιέχει ζωικά συστατικά.
Αυτό το απλό κόλπο μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και να κάνει τις αγορές σου πιο εύκολες!
Ακολουθήστε τον Derek Simnett στο YouTube
ΠΗΓΗ: plantbasednews.org
Σχόλια 0