Ένα τέλεια ωριμασμένο κεφάλι τυριού από την Ελβετία θριάμβευσε ανάμεσα σε περισσότερες από 1.900 συμμετοχές, κερδίζοντας το βραβείο Best in Show στον φημισμένο διαγωνισμό στην Τουρ της Γαλλίας.
Το Mondial du Fromage 2025 πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Τουρ, συγκεντρώνοντας την παγκόσμια βιομηχανία τυριού για εορτασμούς, εκθέσεις και διαγωνισμούς. Η πολυήμερη εκδήλωση περιλάμβανε εμπορική έκθεση, δοκιμές από κριτές και έναν διαγωνισμό ανάμεσα στους κορυφαίους τυροκόμους του κόσμου.
«Ο κόσμος του χειροποίητου τυριού είναι πλέον ένα παγκόσμιο χωριό» λέει ο Adam Jay Moskowitz, πρόεδρος του Maker to Monger της Νέας Υόρκης και προπονητής της Team USA. «Το τυρί είναι ένας μεγάλος δάσκαλος, και έτσι το Mondial είναι μια από εκείνες τις εμπειρίες όπου όλο το χωριό συγκεντρώνεται. Είναι μια οικεία, σοβαρή, όμορφη εμπειρία για λίγες μέρες».
Ιστορικές νίκες για την ομάδα των Η.Π.Α.
Φέτος, το Le Gruyère AOP Vieux από την Ελβετία, φτιαγμένο από τον Σιμόν Μιγκέ της Fromagerie La Côte-aux-Fées, κατέκτησε το Best in Show ανάμεσα σε περισσότερες από 1.900 συμμετοχές. Παρότι το τυρί έχει μακρά ιστορία επιτυχιών σε διεθνείς διαγωνισμούς, η ιστορία γράφτηκε από την πλευρά των τυρεμπόρων: για πρώτη φορά, οι Αμερικανοί κέρδισαν τόσο το χρυσό όσο και το χάλκινο μετάλλιο.
Εκπροσωπώντας την Ομάδα ΗΠΑ, η Emilia D’Albero του Formaticum και η Courtney Johnson του Street Cheese του Σιάτλ έγιναν η πρώτη αμιγώς γυναικεία αμερικανική ομάδα στον διαγωνισμό, η οποία συγκέντρωσε 18 υποψηφίους από 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αλγερία, η Αργεντινή, το Βέλγιο, η Βραζιλία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Περού, η Ισπανία και η Ελβετία. Η D’Albero έγινε επίσης η πρώτη Αμερικανίδα που κέρδισε χρυσό. Ο Γάλλος Matthieu Thuillier κέρδισε το ασημένιο.
Όπως και το Bocuse d’Or για τους σεφ, «το Mondial du Fromage είναι ουσιαστικά οι παγκόσμιοι Ολυμπιακοί Αγώνες τυρεμπόρων», λέει ο D’Albero. «Είναι μια πλατφόρμα όπου τεχνικές υψηλού επιπέδου αναδεικνύονται σε όλο τον κλάδο και όπου οι τυρέμποροι απ’ όλο τον κόσμο δείχνουν τις δεξιότητές τους και εκπροσωπούν τη βιομηχανία τυριού της χώρας τους».
Στο εσωτερικό των Ολυμπιακών της εμπορίας τυριών
Συγκρίσιμος με την Ολυμπιακή γυμναστική στην αυστηρότητά του, ο διαγωνισμός δοκίμασε κάθε πτυχή της εμπορίας τυριών. «Οι προκλήσεις καλύπτουν κάθε πτυχή της εμπορίας τυριών, από τις γενικές γνώσεις μέχρι την τυφλή γευσιγνωσία, την ακριβή τομή κατά βάρος, το σερβίρισμα και την παρουσίαση», λέει ο Johnson.
Ο Moskowitz, ο οποίος προπονεί την ομάδα των ΗΠΑ από το 2013, αποδίδει το πάθος και την προετοιμασία των D’Albero και Johnson. Αφού κέρδισαν το Masters στο Cheesemonger Invitational (CMI) τον Μάρτιο και κέρδισαν το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ στη Γαλλία, αφιέρωναν περίπου 20 ώρες την εβδομάδα στην προπόνηση.
«Μιλάμε για 20 ώρες την εβδομάδα», λέει ο Moskowitz. «Είναι σαν να έχεις μερική απασχόληση», προσθέτει, επιπλέον των θέσεων πλήρους απασχόλησης στον τομέα του τυριού που διατηρούσαν τόσο η D’Albero όσο και η Johnson καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η παρουσία δύο Αμερικανίδων στο βάθρο αποτέλεσε ορόσημο. «Πάντα θεωρούμασταν αουτσάιντερ στην παγκόσμια κοινότητα τυριού», λέει η Johnson. «Η κατάκτηση της πρώτης και της τρίτης θέσης στο Mondial δεν ήταν μόνο μια νίκη για τις ΗΠΑ, αλλά μια νίκη για όλες τις γυναίκες στον χώρο του τυριού».
«Είχαμε συντριπτική υποστήριξη από την κοινότητα τυριών των ΗΠΑ και όχι μόνο, και απλά δεν θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό χωρίς τους ανθρώπους μας που μας στήριζαν», προσθέτει η D’Albero. «Ήταν τεράστια τιμή να εκπροσωπήσουμε την αμερικανική βιομηχανία τυριού στην παγκόσμια σκηνή και να αποδείξουμε ότι οι Αμερικανοί τυροκόμοι είναι εξειδικευμένοι, δημιουργικοί και ικανοί».
Γιατί το Le Gruyère AOP κερδίζει συνεχώς
Το Le Gruyère AOP κυριαρχεί εδώ και καιρό σε διεθνείς διαγωνισμούς. Πριν από τη φετινή νίκη, είχε αναδειχθεί Best in Show πέντε φορές στα World Cheese Awards από το 1992 και τρεις φορές στο World Championship Cheese Contest. Φτιαγμένο από φρέσκο αγελαδινό γάλα μέσα σε αυστηρά γεωγραφικά όρια, προστατεύεται από τα πρότυπα του Interprofession du Gruyère.
«Το Le Gruyère AOP δεν είναι απλώς ένα ακόμη τυρί», λέει ο Denis Kaser, υπεύθυνος του διεθνούς μάρκετινγκ του οργανισμού. «Αντιπροσωπεύει αιώνες παράδοσης, που συνεχίζονται από τους αγρότες, τους τυροκόμους και τους συνεργάτες μας. Όλα συνδέονται με την περιοχή μας και την τεχνογνωσία μας, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αντιγραφή του».
Το τυρί είναι επίσης αγαπημένο των D’Albero, Johnson και Moskowitz. «Το Le Gruyère AOP ξεχωρίζει επειδή το αυστηρό σύστημα αξιολόγησης οδηγεί σε ελάχιστες τεχνικές ατέλειες», λέει η D’Albero. «Η υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών, η τεχνογνωσία των παραγωγών και το ελβετικό πάθος για αριστεία δημιουργούν ένα τυρί που είναι πάντα γευστικό και άρτιο τεχνικά, αλλά με μεγάλες διαφορές γεύσης από παραγωγό σε παραγωγό».
«Ανάλογα με την ηλικία, μπορείτε να αποκτήσετε μια διαφορετική εμπειρία, από γεύσεις γαλακτικού οξέος και ξινή κρέμας, μέχρι αλμυρό σκόρδο με ουμάμι, νότες κρέατος και ζωμού. Είναι ένα τέλειο τυρί επειδή είναι ευπρόσδεκτο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Είναι καλό και μόνο του. Είναι καλό σε ένα σάντουιτς. Προορίζεται για λιώσιμο», είπε ο Moskowitz, τονίζοντας την ευελιξία του.
Οι δασμοί απειλούν το καλύτερο τυρί στον κόσμο
Η νίκη έρχεται και σε μια κρίσιμη στιγμή για το Le Gruyère AOP. «Οι δασμοί είναι έτοιμοι να καταστρέψουν το Gruyère στις Η.Π.Α.», λέει ο Moskowitz, σημειώνοντας ότι τα ελβετικά προϊόντα αντιμετωπίζουν δασμό 39% επιπλέον του ήδη υπάρχοντος 10%.
Τα πράγματα περιπλέκει το γεγονός ότι η γενικευμένη χρήση της λέξης «gruyère» στις Η.Π.Α. επιτρέπει σε εγχώριους παραγωγούς να κατακλύσουν την αγορά με το όνομα αυτό. «Η λέξη ‘gruyère’ έχει επιτραπεί να χρησιμοποιείται εκτός πλαισίου», εξηγεί ο Moskowitz. «Το Le Gruyère AOP είναι προστατευμένο τυρί από την Ελβετία, αλλά η λέξη ‘gruyère’ μόνη της στις Η.Π.Α. είναι σαν τη λέξη ‘cheddar’, και η αγορά πρόκειται να πλημμυρίσει από εγχώριο gruyère».
Ενώ τα αμερικανικά χειροποίητα τυριά έχουν τη δική τους φημισμένη ιστορία, ο Moskowitz επιμένει: «Αν θέλετε να ζήσετε τη δόξα του gruyère, η Le Gruyère AOP είναι αυτό που ψάχνετε. Αυτό είναι το gruyère που ψάχνετε».
ΠΗΓΗ: foodandwine.com
Σχόλια 0