Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Γνωρίστε το Sauvignon Blanc

Γνωρίστε το Sauvignon Blanc

Το Sauvignon Blanc είναι μια λευκή ποικιλία σταφυλιού από τη δυτική Γαλλία, που επιτυχώς πλέον καλλιεργείται σε αναδυόμενες και καθιερωμένες αμπελουργικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Ενώ το σταφύλι μπορεί να συνδεθεί πιο εύκολα με την κοιλάδα του Λίγηρα (με κεντρικό ρόλο στο Sancerre και στο Pouilly-Fumé), είναι πιθανότερο να προέρχεται από το Bordeaux, όπου συνήθως συνδυάζεται με το Semillon.

Στα τέλη του 20ου αιώνα, μια νέα περιοχή άρχισε να αποκτά φήμη ως μια από τις μεγαλύτερες περιοχές Sauvignon Blanc του κόσμου: το Marlborough, στο βόρειο άκρο του νοτίου νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Η ταχεία ανάπτυξη του Marlborough Sauvignon Blanc είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στον κόσμο του κρασιού. Η έντονη και ευπρόσιτη γεύση ενός κλασικού “Savvy” του Marlborough (όπως είναι γνωστό σε αυτό το μέρος του κόσμου) έχει καταγράψει μια τεράστια αγορά σε όλο τον κόσμο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά έως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Ευρώπη και Ιαπωνία.

Το 2015, το Sauvignon Blanc αντιπροσώπευε περίπου το 85% των εξαγωγών κρασιού της Νέας Ζηλανδίας.

Εκτός της Γαλλίας και της Νέας Ζηλανδίας, η ποικιλία έχει σχετική επιτυχία στις περιοχές του Νέου Κόσμου όπως η Καλιφόρνια, η Χιλή (ιδιαίτερα οι κοιλάδες της Καζαμπλάνκα και του Σαν Αντόνιο) και η Νότια Αφρική. Ακόμα και στην Αυστραλία η ποικιλία μπορεί να ευδοκιμήσει στις ψυχρότερες παράκτιες περιοχές του νότου. Στην Ευρώπη, οι δροσερές, ηλιόλουστες υποαλπικές πλαγιές του Alto Adige και του Friuli στη βόρεια Ιταλία παράγουν υψηλής ποιότητας Sauvignon Blanc, το οποίο χρησιμοποιείται σε μείγματα με τοπικές ποικιλίες όπως Friulano.

Το βασικό σημείο πώλησης του Sauvignon Blanc είναι η ευθύτητα του – οι γεύσεις σπάνια κρύβονται στο βάθος. Επίσης, υπάρχει μια ιδιαίτερα στενή συσχέτιση μεταξύ των αντιληπτών γεύσεων και των περιγραφών τους, καθιστώντας το Sauvignon Blanc ιδανικό κρασί για να ξεκινήσετε μαθήματα γευσιγνωσίας.

Τα κλασικά αρώματα Sauvignon Blanc κυμαίνονται από γρασίδι, τσουκνίδες, φραγκοστάφυλο και σπαράγγια σε πράσινα μήλα και νότες τροπικών φρούτων όπως μάνγκο, φρούτα του πάθους κ.α. Επίσης μπορεί να ανιχνευθεί το χαρακτηριστικό “κατούρημα γάτας¨(cats’ pee) και καπνός όπλου. Το τελευταίο είναι σημάδι ενός κρασιού από το Pouilly-Fumé, όπου το άρωμα του gunflint (γνωστό ως pierre à fusil) προέρχεται από την παρουσία υψηλών επιπέδων πυριτόλιθου στα τοπικά ασβεστολιθικά εδάφη. Αυτή η επίδραση είναι τόσο έντονη και συνεπής ώστε το Sauvignon Blanc κάποτε ήταν ευρέως γνωστό ως Blanc Fumé σε αυτό το τμήμα του Λίγηρα.

Όταν συνδυάζεται με το Semillon, όπως συμβαίνει στο περισσότερα Bordeaux blanc, το Sauvignon βρίσκεται σε μερικά από τα καλύτερα λευκά κρασιά του κόσμου. Παρόλο που γενικά αποτελεί δευτερεύουσα συνιστώσα, διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο παράλληλα με το Semillon στο Sauternes, το πλησιέστερο σημείο που η ποικιλία φτάνει στην κορυφή του φάσματος του κρασιού. Από τη δεκαετία του 1970, αυτή η σχέση έχει γίνει το βασικό λευκό μείγμα στην περιοχή του ποταμού Margaret της Αυστραλίας.

Ένα σχετικά ισχυρό, ζωηρό αμπέλι, το Sauvignon προσαρμόζεται εύκολα σε όλα τα είδη καλλιεργητικού περιβάλλοντος. Επειδή ωριμάζει νωρίς, μπορεί να αναπτυχθεί σε σχετικά δροσερά κλίματα – η πατρίδα του στο Λίγηρα είναι το πιο εμφανές παράδειγμα – ενώ η φυσικά υψηλή οξύτητά του επιτρέπει να διατηρήσει ένα επίπεδο φρεσκάδας ακόμη και σε θερμότερες περιοχές. Ωστόσο, για να επιτευχθεί η πραγματική έκφραση ενέργειας που χαρακτηρίζει καλύτερα το κρασί Sauvignon Blanc, χρειάζεται ένα πιο δροσερό terroir, ιδανικά με επίμονη έντονη ηλιοφάνεια και ξηρή περίοδο συγκομιδής.

Φαίνεται παράξενο, αλλά το Sauvignon Blanc έχει πολλά κοινά με το σκουρόχρωμο Cabernet Sauvignon και όχι μόνο στο όνομα και την περιοχή προέλευσης. Οι γεύσεις πιπεριού και σπαραγγιών που ανιχνεύονται σε οίνους αμφοτέρων των τύπων είναι κάτω από τις ενώσεις γεύσης μεθοξυπυραζίνης και στις δύο ποικιλίες. Επίσης, είναι και οι δύο καλλιέργειες που παράγουν γενναιόδωρες αποδόσεις και έχουν την τάση να παράγουν υπερβολικό φυλλικό τοίχωμα σε ψυχρότερα κλίματα. Οι δύο ποικιλίες είναι, στην πραγματικότητα, γενετικά σχετικές.

Το Sauvignon έγινε γονέας του Cabernet Sauvignon μετά από μια φυσική διασταύρωση με το Cabernet Franc σε έναν αμπελώνα τον 18ο αιώνα στο Bordeaux. Τόσο οι γονείς όσο και οι απόγονοι έχουν γίνει δύο από τις πιο ευρέως φυτευμένες ποικιλίες αμπέλου στον κόσμο.

Η πλειονότητα των παραγωγών ζυμώνουν το Sauvignon σε ανοξείδωτες δεξαμενές για να τονίσουν τον τραγανό του χαρακτήρα. Η μηλογαλακτική ζύμωση επίσης είναι σπάνια ενώ σε περιπτώσεις ωρίμανσης σε βαρέλι η παραμονή του σ’ αυτό περιορίζεται σε λίγους μήνες.

Το Sauvignon Blanc και το Riesling ήταν από τα πρώτα κρασιά που εμφιαλώθηκαν με stelvin από παραγωγούς του Νέου Κόσμου κυρίως από τη Νέα Ζηλανδία.

Το Sauvignon Blanc φυτεύτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Κτήμα Πόρτο Καρράς αλλά στις μέρες μας παράγεται πλέον σε πολλές περιοχές σε ολόκληρη την χώρα με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Το βρίσκουμε στην περιοχή της Δράμας όπου η εμφάνιση του « Αμέθυστου» στις αρχές της δεκαετίας του ¨90, έβαλε τις βάσεις για μία καινούρια εποχή για τα κρασιά της Δράμας και ολόκληρης της Ελλάδος. Το μεσοκλίμα του Αμυνταίου, μια σημαντική αμπελουργική περιοχή, επιτυγχάνει επίσης το αληθινό zing στα κρασιά της ποικιλίας, δείχνοντας το ιδανικό terroir για τα πολυβραβευμένα Sauvignon Blanc του κτήματος Άλφα.

ΠΗΓΗ

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top