Ναι, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι συνδέεται με την μαγειρική, αν και δεν ήταν σεφ, ενδιαφερόταν έντονα για τη διατροφή, την υγιεινή ζωή και την οργάνωση της κουζίνας, έβλεπε τη μαγειρική όχι μόνο ως ανάγκη, αλλά και ως τέχνη, επιστήμη και μηχανική πρόκληση. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι άφησε το αποτύπωμά του ακόμα και στον κόσμο της κουζίνας!
Με ταπεινή καταγωγή, γεννημένος στην πόλη Βίντσι το 1452, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι γεννήθηκε εκτός γάμου από έναν συμβολαιογράφο και μια αγρότισσα, αλλά κατάφερε να αναδειχθεί σε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Ιταλικής Αναγέννησης. Αν και ήταν γνωστός στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της ζωής του, η δημιουργική του ιδιοφυΐα, η τεχνολογική του εφευρετικότητα και η οραματική του σκέψη δεν αναγνωρίστηκαν πλήρως παρά εκατοντάδες χρόνια μετά τον θάνατό του.
Γνωρίζουμε κυρίως τον ντα Βίντσι για τις εξαιρετικές του καλλιτεχνικές ικανότητες, όπως αποδεικνύουν αριστουργήματα όπως η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος. Ωστόσο, εκτός από σπουδαίος ζωγράφος, ήταν και ένας πολυμαθής επιστήμονας, μηχανικός, μαθηματικός, μουσικός, γλύπτης, αστρονόμος, αρχιτέκτονας, ζωολόγος, ανατόμος… και ίσως το πιο εκπληκτικό, ένας εκκολαπτόμενος διατροφολόγος.
Ο ντα Βίντσι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φαγητό και αναγνώριζε τη σημασία του στην καθημερινή ζωή. Επιπλέον, είχε εμμονή με τα κουζινικά gadget και εφηύρε μερικές μηχανές που εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, όπως μια αυτόματη συσκευή για το γύρισμα του κρέατος στη σούβλα.
Τα σχολαστικά σημειωματάρια που κρατούσε, μερικά από τα οποία έχουν σωθεί μέχρι σήμερα, αποκαλύπτουν γιατί ήταν τόσο κατάλληλος για αυτή τη νέα πολιτιστική προοπτική. Παρέχουν επίσης σημαντική εικόνα για τη σχέση του με το φαγητό, τη διατροφή και την κουζίνα. Άρχισε να τα γράφει σε ηλικία 37 ετών και συνέχισε μέχρι τον θάνατό του, τριάντα ολόκληρα χρόνια. Ήταν σκέψεις, σημειώσεις και σχέδια, παρόμοια με ημερολόγια, γραμμένα σε κατοπτρική γραφή από τα δεξιά προς τα αριστερά, με τα γράμματα σχεδιασμένα αντίστροφα. Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, αυτή η μέθοδος διατήρησης της ιδιωτικότητάς του έκανε τα σημειωματάριά του αρκετά δύσκολα να μεταφραστούν από τους μετέπειτα μελετητές.
Όταν πέθανε, άφησε μεταξύ 50 και 120 σημειωματάρια στον αγαπημένο του μαθητή, Φραντσέσκο Μέλτσι. Σήμερα, έχουν διασωθεί μόλις 28. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από ένα από τα σημειωματάριά του σχετικά με την υγεία και τη μαγειρική:
Αν θέλετε να είστε υγιείς, τηρήστε αυτό το καθεστώς. Μην τρώτε όταν δεν έχετε όρεξη και γευματίζετε ελαφρά, Μασάτε καλά και ό,τι καταναλώνετε πρέπει να είναι καλοψημένο και με απλά υλικά. Αυτός που παίρνει φάρμακα είναι κακώς ενημερωμένος. Προσέξτε τον θυμό και αποφύγετε τον αποπνικτικό αέρα. Μείνετε όρθιοι για λίγο όταν σηκώνεστε από ένα γεύμα. Φροντίστε να μην κοιμάστε το μεσημέρι. Αφήστε το κρασί σας να ανακατευτεί με νερό, σε μικρές ποσότητες. Όχι ανάμεσα στα γεύματα, ούτε με άδειο στομάχι. Μην καθυστερείτε ούτε να παρατείνετε την επίσκεψή σας στην τουαλέτα. Εάν κάνετε άσκηση, να μην είναι υπερβολικά έντονη. Μην ξαπλώνετε με το στομάχι σας προς τα πάνω και το κεφάλι προς τα κάτω. Να είστε καλά σκεπασμένοι τη νύχτα, να ξεκουράζετε το κεφάλι σας και να έχετε το μυαλό σας εύθυμο. Αποφύγετε την αδημονία και ακολουθήστε αυτή τη διατροφή.
— Λεονάρντο ντα Βίντσι, 1515 (αναδημοσιευμένο από το Da Vinci’s Kitchen: A Secret History of Italian Cuisine του Dave Dewitt).
Σχόλια 0