Η βιομηχανία των τροφίμων είναι ένας σημαντικός εργοδότης παγκοσμίως και δραστηριοποιείται σε ποικίλα περιβάλλοντα, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.α. Στατιστικά, οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια έχουν διπλάσια κρούσματα δερματίτιδας από τους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους. Αυτά τα δερματικά προβλήματα μπορεί να γίνουν αρκετά σοβαρά ώστε να δικαιολογούν άδεια από την εργασία ή ακόμα και αλλαγή απαγγέλματος.
Γιατί οι σεφ και οι μάγειρες έχουν δερματικά προβλήματα;
Οι σεφ, οι μάγειρες και άλλοι εργαζόμενοι σε εστιατόρια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δερματικά προβλήματα λόγω:
- Της “υγρής εργασίας” (παρατεταμένη έκθεση στο νερό)
- Την επαφή με διάφορα τρόφιμα
- Την έκθεση σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στον καθαρισμό ή την απολύμανση
- Ενός ευρύ φάσματος εργασιών που συχνά πρέπει να εκτελούνται γρήγορα.
Η φύση της ίδιας της βιομηχανίας των εστιατορίων ενέχει επίσης πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως:
- Ακανόνιστες και πολλές ώρες εργασίας
- Μικρές επιχειρήσεις που δαπανούν ελάχιστα για την ασφάλεια των εργαζομένων
- Μια πληθώρα νέων, κακοπληρωμένων, ανειδίκευτων και παροδικών εργαζομένων.
Κατανόηση της φύσης των επαγγελματικών δερματικών παθήσεων
Το δέρμα είναι ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος και λειτουργεί ως φυσικός φραγμός σε μια μεγάλη ποικιλία ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς, αλλεργικές αντιδράσεις και λοιμώξεις . Ο κίνδυνος δερματικών διαταραχών αυξάνεται όταν ο δερματικός φραγμός τίθεται σε κίνδυνο από τραυματισμό ή ασθένεια.
Οι σεφ και οι μάγειρες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για δερματικές παθήσεις λόγω της φύσης της εργασίας τους. Ο κύριος επαγγελματικός κίνδυνος για τους σεφ και τους μάγειρες είναι η δερματίτιδα εξ επαφής.
Δερματίτιδα εξ επαφής
Η δερματίτιδα εξ επαφής προέρχεται από την “υγρή εργασία” καθώς και από επαναλαμβανόμενη/παρατεταμένη επαφή με τρόφιμα, καθαριστικά/απολυμαντικά κουζίνας και άλλες χημικές ουσίες. Η δερματίτιδα προκαλεί ερυθρότητα, πρήξιμο και κνησμό, πιο συχνά στα χέρια αλλά και το πρόσωπο.
Τραυματισμοί
Οι πιο συχνοί τραυματισμοί περιλαμβάνουν κοψίματα από μαχαίρι ή λεπίδα κατά την προετοιμασία του φαγητού. Τα πιο κοινά σημεία για αυτούς τους τραυματισμούς είναι τα χέρια και ειδικά τα δάχτυλα. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δευτερογενείς λοιμώξεις, ειδικά από σταφυλόκοκκους ή στρεπτοκοκκικά βακτήρια.
Εγκαύματα
Λόγω της επαφής με φούρνους, ψησταριές, φριτέζες και άλλες πηγές θερμότητας, τα εγκαύματα είναι συχνά μεταξύ των σεφ και των εργαζομένων σε εστιατόρια. Αυτά τα εγκαύματα έχουν ως αποτέλεσμα πόνο, ερυθρότητα, οίδημα, φουσκάλες και όταν είναι σοβαρά, απώλεια επιδερμίδας. Τα εγκαύματα θέτουν επίσης τους εργαζόμενους σε κίνδυνο για δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις .
Αξιολόγηση κινδύνου στο χώρο εργασίας
Για να είναι πραγματικά αποτελεσματική, μια αξιολόγηση κινδύνου στο χώρο εργασίας πρέπει να καλύπτει όλες τις πτυχές της εργασίας στα εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένων:
- Αποθήκευση, προετοιμασία, χειρισμός τροφίμων
- Καθαριότητα
- Εξοπλισμός, όπως μηχανές κοπής και μαχαίρια.
Επιπλέον, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να δεσμεύονται για την ασφάλεια.
Η εκπαίδευση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου και θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- Κατανόηση της χρήσης και απόρριψης του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού
- Μαθαίνοντας πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα των δερματικών παθήσεων, καθώς και την αναζήτηση έγκαιρης θεραπείας
- Εφαρμόστε τις αρχές της ασφάλειας των μαχαιριών, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρήσης και σωστού ακονίσματος των μαχαιριών, επιλέξτε το κατάλληλο μαχαίρι για κάθε εργασία, αποθηκεύστε τα με ασφάλεια και μεταφέρετέ τα κάθετα με τη λεπίδα στραμμένη προς τα κάτω.
Τα μέσα ατομικής προστασίας
Απαιτούνται γάντια για τους εργαζόμενους όταν χειρίζονται τρόφιμα ή κατά τη διάρκεια της «υγρής εργασίας», όπως το πλύσιμο των πιάτων. Τα πλυντήρια πιάτων ενδείκνυται αντί του πλυσίματος στο χέρι. Τα γάντια χρησιμοποιούνται για τη μείωση της έκθεσης σε πιθανά αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και προϊόντων καθαρισμού ή απολύμανσης.
Συμβουλές φροντίδας χεριών για εργαζόμενους σε εστιατόρια
Για να προστατεύσουν τα χέρια τους κατά την εργασία όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις εστιατορίων θα πρέπει να:
- Χρησιμοποιούν γάντια όταν έρθουν σε επαφή με πιθανά αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά, συμπεριλαμβανομένης της “υγρής εργασίας”
- Χρησιμοποιούν συχνά ενυδατικές κρέμες χεριών
- Μάθουν πώς να αναγνωρίζουν πρώιμα συμπτώματα δερματίτιδας και άλλων δερματικών παθήσεων
- Ζητούν έγκαιρη θεραπεία εάν εντοπιστούν προβλήματα.
Διάγνωση και θεραπεία δερματικών παθήσεων
Η διάγνωση των επαγγελματικών δερματικών διαταραχών πρέπει να βασίζεται σε:
- Μια διεξοδική επαγγελματική αξιολόγηση του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της φύσης της εργασίας του, τυχόν χημικών ή άλλων ουσιών με τις οποίες έρχεται σε συχνή επαφή, των πρωτοκόλλων ασφαλείας που υπάρχουν στο χώρο εργασίας και της παρουσίας παρόμοιων δερματικών προβλημάτων στους συναδέλφους.
- Γνώση τόσο των κλασικών όσο και των άτυπων σημείων και συμπτωμάτων της δερματίτιδας.
- Δοκιμή επιθέματος και άλλες δοκιμές για τον προσδιορισμό της παρουσίας αλλεργιών στους ασθενείς .
Η θεραπεία των επαγγελματικών δερματικών διαταραχών μπορεί να περιλαμβάνει:
- Μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε πιθανά αλλεργιογόνα και ερεθιστικά
- Χρήση κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας
- Κατάλληλες εφαρμογές ενυδατικών και δερματικών κρεμών όπως απαιτείται
- Χρήση στοματικών ή τοπικών στεροειδών
- Χρήση θεραπειών δεύτερης γραμμής όπως phototherapy (φωτοθεραπεία), methotrexate (μεθοτρεξάτη), ciclosporin (κυκλοσπορίνη) και azathioprine (αζαθειοπρίνη).
Πηγή: dermnetnz.org – Author: Brian Wu PhD. MD Candidate, Keck School of Medicine, Los Angeles
Σχόλια 0