Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Πόσο διαρκούν τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Πόσο διαρκούν τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Μπορείτε να καταψύξετε σχεδόν όλα τα τρόφιμα (με εξαίρεση μερικά, π.χ. τα αυγά, διογκώνονται και ραγίζουν). Τα τρόφιμα μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα επ’ αόριστον και τεχνικά είναι ασφαλή για κατανάλωση, καθώς τα βακτήρια δεν θα αναπτυχθούν. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, όλα τα κατεψυγμένα τρόφιμα θα υποβαθμιστούν σε ποιότητα και θα γίνουν δυσάρεστα για κατανάλωση όταν αποψυχθούν. Ο χρόνος που χρειάζεται για να συμβεί αυτή η επιδείνωση ποικίλλει μεταξύ των τροφίμων.

Οι χρόνοι αποθήκευσης των κατεψυγμένων τροφίμων ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο των τροφίμων και τον τύπο καταψύκτη που έχετε. Οι καταψύκτες έχουν βαθμολογία με αστέρια για να υποδεικνύουν πόσο καιρό μπορούν να αποθηκευτούν τα τρόφιμα με ασφάλεια. Ο έλεγχος αυτής της βαθμολογίας, καθώς και των οδηγιών στη συσκευασία των τροφίμων, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τον προσδιορισμό του χρόνου που μπορείτε να διατηρήσετε με ασφάλεια τα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Τα αστέρια του καταψύκτη λένε…

* = η θερμοκρασία του καταψύκτη είναι -6°C και τα τρόφιμα μπορούν να αποθηκευτούν για 1 εβδομάδα.

** = η θερμοκρασία του καταψύκτη είναι -12°c και τα τρόφιμα μπορούν να αποθηκευτούν για 1 μήνα.

*** = η θερμοκρασία του καταψύκτη είναι -18°c και τα τρόφιμα μπορούν να αποθηκευτούν για 3 μήνες.

**** = η θερμοκρασία του καταψύκτη είναι -18°C και τα τρόφιμα μπορούν να αποθηκευτούν για 3 μήνες ή και περισσότερο.

Κοιτάξτε τη συσκευασία των κατεψυγμένων τροφίμων για να βρείτε καθοδήγηση σχετικά με το πόσο καιρό μπορούν να αποθηκευτούν τα τρόφιμα χρησιμοποιώντας καταψύκτες συγκεκριμένης κατηγορίας αστέρων. Επίσης, να γνωρίζετε ότι οι καταψύκτες θα πρέπει ιδανικά να λειτουργούν πάντα στους -18°C.

Πόσο διαρκούν τα κατεψυγμένα λαχανικά;

Τα λαχανικά μπορούν να καταψυχθούν για έως και 8-12 μήνες.  Η διάρκεια ζωής τους στην κατάψυξη ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής τους και τον τρόπο αποθήκευσης. Διατηρήστε τα σε σταθερή θερμοκρασία και μην τα ξαναπαγώνετε συνεχώς.

Με την κατάλληλη αποθήκευση, μπορούν συχνά να διαρκέσουν πέρα ​​από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Αλλά πιθανότατα θα έχουν υποβαθμιστεί σε ποιότητα και μπορεί να μην είναι τόσο γευστικά ή θρεπτικά. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία τους.

Μπορείτε συνήθως να καταλάβετε κοιτάζοντας και μόνοι σας αν τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν είναι πλέον κατάλληλα για κατανάλωση, αν δείτε υπερβολικούς κρυστάλλους πάγου, απώλεια χρώματος και συρρίκνωση.

Πόσο διαρκούν τα κατεψυγμένα φρούτα;

Τα φρούτα μπορούν να καταψυχθούν για περίπου 8 μήνες. Μπορούν να διαρκέσουν και περισσότερο εάν δεν έχουν κοπεί ή ανοιχτεί και έχουν αποθηκευτεί σωστά. Η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται επίσης από τον τρόπο παρασκευής του και τον τρόπο αποθήκευσης. Διατηρήστε τα σε σταθερή θερμοκρασία και μην τα ξαναπαγώνετε συνεχώς.

Μπορείτε να καταψύξετε μαγειρεμένο κοτόπουλο;

Ναι, μπορείτε να καταψύξετε σχεδόν όλα τα είδη μαγειρεμένου κρέατος, αρκεί να το κάνετε σωστά. Πολλά έτοιμα φαγητά, που περιέχουν κρέας, μαγειρεύονται και στη συνέχεια καταψύχονται, επομένως η ίδια αρχή ισχύει και για την κατάψυξη στο σπίτι.

Φροντίστε να ψήσετε καλά το κοτόπουλο και να το αφήσετε να κρυώσει πριν το καταψύξετε (μην το αφήσετε για περισσότερο από 2 ώρες όμως).

Διατηρήστε το κατεψυγμένο μαγειρεμένο κρέας για  όχι περισσότερο από τρεις έως έξι μήνες .

Ακολουθήστε τυχόν οδηγίες για την κατάψυξη στο σπίτι στη συσκευασία του κοτόπουλου και άλλων κρεάτων. Σκεφτείτε να το μαρινάρετε πριν το μαγείρεμα για να βελτιώσετε την υφή ή τη γεύση του όταν έχει αποψυχθεί.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές όταν καταψύχετε κοτόπουλο, ψάρι, χοιρινό, βοδινό και άλλο κρέας: 

 • Κόψτε το περιττό λίπος πριν το καταψύξετε. Μεγαλύτερες ποσότητες λίπους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης βαριάς οσμής και πικρής γεύσης κατά την αποθήκευση σε κατεψυγμένα προϊόντα (αυτό δεν το καθιστά επικίνδυνο, αλλά το καθιστά δυσάρεστο για κατανάλωση).
 • Πάντα να ξεπαγώνετε το κρέας αργά και με ασφάλεια, κατά προτίμηση για λίγες ώρες στο ψυγείο. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε κατάλληλο δοχείο και στο χαμηλότερο ράφι (όχι στο συρτάρι για λαχανικά) ώστε να μην στάζει σε άλλα τρόφιμα.
 • Μην μαγειρεύετε το κοτόπουλο απευθείας από κατεψυγμένο. Πρέπει πρώτα να το ξεπαγώσετε.
 • Μην βάζετε γέμιση σε κρέας ή πουλερικά πριν την κατάψυξη. Μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει βακτήρια προτού παγώσει πλήρως.
 • Τυλίξτε το κρέας σωστά ή βάλτε το σε σφραγισμένα δοχεία.

Μπορείτε να παγώσετε κιμά;

Ναί. Ο καλύτερος τρόπος για να το παγώσετε είναι επίπεδος και όχι στρογγυλός (μπάλα). Αυτό επιτρέπει στον κιμά να παγώσει και να ξεπαγώσει ομοιόμορφα.

Διατηρήστε το στην κατάψυξη για όχι περισσότερο από 2 έως 3 μήνες. 

Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες κατάψυξης της συσκευασίας εάν δεν είστε σίγουροι. Επίσης, φροντίστε να το μαγειρέψετε το συντομότερο δυνατό μετά την απόψυξη.

Αν όλο το κρέας έχει πάρει ένα γκριζωπό χρώμα, είναι ένδειξη ότι δεν είναι πλέον καλό.

Μπορείτε να παγώσετε λουκάνικα και μπέικον;

Ναί. Μπορείτε να διατηρήσετε τα λουκάνικα και το μπέικον κατεψυγμένα για έως και 2 μήνες προτού αλλοιωθούν σε ποιότητα. Θα εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση μετά από 2 μήνες, αλλά μπορεί να έχουν χάσει μέρος της γεύσης και της υφής τους. Θυμηθείτε ότι το λίπος στο κρέας αλλοιώνετε αν αφεθεί πολύ (θα έχει δυσάρεστη γεύση, αλλά δεν είναι επικίνδυνο), οπότε κόψτε το λιπαρό μπέικον πριν το καταψύξετε.

Πόσο διαρκεί το κατεψυγμένο ψωμί;

Μπορείτε να διατηρήσετε το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, όπως κέικ, κατεψυγμένα για έως και 3 μήνες πριν αρχίσουν να χάνουν την ποιότητά τους.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές όταν καταψύχετε ψωμί: 

 • Φροντίστε να το φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο, κατάλληλο για κατάψυξη ή στην αρχική του συσκευασία.
 • Το φρέσκο ​​ψωμί από ένα αρτοποιείο είναι συχνά ανοιχτό ή τυλιγμένο σε χαρτί ή λεπτή μεμβράνη που θα εμποδίσει το ψωμί να παγώσει καλά. Αντικαταστήστε τα με σφραγιζόμενες σακούλες κατάψυξης ή πλαστική μεμβράνη κατάψυξης κατά την κατάψυξη.
 • Εάν καταψύχετε το δικό σας ψημένο ψωμί, φροντίστε να το αφήσετε να κρυώσει πριν το καταψύξετε για να αποφύγετε να μουσκέψει ή να μουχλιάσει.
 • Κατά την απόψυξη του ψωμιού, αφαιρέστε τυχόν πάγο μέσα από τη συσκευασία, καθώς αυτό μπορεί όταν ξεπαγώσει να μουσκέψει το ψωμί.

Άλλες συμβουλές για την κατάψυξη τροφίμων

 • Τα μαγειρεμένα φαγητά σε μερίδες μπορούν να διαρκέσουν έως και 3 μήνες στην κατάψυξη. Φροντίστε να τα βάλετε σε αεροστεγές δοχείο.
 • Τα ωμά αυγά μπορούν να καταψυχθούν για έως και 12 μήνες, αλλά πρέπει να αφαιρεθούν από το κέλυφος και να αναμειχθούν μαζί. Εάν θέλετε να παγώσετε είτε τον κρόκο είτε το ασπράδι ξεχωριστά για χρήση, φροντίστε να τα ξεχωρίσετε, αλλά να γνωρίζετε ότι ο κρόκος μπορεί να πήξει. Προσθέστε 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 1/4 φλιτζάνι κρόκο αυγού για αλμυρό μαγείρεμα ή 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για γλυκά πιάτα.
 • Καταψύξτε τις σάλτσες ξεχωριστά (από τα ζυμαρικά ή το ρύζι) αν είναι δυνατόν , καθώς οι σάλτσες γενικά αποθηκεύονται για περισσότερο.
 • Οι σάλτσες (που έχετε φτιάξει για να ταιριάζουν με ρύζι ή ζυμαρικά) μπορεί να πήξουν στην κατάψυξη.  Επομένως, θα πρέπει να προσθέσετε επιπλέον νερό μετά την απόψυξη (όταν ξαναζεστάνετε το γεύμα) και όχι πριν το καταψύξετε.
 • Το γάλα μερικές φορές μπορεί να πήξει ή να διασπαστεί όταν καταψυχθεί, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Το ημι ή πλήρες αποβουτυρωμένο γάλα είναι πιθανό να παγώσει με μεγαλύτερη επιτυχία. Μην ανησυχείς αν διασπαστεί, μετά την απόψυξη απλά ανακινήστε το μπουκάλι. Το ίδιο ισχύει και για το γιαούρτι, απλώς ανακατέψτε το καλά.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top