Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Πώς φτιάχνεται η βότκα, διαδικασία παραγωγής

Πώς φτιάχνεται η βότκα, διαδικασία παραγωγής

Η βότκα είναι ένα από τα πιο βασικά ουδέτερα αποστάγματα και βασικό συστατικό σε πολλά κλασικά κοκτέιλ. Ενώ η βότκα παράγεται παγκοσμίως, το απόσταγμα εξακολουθεί να συνδέεται στενά με τα αποστακτήρια σε χώρες της «ζώνης βότκας» όπως η Ρωσία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Τι είναι η βότκα;

Η βότκα είναι ένα αποσταγμένο ποτό που είναι παραδοσιακά άχρωμο και άοσμο, είτε το απολαμβάνετε καθαρό (εντελώς μόνη της) είτε ως το βασικό απόσταγμα πολλών κοκτέιλ, όπως το Vodka Martini , το Bloody Mary και το Cosmopolitan . Αν και η προέλευση της βότκας είναι αβέβαιη, ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι το αποσταγμένο απόσταγμα προήλθε για ιατρικούς σκοπούς στην Ανατολική Ευρώπη —είτε ρωσική είτε πολωνική— τον δέκατο πέμπτο αιώνα.

Η παραδοσιακή βότκα παρασκευάζεται από δύο πρώτες ύλες: νερό και αιθανόλη από τη ζύμωση κόκκων δημητριακών (όπως σιτάρι, σόργο ή σίκαλη). Πολλές μάρκες βότκας χρησιμοποιούν άλλα βασικά συστατικά (όπως πατάτες και ζαχαρότευτλα) και πρόσθετα (όπως βότανα και μπαχαρικά) για να επιτύχουν διακριτικό χαρακτήρα στο ποτό τους. Μετά τη ζύμωση και την απόσταξη, η βότκα υποβάλλεται σε διαδικασία φιλτραρίσματος και εξευγενισμού για να αφαιρέσει τις ακαθαρσίες και να επιτύχει μια απαλή αίσθηση στο στόμα.

Από τι φτιάχνεται η βότκα;

Ένα μπουκάλι βότκα είναι ένα από τα πιο απλά λικέρ, φτιαγμένο από λίγα μόνο συστατικά:

 • Ζυμώσιμη βάση : Η περισσότερη παραγωγή αλκοόλ ξεκινά με ένα γεωργικό προϊόν που θα υποβληθεί σε διαδικασία ζύμωσης. Η βότκα πατάτας θεωρείται συχνά η πιο παραδοσιακή συνταγή για το ποτό, αλλά οι πιο κοινές πρώτες ύλες για τη βότκα είναι ένα μείγμα δημητριακών – για παράδειγμα, σιτάρι, σόργο ή σίκαλη. Αφού υποβληθεί στη διαδικασία της ζύμωσης, αυτή η βάση παράγει αιθανόλη, την οποία οι παραγωγοί βότκας βγάζουν από το στερεό μείγμα, αφήνοντάς τους καθαρή, υγρή αλκοόλη.
 • Νερό : Μετά τη διαδικασία της απόσταξης, οι κατασκευαστές βότκας προσθέτουν νερό στο προϊόν για να επιτύχουν την επιθυμητή κατ’ όγκο αλκοόλη . Για να ταξινομηθεί ένα αλκοολούχο ποτό ως βότκα στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 40 τοις εκατό αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η βότκα πρέπει να είναι τουλάχιστον 37,5 τοις εκατό κατ’ όγκο.
 • Προαιρετικά πρόσθετα : Ενώ η παραδοσιακή βότκα είναι άοσμη, ορισμένες μάρκες βότκας προσθέτουν βότανα, μπαχαρικά ή αρωματικές ύλες κατά τη διάρκεια ή μετά την απόσταξη για να επιτύχουν διακριτικό χαρακτήρα στο ποτό τους.

 

Πώς φτιάχνεται η βότκα

Οι περισσότεροι κατασκευαστές βότκας ακολουθούν μερικά βασικά βήματα για την παραγωγή βότκας:

 1. Συνδυάστε τα υλικά της βάσης . Για να φτιάξουν μια ζυμώσιμη βάση, οι κατασκευαστές βότκας θα αναμειγνύουν δημητριακά —όπως βύνη σιταριού, νιφάδες καλαμποκιού ή σίκαλη— με νερό και μαγιά . Στη συνέχεια ζεσταίνονται και ανακατεύουν το μείγμα (μερικές φορές αποκαλείται «πολτός βότκας») για να βεβαιωθούν ότι είναι καλά συνδυασμένο και έτοιμο για ζύμωση.
 2. Ζυμώστε τη βάση . Στη συνέχεια, οι κατασκευαστές βότκας αποθηκεύουν το βασικό τους μείγμα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα —συχνά μεταξύ μίας και δύο εβδομάδων— για να ζυμωθεί πλήρως το μείγμα. Αυτό το βήμα ζύμωσης είναι όταν οι ενώσεις αρχίζουν να διασπώνται και να παράγουν απλή, φυσική αλκοόλη που ονομάζεται αιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη.
 3. Σουρώνετε το μείγμα . Μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωση, οι κατασκευαστές βότκας στραγγίζουν το υγρό από τα ζυμωμένα στερεά. Θα πετάξουν τα στερεά και θα χρησιμοποιήσουν το υγρό (αιθανόλη) για να φτιάξουν βότκα.
 4. Απόσταξη . Η απόσταξη είναι μια διαδικασία που καθαρίζει ένα υγρό θερμαίνοντάς το και εξατμίζοντάς το και στη συνέχεια συλλέγοντας τον ατμό καθώς επανασυμπυκνώνεται σε υγρό. Το υγρό που προκύπτει θεωρείται πιο αγνό (αφού αφήνει πίσω του πολλές ακαθαρσίες όταν εξατμίζεται) και πιο αλκοολούχο. Όλοι οι κατασκευαστές βότκας ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις στην απόσταξη—μερικοί μπορεί να αποστάζουν μόνο μία ή δύο φορές, ενώ άλλοι μπορεί να απαιτούν απόσταξη και επαναπόσταξη πολλές φορές για πιο καθαρό αποτέλεσμα. Εάν φτιάχνουν αρωματισμένη βότκα, μπορούν επίσης να επιλέξουν να προσθέσουν βότανα κατά την απόσταξη—ορισμένα βάζουν τα βότανα τους σε αιθανόλη πριν ή μεταξύ των αποσταγμάτων, ενώ άλλα προσθέτουν βότανα κατά την απόσταξη με ειδικό αποστακτήριο.
 5. Συλλέξτε και ταξινομήστε το προϊόν . Το υγρό που έχουν οι παραγωγοί βότκας μετά την απόσταξη δεν είναι το ίδιο—όπως τα αποστάγματα αιθανόλης, το υγρό που προκύπτει αλλάζει. Το πρώτο 35 τοις εκατό μιας απόσταξης έχει ως αποτέλεσμα ένα προϊόν αιθανόλης που περιέχει μεθανόλη ή ακετόνη και μπορεί να είναι πολύ πτητικό ή τοξικό – τα δοχεία αυτού του υγρού ονομάζονται «προηγούμενες λήψεις» και «κεφαλές» και οι οινοπνευματοποιοί συνήθως τα πετούν έξω. Το ακόλουθο 30 τοις εκατό περιέχει τις «καρδιές», που είναι το καλύτερο προϊόν. Το τελικό 35 τοις εκατό είναι οι «ουρές», οι οποίες είναι ακάθαρτες, αλλά μπορούν να διατηρηθούν και να επαναποσταχθούν για λίγο περισσότερο προϊόν.
 6. Φίλτρο . Δεδομένου ότι οι παραδοσιακές βότκες είναι χωρίς γεύση και απαλές, πολλοί κατασκευαστές βότκας θα προσθέσουν ένα επιπλέον βήμα στη γραμμή παραγωγής τους – το φιλτράρισμα. Μόλις εντοπίσουν τις καρδιές του αποστάγματος τους, θα περάσουν αυτό το προϊόν μέσω ενός μεγάλου συστήματος φιλτραρίσματος (συνήθως με άνθρακα ή άνθρακα) για να εξασφαλίσουν ότι το τελικό προϊόν έχει υπέροχη, καθαρή αίσθηση στο στόμα.
 7. Αραιώστε . Μόλις οι οινοπνευματοποιοί έχουν το αποσταγμένο προϊόν τους, θα αραιώσουν τη βότκα στην επιθυμητή περιεκτικότητα σε αλκοόλ δοκιμάζοντας την αλκοόλη κατ’ όγκο (ABV) και προσθέτοντας σταδιακά νερό.
 8. Μπουκάλι . Το τελευταίο βήμα είναι η διαδικασία εμφιάλωσης, κατά την οποία οι κατασκευαστές βότκας προσθέτουν το τελικό προϊόν σε μπουκάλια με ετικέτα.

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

 

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top