Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Το ηλιέλαιο στη μαγειρική!

Το ηλιέλαιο στη μαγειρική!

Τι είναι το ηλιέλαιο;

Όπως τα περισσότερα φυτικά έλαια, έτσι και το ηλιέλαιο, το οποίο παράγεται από ηλιόσπορους (Helianthus annuus), διατίθεται τόσο σε ραφιναρισμένη όσο και σε μορφή ψυχρής έκθλιψης. Το ηλιέλαιο αποτελείται κυρίως από λινολεϊκό οξύ (πολυακόρεστο λίπος), και ελαϊκό οξύ (μονοακόρεστο λίπος), περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε.

Μια σύντομη ιστορία του ηλιέλαιου

Οι ηλίανθοι προέρχονται από την Βόρεια Αμερική, ήταν πηγή λίπους για τους ιθαγενείς Αμερικανούς, οι οποίοι έβραζαν τους σπόρους για να βγάλουν το λάδι τους. Στη δεκαετία του 1970 οι Αμερικανοί (για λόγους υγιεινής διατροφής) στράφηκαν περισσότερο στο ηλιέλαιο (έως τότε προτιμούσαν τα έλαια καλαμποκιού και σόγιας) λόγω του υψηλού ποσοστού του σε πολυακόρεστα λίπη (59 έως 62 τοις εκατό), πιστεύοντας ότι μειώνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το ηλιέλαιο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Ρωσία, όπου έφτασε μετά τον δέκατο όγδοο αιώνα μέσω της Ευρώπης. Έγινε ένα δημοφιλές υποκατάστατο για το βούτυρο και το λαρδί, τα οποία είχαν απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Σήμερα εξακολουθεί να είναι το κύριο μαγειρικό λάδι στη Ρωσία. Οι ηλίανθοι είναι μια σημαντική καλλιέργεια στη Ρωσία και την Ουκρανία και μαζί αντιπροσώπευαν (το 2018) το 53% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιελαίου.

Ποιες είναι οι μαγειρικές χρήσεις του ηλιέλαιου;

Το εξευγενισμένο ηλιέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση οποιουδήποτε ουδέτερου φυτικού ελαίου, για σοτάρισμα, τηγάνισμα, μαγείρεμα και πολλά άλλα. Χρησιμοποιήστε ακατέργαστο ηλιέλαιο όπως θα κάνατε με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, π.χ. στην σαλάτα. Για καλύτερα μαγειρικά αποτελέσματα, αποθηκεύστε το ηλιέλαιο σας σε δροσερό μέρος και χρησιμοποιήστε το μέσα σε ένα χρόνο.

Μπορείτε να τηγανίσετε με ηλιέλαιο;

Το σημείο καύσης του ηλιελαίου είναι αρκετά υψηλό, αυτό το κάνει να είναι κατάλληλο για τηγάνισμα και άλλες εφαρμογές με υψηλή θερμοκρασία. Όπως όλα τα ακόρεστα έλαια, το ηλιέλαιο είναι ασταθές και τείνει να διασπάται με παρατεταμένη θέρμανση.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top