Η Vegeta είναι ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα στην περιοχή των βαλκανίων. Είναι ένα προϊόν που παράγεται από την εταιρεία Podravka με έδρα την Κροατία, είναι ένα καρύκευμα που αποτελείται κυρίως από αλάτι και αποξηραμένα λαχανικά. Το μόνο πράγμα που ενοχλεί πραγματικά στη τυποποιημένη Vegeta είναι το πρόσθετο που προσθέτουν και ονομάζεται γλουταμινικό νατριο (MSG), το οποίο χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της γεύσης, στο οποίο μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι ή αλλεργικοί.
Εμείς θα σας δείξουμε μια σπιτική εκδοχή χωρίς γλουταμινικό νατριο (MSG).
Σπιτική βεγκέτα (μείγμα μπαχαρικών)
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 700 γρ καρότα
- 350 γρ παστινάκι (δαύκος)
- 2 μεγάλες σελινόριζες
- 2 μεγάλα πράσα
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 5–6 σκελίδες σκόρδο
- μια χούφτα μαϊντανό
- 1/2 κ.γ κουρκουμά
- 1/2 κγ κάρυ
- 1/2 κ.γ μαύρο πιπέρι
- 1–2 κουταλιές κορν φλάουρ
- 1–2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- Αλάτι Ιμαλαΐων όσο το βάρος των αποξηραμένων λαχανικών
ΟΔΗΓΙΕΣ
Πλένουμε πρώτα τα φρέσκα λαχανικά και μετά τα κόβουμε στο μπλέντερ. Πρώτα κόψτε τα καρότα, μετά το παστινάκι και ούτω καθεξής. Μην κόβετε τα λαχανικά σε πολύ μικρά κομμάτια, στο τέλος της διαδικασίας, αφού στεγνώσουν θα τα ψιλοκόψουμε.
Απλώστε τα κομμένα λαχανικά σε μία κόλλα χαρτί και αφήστε τα σε ζεστό και ηλιόλουστο μέρος να στεγνώσουν ή μπορείτε να στεγνώσετε τα λαχανικά στο φούρνο στον αέρα στους 50 βαθμούς C όπου θα χρειαστείτε αρκετές ώρες για πλήρες στέγνωμα. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε κατά διαστήματα. Σας προτείνω να ετοιμάσετε αυτό το μείγμα το καλοκαίρι, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ήλιο. Τα λαχανικά θα στεγνώσουν σε μια μέρα.
Τώρα τα αποξηραμένα λαχανικά τα ψιλοκόβουμε και τα ανακατεύουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά: κουρκουμά, κάρυ, μαύρο πιπέρι, κορν φλάουρ, ζάχαρη και αλάτι Ιμαλαΐων σε ποσότητα 100% του συνολικού βάρους των αποξηραμένων λαχανικών. Μπορείτε να προσθέσετε λιγότερο αλάτι ανάλογα με το γούστο σας.
Φυλάσσετε σε θερμοκρασία δωματίου σε καλά καλυμμένο βάζο ή άλλο δοχείο.
Λέξεις-κλειδιά: βεγκέτα
Σχόλια 0