Τι καλύτερο από ένα αχνιστό, αφράτο ντόνατ με άρωμα μήλου και γλυκιά επικάλυψη κανέλας! Η συνταγή για Ντόνατς με μηλίτη είναι το ιδανικό φθινοπωρινό γλυκό, είτε για πρωινό είτε για κέρασμα.
Print

Ντόνατς με μηλίτη
- Συνολικός χρόνος: 01:24
- Μερίδες: 18 1x
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 480ml μηλίτη μήλου (apple cider)
- 1 κ.σ. καφέ ζάχαρη
- 470γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+επιπλέον για πασπάλισμα)
- 1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 3 1/4 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 5 κ.σ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 500γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αυγά
- 120ml βουτυρόγαλα (buttermilk)
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 φλιτζάνια άχνη ζάχαρη
- Φυτικό λάδι (κατά προτίμηση κανόλα) για τηγάνισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε μικρή κατσαρόλα, βράσε τον μηλίτη με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά. Μείωσε τη φωτιά σε μέτρια και άφησέ το να μειωθεί σε περίπου 80ml — περίπου 25 λεπτά. Μετέφερε σε μπολ και άφησέ το στο ψυγείο για 15 λεπτά να κρυώσει.
-
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε αλεύρι, αλάτι, μπέικιν πάουντερ, σόδα, 1 1/4 κ.γ. κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
- Στον κάδο του μίξερ, χτύπα το βούτυρο με 1 φλιτζάνι ζάχαρη έως να αφρατέψουν. Πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα, έπειτα το βουτυρόγαλα, τη βανίλια και το σιρόπι μήλου. Χαμηλώνοντας την ταχύτητα, πρόσθεσε το μείγμα αλευριού μέχρι να ομογενοποιηθεί. Η ζύμη θα είναι μαλακή.
- Άπλωσε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί σε πάχος 2εκ., πασπάλισε με αλεύρι, σκέπασε με μεμβράνη και άφησε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη νύχτα.
- Με τον ειδικό κόφτη-φόρμα για ντόνατ 7-8εκ., κόψε περίπου 18 ντόνατς. Τοποθέτησέ τα σε ταψί με λαδόκολλα και άφησέ τα στο ψυγείο 30 λεπτά.
- Ζέστανε το λάδι στους 180°C. Τηγάνισε τα ντόνατς ανά 3-4 κομμάτια, 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
-
Μετά το τηγάνισμα, πέρασε τα ντόνατς από χαρτί κουζίνας και αμέσως βούτηξέ τα σε: Ζάχαρη άχνη ή Ζάχαρη & κανέλα (1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη + 2 κ.σ. κανέλα).
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Αν η ζύμη μαλακώσει κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, βαλ’ την στην κατάψυξη για λίγα λεπτά.
- Απόλαυσέ τα ζεστά για τη μέγιστη απόλαυση.
- Τα ντόνατς διατηρούνται αφράτα για 1-2 ημέρες.
- Κατηγορία: Επιδόρπια - Γλυκά, Με Αλεύρι, Στο Τηγάνι
Λέξεις-κλειδιά: Donuts, Μήλο
Σχόλια 0