Τα αφέλια είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά φαγητά της Κύπρου, συνδεδεμένο με τη σπιτική θαλπωρή και τις γεύσεις του τόπου. Παραδοσιακά μαγειρεύεται με χοιρινό κρέας και κόλιανδρο, ενώ συνδυάζεται ιδανικά με πλιγούρι, το κλασικό συνοδευτικό δημητριακό της κυπριακής κουζίνας.
Print

Αφέλια με μανιτάρια και πλιγούρι
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για τα αφέλια
- 1 κιλό χοιρινό (σπάλα ή λαιμός)
- ½ κιλό μανιτάρια πλευρώτους
- 1 κούπα κόκκινο κρασί, ξηρό
- 2γρ. κόλιαντρος ξηρός κοπανισμένος
- αλάτι και πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 10γρ. φρέσκος κόλιαντρος
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών αραιωμένο σε 1/3 ποτήρι με νερό
Για το πλιγούρι
- Μισό κιλό πλιγούρι
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών αραιωμένο σε 1/3 ποτήρι με νερό
- 4–5 ποτήρια νερό
- 4 ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
- αλάτι και πιπέρι
- μια πρέζα ζάχαρη
ΟΔΗΓΙΕΣ
Για τα αφέλια
- Κόβουμε το κρέας σε κύβους
- Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ζεστό ελαιόλαδο, μετά προσθέτουμε το κρέας και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα χοντροκομμένα μανιτάρια και σοτάρουμε γι άλλα 7-8 λεπτά.
- Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον ξηρό και τον φρέσκο κόλιανδρο, τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσει το φαγητό για 10 λεπτά.
Για το πλιγούρι
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, τόσο όσο για να μαραθεί.
- Προσθέτουμε την σάλτσα από τις ντομάτες.
- Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε 4-5 ποτήρια νερό.
- Ρίχνουμε τον ζωμό και το πλιγούρι και το αφήνουμε να βράσει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το πλιγούρι να σιγοβράζει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
Σερβίρουμε στο πιάτο με πλιγούρι και από πάνω βάζουμε τα αφέλια, γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιαντρο!
- Κατηγορία: Κατσαρόλας - Βραστά, Στο Τηγάνι
- Κουζίνα: Κυπριακή
Λέξεις-κλειδιά: Μανιτάρια, Πλιγούρι, Χοιρινό


















































































































Σχόλια 0