4 τύποι χαρτιού που χρησιμοποιούνται συνήθως στη συσκευασία τροφίμων

4 τύποι χαρτιού που χρησιμοποιούνται συνήθως στη συσκευασία τροφίμων
Image by Mediamodifier from Pixabay

Η συσκευασία τροφίμων είναι μια βιομηχανία που εξελίσσεται συνεχώς. Πολλές εταιρείες στην αγορά λανσάρουν νέους τρόπους συσκευασίας τροφίμων. Κάποιοι είναι πιο αποδοτικοί, ενώ άλλοι εστιάζουν στη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Η χάρτινη συσκευασία είναι μία από αυτές τις μεθόδους, η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τύπους χαρτιού που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων.

Γιατί να επιλέξετε χάρτινη συσκευασία;

Πολλές χώρες παγκοσμίως έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση συσκευασιών που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Καθώς η περιβαλλοντική ρύπανση αυξάνεται, οι κανονισμοί που αφορούν τις συσκευασίες προϊόντων γίνονται όλο και πιο αυστηροί.

Ωστόσο, η οικολογική χάρτινη συσκευασία κερδίζει συνεχώς έδαφος και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Από τα χάρτινα ποτήρια του καφέ έως τις σακούλες που χρησιμοποιούμε για τα ψώνια μας – όλα αποτελούν παραδείγματα χάρτινης συσκευασίας. Χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο, με βασικά παραδείγματα όπως οι ανθεκτικές στο λάδι χάρτινες σακούλες για σνακ σε καντίνες, οι χάρτινες σακούλες για παραγγελίες take-away και delivery, καθώς και οι σακούλες και μικρά κουτιά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων σε εστιατόρια όπως τα McDonald’s και το KFC.

Επιπλέον, η χάρτινη συσκευασία επιτρέπει την εκτύπωση εντυπωσιακών σχεδίων, προσαρμοσμένων στις εκάστοτε ανάγκες. Αυτό προσφέρει μια πιο μοντέρνα και καλλιτεχνική αισθητική στη συσκευασία, εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.

Οι σακούλες που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία τροφίμων μπορούν να εκσυγχρονιστούν με διάφορους τρόπους. Τα πιο διαδεδομένα υλικά χάρτινης συσκευασίας τροφίμων είναι:

  • Επικαλυμμένο χαρτί (Coated Paper)
  • Όφσετ χαρτί (Offset Paper)
  • Χαρτί Kraft (Kraft Paper)
  • Χαρτόνι (Cardboard)

Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες χαρτιού διαφέρει ως προς την υφή, την αντοχή και την εμφάνιση. Η αισθητική παίζει καθοριστικό ρόλο στη συσκευασία, και κάθε μία από αυτές τις παραλλαγές προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση, ικανοποιώντας διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών.

Οι 4 τύποι χαρτιού που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων

1. Επικαλυμμένο Χαρτί (Coated Paper)

Αυτός ο τύπος χαρτιού προσφέρει ένα λείο, καθαρό και ανάγλυφο φινίρισμα στο τελικό προϊόν. Τα κύρια πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτού του τύπου χάρτινης συσκευασίας είναι το χρώμα και το χαρτί με επίστρωση χαλκού. Υπάρχουν επίσης βοηθητικά υλικά που προστίθενται ανάλογα με τις απαιτήσεις, όπως χρωστικές ουσίες, συγκολλητικά και ειδικές επιστρώσεις.

Η ειδική αυτή επίστρωση εφαρμόζεται στην επιφάνεια του χαρτονιού με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Στη συνέχεια, το προϊόν ξηραίνεται, με αποτέλεσμα ένα λείο, παχύ και ανθεκτικό τελικό προϊόν, το οποίο προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης.

Το επικαλυμμένο χαρτί χρησιμοποιείται κυρίως για εξωτερικές συσκευασίες, όπως κουτιά τσιγάρων, ετικέτες και διάφορα χαρτοκιβώτια.

2. Όφσετ χαρτί (Offset Paper)

Η ποιότητα αυτής της παραλλαγής είναι αρκετά χαμηλότερη σε σύγκριση με το Επικαλυμμένο Χαρτί. Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η λευκότητα, η ακαμψία και η υφή, είναι μειωμένα. Ωστόσο, αυτός ο τύπος χάρτινης συσκευασίας είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για την εκτύπωση πολύχρωμου κειμένου, εικόνων, εμπορικών σημάτων κ.λπ.

Η διαδικασία παραγωγής αυτής της παραλλαγής δεν είναι τόσο χρονοβόρα ούτε τόσο δαπανηρή όσο του Επικαλυμμένου Χαρτιού. Χρησιμοποιείται ευρέως στη συσκευασία προϊόντων όπως ξηροί καρποί, ψωμιά κ.ά.

3. Χαρτί Kraft (Kraft Paper)

Αυτή είναι μια εξειδικευμένη παραλλαγή χάρτινης συσκευασίας, κατασκευασμένη από ιδιαίτερο μαλακό ξύλο. Το τελικό προϊόν, μετά την επεξεργασία, είναι συνήθως παχύτερο και έχει υπόλευκο χρώμα. Κάποιες παραλλαγές είναι ανοιχτό καφέ, ενώ άλλες έχουν κιτρινωπή-καφέ ή κρεμ απόχρωση. Το πάχος του κυμαίνεται από 80 έως 120 γραμμάρια. Διαθέτει επίσης υψηλή εφελκυστική αντοχή, καθιστώντας το ιδανικό για τη συσκευασία προϊόντων που υφίστανται βαριά μεταφορά.

Χρησιμοποιείται κυρίως σε άλλες βιομηχανίες (εκτός τροφίμων) για την κατασκευή προϊόντων όπως φάκελοι, ντοσιέ, ιατρικοί φάκελοι και χάρτινες σακούλες γρήγορης πρόσβασης. Στη βιομηχανία τροφίμων, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις σακούλες φαγητού για πακέτο, καθώς και στα σούπερ μάρκετ ως σακούλες παντοπωλείου. Σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, αυτός ο τύπος χάρτινης συσκευασίας είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον.

4. Χαρτόνι(Cardboard)

Αυτή η παραλλαγή χάρτινης συσκευασίας χρησιμοποιείται κυρίως στη συσκευασία τροφίμων, όπως π.χ. τα κουτιά για πίτσες. Κατασκευάζεται μέσω υψηλής πίεσης και θερμότητας, με τη συμπίεση χημικού χαρτοπολτού. Μπορεί να αποτελείται από ένα ή περισσότερα στρώματα συμπιεσμένου, λευκασμένου χαρτοπολτού και άλλων χημικών ουσιών. Η επιφάνειά του είναι λεία, ενώ το υλικό του είναι ανθεκτικό και σταθερό.

Αυτός ο τύπος χάρτινης συσκευασίας χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων σήμερα, ειδικά στον τομέα του πακέτου και της διανομής φαγητού, όπου απαιτείται ανθεκτική συσκευασία για ασφαλή μεταφορά. Σε άλλες βιομηχανίες, χρησιμοποιείται επίσης ως γενικό υλικό συσκευασίας.

ΠΗΓΗ: theconiferous.com

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top