Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Τι σημαίνουν τα αστέρια Michelin

Τι σημαίνουν τα αστέρια Michelin

Ένα αστέρι Michelin είναι το απόλυτο σήμα κατατεθέν της γαστρονομικής τελειότητας.
Ενώ η Michelin είναι παγκοσμίως γνωστή για τα ελαστικά της, η εταιρεία με έδρα το Παρίσι είναι επίσης διάσημη για τον ετήσιο οδηγό Michelin (Michelin Guide). Ο διάσημος κόκκινος οδηγός χρονολογείται από το 1900, όταν η Michelin άρχισε να ενθαρρύνει νέους οδηγούς να κάνουν οδικές εκδρομές σε τοπικά αξιοθέατα. Μεταξύ άλλων, ο οδηγός (Michelin Guide) περιελάμβανε ανώνυμες κριτικές εστιατορίων που ήταν επικεντρωμένες στην ποιότητα και τη γεύση του φαγητού που σερβίρεται, καθώς και στην δεξιοτεχνία της μαγειρικής τεχνικής και στην προσωπικότητα των πιάτων.
Το σύστημα αστεριών εισήχθη για πρώτη φορά το 1926, με ένα μόνο αστέρι να δηλώνει «ένα πολύ καλό εστιατόριο». Το δεύτερο και το τρίτο αστέρι προστέθηκαν το 1933, τα δύο αστέρια που σημαίνουν “εξαιρετικό μαγείρεμα που αξίζει μια παράκαμψη” και τα τρία αστέρια “εξαιρετική κουζίνα που αξίζει ένα ιδιαίτερο ταξίδι”.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η δημοτικότητα του προγράμματος εξαπλώθηκε και εκτός Γαλλίας, με οδηγούς που εκδόθηκαν για μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία ζήτησε επίσης τη βοήθεια των θρυλικών επιθεωρητών Michelin και ανέπτυξε το αυστηρό σύστημα δοκιμών που έκανε τον Οδηγό Michelin την εξαιρετική Βίβλο που είναι σήμερα.

Τα αστέρια Michelin θεωρούνται πλέον χαρακτηριστικό του εκλεκτού φαγητού από πολλούς από τους κορυφαίους σεφ του κόσμου. Δεν είναι εύκολο να αποκτηθούν, τα αστέρια απονέμονται σε εστιατόρια που η Michelin θεωρεί τα καλύτερα σε μια πόλη, και οι παραλήπτες των αστεριών αποκτούν τεράστιο κύρος, με πολλούς να βλέπουν αύξηση των εσόδων και ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους (ενώ ορισμένοι που έχασαν τα αστέρια έχουν βιώσει το αντίθετο).

Πώς απονέμονται τα αστέρια Michelin;

Σε αντίθεση με άλλα συστήματα αξιολόγησης, τα αστέρια Michelin δεν βασίζονται σε κριτικές πελατών, αλλά σε μυστικές επιθεωρήσεις από ανώνυμους εμπειρογνώμονες της γαστρονομίας γνωστούς ως Επιθεωρητές Michelin. Οι επιθεωρητές παραμένουν ανώνυμοι για να αποφύγουν την προνομιακή μεταχείριση και υποβάλλονται σε επίσημη εκπαίδευση από τον οδηγό Michelin στη Γαλλία. Δεν τους επιτρέπεται να μιλούν στον τύπο, παροτρύνονται ακόμη και να μην πουν στους φίλους και την οικογένειά τους για αυτό που κάνουν! Όποιος ελπίζει να γίνει Επιθεωρητής Michelin πρέπει να είναι παθιασμένος και γνώστης του φαγητού, με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Όλοι οι επιθεωρητές της Michelin είναι ειδικοί σε θέματα εστίασης και φιλοξενίας, επισκέπτονται τα εστιατόρια ανώνυμα και πληρώνουν τα γεύματά τους και απαιτείται να συμπληρώσουν μια ολοκληρωμένη αναφορά μετά την επίσκεψή τους, δηλαδή οι ιδιοκτήτες, οι σεφ και το προσωπικό του εστιατορίου δεν ξέρουν ποτέ πότε κρίνονται. Ένας επιθεωρητής μπορεί να επαναλάβει την επίσκεψη περίπου 3 έως 6 φορές πριν αναφερθεί στους συναδέλφους τους επιθεωρητές, οι οποίοι στη συνέχεια αποφασίζουν από κοινού για την απονομή αστεριών ή όχι.

Το τι ακριβώς αναζητούν οι επιθεωρητές όταν αξιολογούν ένα εστιατόριο παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστικό, αλλά η Michelin λέει (ανεπίσημα) ότι εξετάζουν πέντε κριτήρια:

  1. Ποιότητα των προϊόντων
  2. Μαεστρία στη γεύση και τις τεχνικές μαγειρέματος
  3. Η προσωπικότητα του σεφ στην κουζίνα
  4. Σχέση ποιότητας και τιμής
  5. Συνέπεια στα παραπάνω μεταξύ των επισκέψεων.

Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι τα ίδια για κάθε εστιατόριο. Τα αστέρια Michelin απονέμονται αποκλειστικά με βάση το πρότυπο της κουζίνας, επομένως οι επιθεωρητές δεν θα λάβουν υπόψη πράγματα όπως η διακόσμηση του εστιατορίου, η ατμόσφαιρα, ή η εξυπηρέτηση.

Τα αστέρια Michelin απονέμονται σε εστιατόρια και όχι σε μεμονωμένους σεφ, επομένως οι σεφ που διευθύνουν περισσότερα από ένα εστιατόριο μπορούν να έχουν περισσότερα από τρία αστέρια. Το ρεκόρ για τα περισσότερα αστέρια Michelin ανήκε ποτέ στον αείμνηστο Joël Robuchon, ο οποίος κάποτε κατείχε τα εντυπωσιακά 32 αστέρια Michelin συνολικά. Τα περισσότερα εστιατόρια, ωστόσο, δεν πληρούν τα πρότυπα Michelin και η πλειονότητα των εστιατορίων που ελέγχονται απονέμονται με μηδέν αστέρια.

Εκείνοι που καταφέρνουν να αποκτήσουν αστέρι ή αστέρια ελέγχονται συχνά και μπορεί να χάσουν τα αστέρια τους εάν οι επιθεωρητές νιώσουν ότι τα πρότυπα έχουν υποχωρήσει. Ακόμη και οι πιο γνωστοί σεφ μπορεί να παραβιάσουν τα αυστηρά πρότυπα των επιθεωρητών Michelin. Τα εστιατόρια μπορούν να προσπαθήσουν να κερδίσουν πίσω χαμένα αστέρια στον Οδηγό τα επόμενα χρόνια, αλλά καθώς τα ακριβή κριτήρια κρίσης δεν είναι γνωστά, αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο έργο.

Τι σημαίνουν τα αστέρια Michelin

Ένα αστέρι

«Μαγείρεμα υψηλής ποιότητας, αξίζει μια στάση!», σύμφωνα με τον τρέχοντα Οδηγό Michelin. Ένα αστέρι Michelin μπορεί να είναι το χαμηλότερο βραβείο, αλλά εξακολουθεί να είναι μια υψηλή διάκριση και μπορεί να υποδηλώνει ένα νέο ταλέντο μαγειρικής που θα μπορούσε να παρακολουθήσει στο μέλλον. Μόνο ένα μικρό ποσοστό εστιατορίων παγκοσμίως κατέχουν έστω και ένα αστέρι – η πόλη με τα περισσότερα είναι αυτή τη στιγμή το Τόκιο, με 161 εστιατόρια που διαθέτουν ένα αστέρι Michelin από τα δεκάδες χιλιάδες σε όλη την πόλη.

Δύο αστέρια

«Εξαιρετικό μαγείρεμα, αξίζει μια παράκαμψη!», σύμφωνα με τον Οδηγό Michelin. Τα εστιατόρια με δύο αστέρια Michelin είναι ακόμη πιο σπάνια, με μόλις 414 παγκοσμίως στις αρχές του 2020.
Τα εστιατόρια δύο αστέρων προσφέρουν σταθερά υψηλής ποιότητας φαγητό και ανήκουν σε μερικούς από τους καλύτερους σεφ της επιχείρησης. Είναι πιθανό να είναι γνωστές εγκαταστάσεις στον κόσμο του εκλεκτού φαγητού και πολλοί θα έχουν μεγάλες λίστες αναμονής για κρατήσεις.

Τρία αστέρια

“Εξαιρετική κουζίνα που αξίζει ένα ιδιαίτερο ταξίδι”. Tα εστιατόρια που έχουν τρία αστέρια είναι ελάχιστα. Αυτή η κατηγορία  περιλαμβάνει μια μοναδική κουζίνα, ένα μοναδικό μενού και μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Το εστιατόριο με τρία αστέρια έχει εξαιρετική κουζίνα και επομένως «αξίζει ένα ξεχωριστό ταξίδι» μόνο για να το επισκεφτείτε. Αντί να είναι μια στάση στο δρόμο προς έναν προορισμό σας, αυτό το εστιατόριο είναι ο προορισμός σας. Αυτό το εστιατόριο σερβίρει ξεχωριστά πιάτα που εκτελούνται στην τελειότητα.
Ο οδηγός Michelin το 2020 περιλάμβανε 135 εστιατόρια τριών αστέρων σε όλο τον κόσμο, στην πλειοψηφία τους είναι από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ασία.

Το 2018 υπήρχαν πάνω από 2.971 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin (από ένα έως τρία) σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top