Πολλά τρόφιμα έχουν κερδίσει μια θέση στην λίστα των superfoods, η οποία φαίνεται να αναπροσαρμόζεται συνεχώς σύμφωνα με τις διαφημιστικές εκστρατείες των μέσων ενημέρωσης. Αλλά το σπανάκι φαίνεται να διατηρεί σταθερά την κορυφαία του θέση ως η υπερτροφή που έχει νικήσει όλες τις άλλες, επειδή είναι τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και διαθέτει θαυματουργές ιδιότητες. Η καθημερινή κατανάλωση σπανακιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο, τρεις από τις μεγαλύτερες χρόνιες ασθένειες. Το σπανάκι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση της υγείας των οστών. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη σπανακιού μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.
Οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουμε ότι αυτά τα φυλλώδη πράσινα χόρτα είναι υγιεινά, ίσως επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι χόρτα, όπως το σπανάκι, έχουν περισσότερα να προσφέρουν. Μπορούν να είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως σίδηρο και ασβέστιο, και όταν καταναλώνονται ωμά βελτιώνουν την παραγωγή μονοξείδιο του αζώτου, ένα αέριο που διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος.
Το σπανάκι πωλείται με διάφορους τρόπους: χύμα, συσκευασμένο σε σακούλες, σε κονσέρβα ή κατεψυγμένο. Επιλέξτε το φρέσκο σπανάκι που έχει ζωηρό πράσινο χρώμα χωρίς κιτρίνισμα στα φύλλα ή στους μίσχους. Φυλάσσετε το φρέσκο σπανάκι άπλυτο στο ψυγείο (για να επιβραδύνει τις αλλοιώσεις) και καταναλώστε το εντός 7-8 ημερών. Πετάξτε το όταν τα φύλλα γίνουν γλοιώδη. Για μεγαλύτερο χρόνο αποθήκευσης, ζεματίστε το και καταψύξτε το έως και 8 μήνες. Ο FDA έχει εγκρίνει την ακτινοβόληση του συσκευασμένου σπανακιού για να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό το επίπεδο ακτινοβολίας δεν μειώνει το θρεπτικό του περιεχόμενο.
Λόγω του σκούρου, πλούσιου πράσινου χρώματος του, το σπανάκι μπορεί να μας δώσει μια όμορφη σαλάτα. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε μία πράσινη σαλάτα την ημέρα για βέλτιστη υγεία. Το σπανάκι μπορεί επίσης να αναμειχθεί με άλλα χόρτα όπως η ρόκα ή το κόκκινο φυλλώδες μαρούλι. Για να το μαγειρέψετε πιο υγιεινά, δοκιμάστε να το μαραίνετε για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει να ρίχνετε ωμά τα χόρτα σε ζεστά μαγειρεμένα φαγητά όπως π.χ. οι σούπες. Το σπανάκι μπορεί επίσης να μαγειρευτεί στον ατμό, στο φούρνο μικροκυμάτων ή να σοταριστεί. Το κατεψυγμένο σπανάκι χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή ντιπ. Το μαγειρεμένο σπανάκι χαλάει πιο γρήγορα από το ωμό (χρήση μαγειρεμένου εντός 3-4 ημερών).
Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να προσθέσετε το σπανάκι στη διατροφή σας, όπως να το προσθέσετε σε σάντουιτς ή σε τυλιχτά, σε πίτες, σε smoothies ή να το προσθέσετε σε σούπες ή μαγειρευτά. Όπως κι αν απολαμβάνετε το σπανάκι σας, κάντε αυτή την υπερτροφή μέρος της καθημερινότητάς σας.
Πηγή: coastcommunityhealth.org
Σχόλια 0