Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Ποιοι τρώνε περισσότερο, οι χώρες με βάση τις μέσες θερμίδες που καταναλώνονται ανά άτομο ημερησίως

Ποιοι τρώνε περισσότερο, οι χώρες με βάση τις μέσες θερμίδες που καταναλώνονται ανά άτομο ημερησίως

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατέταξαν 184 χώρες με βάση την κατανάλωση θερμίδων


Η ΗΠΑ είναι γνωστή για τις μεγάλες ποσότητες φαγητού που καταναλώνονται ημερησίως. Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ καταναλώνουν κατά μέσο όρο 3.868 θερμίδες την ημέρα, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Επισκιάζεται μόνο από το Μπαχρέιν, όπου οι άνθρωποι εκεί καταναλώνουν περισσότερες από 4.000 θερμίδες την ημέρα κατά μέσο όρο.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της OurWorldInData του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία για την κατανάλωση θερμίδων ανά χώρα από τα Ηνωμένα Έθνη .

Από τις 184 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 173 κατανάλωναν περισσότερες από 2.000 θερμίδες την ημέρα — ή πάνω από τον προτεινόμενο ημερήσιο μέσο όρο και για τα δύο φύλα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η υπερκατανάλωση αυξάνει την παχυσαρκία – με 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους πλέον παχύσαρκους σε σύγκριση με 175 εκατομμύρια τη δεκαετία του 1970 – και τροφοδοτεί σχετικά προβλήματα υγείας  , όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και Αλτσχάιμερ.

Στην κορυφή της λίστας ήταν το Μπαχρέιν, ένα μικροσκοπικό αλλά πλούσιο έθνος στα ανοικτά των ακτών της αραβικής χερσονήσου. Τέσσερις στους δέκα ενήλικες στη χώρα είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με στοιχεία, κάτι που έχει συνδεθεί με τον καθιστικό τρόπο ζωής και την αυξημένη κατανάλωση φαστ φουντ.

Την πρώτη πεντάδα χωρών για την μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων συμπληρώνουν η Ιρλανδία, με 3.850 θερμίδες την ημέρα, το Βέλγιο με 3.824 και η Τουρκία με 3.762.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το OurWorldInData – μια πλατφόρμα πληροφοριών που διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – προέρχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Τα δεδομένα βασίστηκαν στο σύνολο των τροφίμων που αγοράζονται ανά νοικοκυριό κατά μέσο όρο για κάθε χώρα και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι θερμίδες που καταναλώνονται. Για παράδειγμα, δεν λαμβάνει υπόψη πόσα τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ωστόσο, η κατανάλωση θερμίδων αυξάνεται εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως, εν μέσω της εμφάνισης έτοιμων γευμάτων, γρήγορου φαγητού και περισσότερων επεξεργασμένων τροφίμων.

Ενώ τα τρόφιμα γίνονται όλο και πιο “φορτωμένα” σε θερμίδες, οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι γίνονται επίσης πιο ελλιπή σε θρεπτικά συστατικά. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου το ανθρώπινο σώμα οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά, ως αποτέλεσμα, αυτό οδηγεί πολλούς να καταναλώνουν επιπλέον θερμίδες που δεν καίνε.

Η επιδημία υπερκατανάλωσης έχει επίσης συνδεθεί με τον κακό ύπνο, που οφείλεται στον 24ωρο τρόπο ζωής, τη συνεχή παρουσία ηλεκτρικού φωτός και τον αγχωτικό τρόπο ζωής.

Μελέτες δείχνουν ότι όταν κάποιος δεν κοιμάται καλά η όρεξή του δεν είναι τόσο καλά ρυθμισμένη και ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να οδηγηθεί σε υπερκατανάλωση. Είναι επίσης πιο πιθανό να τρώνε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη από εκείνους που είναι καλά ξεκούραστοι.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα κατά μέσο όρο. Η υπηρεσία δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, το NHS, λέει ότι οι γυναίκες πρέπει να τρώνε περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα, ενώ οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν 2.500.

Στο τέλος του πίνακα, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είχε τη χαμηλότερη κατανάλωση θερμίδων στον κόσμο – με 1.641 θερμίδες ανά άτομο την ημέρα. Ακολουθούν το Μπουρούντι (16,96), η Μαδαγασκάρη (1.770), η Ζιμπάμπουε (1.853) και η Υεμένη (1.957).

Όλες αυτές οι χώρες έχουν αντιμετωπίσει (ή αντιμετωπίζουν) παρατεταμένες πολιτικές διαμάχες που επηρέασαν την οικονομία τους, και ως εκ τούτου, τα εθνικά τους αποθέματα τροφίμων. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία βρέθηκε στο τέλος της λίστας, βιώνει έναν εμφύλιο πόλεμο από το 2012, ο οποίος έχει πλέον αναγκάσει 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους —ή το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πηγή: www.dailymail.co.uk

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top