Όταν σκέφτεστε το φαγητό που τρώνε οι αστροναύτες στο διάστημα, ο αστακός, ο μπακαλιάρος και το φουά γκρα πιθανότατα δεν σας έρχονται πρώτα στο μυαλό, αλλά αυτά ακριβώς πρόκειται να απολαύσει η επόμενη εκπρόσωπος της Γαλλίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Η αστροναύτης Sophie Adenot συνεργάστηκε με τη βραβευμένη Γαλλίδα σεφ Anne-Sophie Pic για να δημιουργήσει ένα γαστρονομικό μενού που θα την συνοδεύσει στο ταξίδι της στον ISS το επόμενο έτος.
Αντί για τις συνηθισμένες “freeze-dried” τροφές που καταναλώνουν οι αστροναύτες, η 42χρονη Adenot θα διαλέγει ανάμεσα σε πιάτα όπως «Κρέμα φουά γκρα σε φρυγανισμένο μπριός» και «Βελουτέ αστακού με καβούρι και κύμινο».
Το μενού (το οποίο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αποκάλεσε «a pinch of France in space») περιλαμβάνει τέσσερα ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα και δύο επιδόρπια.
Η Adenot δήλωσε ότι τα πιάτα, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης μαγειρεμένο μοσχάρι και κρέμα σοκολάτας, δεν θα «ευχαριστήσουν μόνο τον ουρανίσκο μας» αλλά θα τη βοηθήσουν επίσης να νιώσει συνδεδεμένη με τη Γη και τη χώρα της.
Η γαστρονομική της υπογραφή (της Pic) είναι βαθιά επηρεασμένη από το terroir. «Αυτό είναι σημαντικό για μένα, επειδή μεγάλωσα στην ύπαιθρο, και θα μου θυμίσει τις ρίζες μου», φέρεται να είπε σε δήλωση της.
Υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τα τρόφιμα στον ISS, πρέπει να μην αφήνουν ψίχουλα, να είναι ελαφριά και να διατηρούνται για τουλάχιστον 24 μήνες, σύμφωνα με τον ESA.
Γι’ αυτόν τον λόγο, τα περισσότερα γεύματα είναι σε κονσέρβες, κενού αέρος ή “freeze-dried”, ενώ τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν σπάνια πολυτέλεια που μπορεί να απολαύσει κανείς μόνο όταν φτάσει νέο σκάφος ανεφοδιασμού.
Ωστόσο, για να διατηρείται το ενδιαφέρον, να ενισχύεται το ηθικό και να ενδυναμώνονται οι σχέσεις του πληρώματος, περίπου κάθε δέκατο γεύμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για κάθε αστροναύτη, τα λεγόμενα “bonus meals”, τα οποία συχνά δημιουργούνται σε συνεργασία με διάσημους σεφ.
Γνωστή για την υψηλή γαστρονομία της, η 55χρονη Anne-Sophie Pic κατέχει τα περισσότερα αστέρια Michelin από οποιαδήποτε άλλη γυναίκα σεφ στον κόσμο (συνολικά 10).
Η ίδια δηλώνει ότι αυτό το εγχείρημα «διευρύνει τα όρια» της γαστρονομίας, καθώς εργάστηκε με την ομάδα της για να δημιουργήσει ειδικά πιάτα, τηρώντας παράλληλα τους τεχνικούς περιορισμούς.
«Το να μαγειρεύεις για το διάστημα είναι μια συναρπαστική πρόκληση», ανέφερε η Anne-Sophie Pic σε δήλωσή της στον ESA.
Η Adenot λέει ότι θα μοιραστεί τα γεύματα υψηλής γαστρονομίας με τους συναδέλφους της στον διαστημικό σταθμό (είναι άλλωστε μια σημαντική στιγμή) η γαλλική γαστρονομική κουλτούρα γίνεται για πρώτη φορά… εξωγήινη.
Η Adenot, πρώην πιλότος δοκιμών και διάσωσης ελικοπτέρων, έχει κερδίσει μια σειρά από βραβεία, συμπεριλαμβανομένου ενός μεταλλίου που τιμά τις δράσεις της για την ισότητα των φύλων στις επιστήμες.
ΠΗΓΗ: bbc.com
Σχόλια 0