Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καφέ και τη χοληστερίνη

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καφέ και τη χοληστερίνη
Image by 旭刚 史 from Pixabay

Αν ζείτε με υψηλή χοληστερίνη ή έχετε οικογενειακό ιστορικό της κατάστασης, πιθανότατα γνωρίζετε καλά ποιες τροφές να αποφεύγετε και ποιες να προσθέσετε στη διατροφή σας για να διατηρείτε χαμηλά τα επίπεδα της LDL (“κακής”) χοληστερίνης. Αλλά τι γίνεται με τον καφέ;

Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα παγκοσμίως και βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα λόγω των πιθανών οφελών του για την υγεία. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σύνδεση που ενδέχεται να υπάρχει ανάμεσα στον καφέ και την υψηλή χοληστερίνη.

Οι περισσότερες μελέτες για τον καφέ και την υγεία δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση (έως 4 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να είναι ευεργετική για τη γενική υγεία, αλλά η κατανάλωση άνω των 4 φλιτζανιών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αν και ο καφές δεν περιέχει ο ίδιος χοληστερίνη, περιλαμβάνει δύο φυσικά έλαια που περιέχουν χημικές ενώσεις — τη καφεστόλη (cafestol) και την καβεόλη (kahweol) — οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερίνης.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι καταναλωτές καφέ παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε επαρκής έρευνα για τις νεότερες ηλικίες.

Ο φιλτραρισμένος καφές είναι η καλύτερη επιλογή;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 παρακολούθησε την ποσότητα καφέ που κατανάλωναν άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών μέσα σε μια εβδομάδα και τη συνέκρινε με τα επίπεδα χοληστερίνης τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα ροφήματα με βάση τον εσπρέσο κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους.

Ο εσπρέσο παρασκευάζεται με ζεστό νερό που διοχετεύεται απευθείας σε ψιλοκομμένους κόκκους καφέ, αντί να στάζει αργά μέσα από το φίλτρο, όπως γίνεται στις περισσότερες οικιακές καφετιέρες.
Το αποτέλεσμα είναι καφές με υψηλότερα επίπεδα των δύο ενώσεων που αυξάνουν τη χοληστερίνη.
Άλλες παρόμοιες μέθοδοι, όπου ο καφές έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό, είναι ο βραστός καφές, ο καφές από γαλλική πρέσα (French press), ο τουρκικός καφές, καθώς και η ολοένα και πιο δημοφιλής μέθοδος pour-over.

Αντίθετα, τα φίλτρα μειώνουν την ποσότητα αυτών των ελαίων στον καφέ. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματά τους είναι σημαντικά, δεδομένης της μεγάλης κατανάλωσης καφέ, και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ειδικοί συνέστησαν σε όσους επιθυμούν να μειώσουν ή να προλάβουν την υψηλή χοληστερίνη να προτιμούν φιλτραρισμένο καφέ.

Μήπως ντεκαφεϊνέ;

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο καφές με καφεΐνη είναι πιο πιθανό να αυξήσει τη χοληστερίνη σε σχέση με τον ντεκαφεϊνέ.
Αν και δεν έχει αποδειχθεί σαφής σύνδεση, η μετάβαση σε ντεκαφεϊνέ ή σε έναν συνδυασμό μισού κανονικού και μισού ντεκαφεϊνέ μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους ανησυχούν για τα επίπεδα της χοληστερίνης τους.

Δώστε προσοχή σε ό,τι προσθέτετε στον καφέ σας

Αν και οι έρευνες είναι αντικρουόμενες σχετικά με το κατά πόσο ο καφές από μόνος του αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης, οι επιστήμονες γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερίνη.
Και πολλά από τα υλικά που προσθέτουμε στον καφέ μας περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Δείτε μερικά που είναι καλό να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο:

  • Κρέμα γάλακτος και “half-n-half”: Τα κλασικά «ασπρίσματα» του καφέ που φτιάχνονται με πλήρες γάλα περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την LDL (“κακή”) χοληστερίνη. Πιο φιλικές επιλογές είναι τα άπαχα ή χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά, καθώς και τα φυτικά ροφήματα χωρίς κορεσμένα λιπαρά.

  • Sweet coffee drinks: Αυτά τα αφρώδη, ζαχαρούχα παρασκευάσματα καφέ που εμφανίζονται σε όλο και περισσότερες καφετέριες έχουν περισσότερα κοινά με ένα milkshake παρά με ένα φλιτζάνι καφέ. Εκτός από τη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, μπορεί να περιέχουν και συστατικά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Ζητήστε πληροφορίες για τα συστατικά πριν τα απολαύσετε.

  • Bulletproof καφές (βουτυροκαφές): Δημοφιλής στους υποστηρικτές της κετογονικής διατροφής, αυτός ο καφές αντικαθιστά το πρωινό γεύμα και περιλαμβάνει βούτυρο και λάδι καρύδας (ή MCT). Και τα δύο περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσίασαν σημαντική αύξηση της LDL χοληστερίνης μετά από τακτική κατανάλωση bulletproof καφέ.


Το συμπέρασμα για τον καφέ και τη χοληστερίνη είναι το ίδιο όπως και για πολλά τρόφιμα και ροφήματα: απολαύστε το με μέτρο, προσέξτε τον τρόπο παρασκευής του και ενημερωθείτε για τα συστατικά που προστίθενται σε αυτόν.

ΠΗΓΗ: webmd.com

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top