Η εξέλιξη της μαγιάς αρτοποιίας συνδέεται με τις μετακινήσεις των ανθρώπων από τα προϊστορικά χρόνια

Η εξέλιξη της μαγιάς αρτοποιίας συνδέεται με τις μετακινήσεις των ανθρώπων από τα προϊστορικά χρόνια
Image by HANSUAN FABREGAS from Pixabay

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως η μαγιά ταξίδεψε μαζί με τους πρώτους ανθρώπους, διαμορφώνοντας μια απροσδόκητη ιστορία συμβίωσης.

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια (University of Georgia) φέρνει στο φως εντυπωσιακά γενετικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η μαγιά αρτοποιίας – βασικό συστατικό για την παρασκευή ψωμιού και αλκοόλ – ενδέχεται να ταξίδεψε ανά τον κόσμο μαζί με τις πρώτες ανθρώπινες μετακινήσεις.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Ecology, αποκαλύπτει ότι η εξέλιξη της μαγιάς (Saccharomyces cerevisiae) έχει επηρεαστεί βαθιά από τα μοτίβα ανθρώπινης μετανάστευσης, τα οποία ξεκινούν από την τελευταία εποχή των παγετώνων.


Γενετικές συνδέσεις μεταξύ άγριων και εξημερωμένων στελεχών μαγιάς

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανάλυση DNA για να εντοπίσουν γενετικές συνδέσεις ανάμεσα σε άγρια στελέχη μαγιάς που εντοπίστηκαν σε φλοιούς δέντρων και εξημερωμένες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αρτοποιία και τη ζυθοποιία. Συγκρίνοντας δείγματα από την Ευρώπη, τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ και παγκόσμια διαθέσιμα δεδομένα, διαπίστωσαν εκπληκτικές γενετικές ομοιότητες, υποδηλώνοντας ότι η μαγιά «συνταξίδευε» με τους ανθρώπους στην πορεία της ιστορίας.

Η Jacqueline Peña, επικεφαλής συγγραφέας και υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Βιολογίας Φυτών του UGA, εξηγεί:

«Βλέπουμε διακριτούς υποπληθυσμούς εντός ηπείρων. Και, αν και περιμέναμε ότι οι άγριοι πληθυσμοί θα ήταν εντελώς απομονωμένοι από την ανθρώπινη δραστηριότητα, τα δεδομένα δείχνουν το αντίθετο».


Μια μικροβιακή γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής

Μια από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις της έρευνας ήταν η ομοιότητα μεταξύ στελεχών μαγιάς από περιοχές οινοπαραγωγής της νότιας Ευρώπης και αυτών που βρέθηκαν στον νότο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτή η διατλαντική σύνδεση μπορεί να χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν Ευρωπαίοι αμπελουργοί εισήγαγαν αμερικάνικες κληματαριές για να καταπολεμήσουν τη καταστροφική φυλλοξήρα σταφυλιού (Great French Wine Blight), φέρνοντας άθελά τους και τα μικρόβια.

Η Peña το περιγράφει ως:

«Μια μοναδική δυαδικότητα — άγρια και οικόσιτα στελέχη που υπάρχουν ξεχωριστά, αλλά επηρεάζονται από τις ίδιες ανθρώπινες δυνάμεις».


Άνθρωποι και μικροβιακά οικοσυστήματα: Μια σχέση σε εξέλιξη

Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για το πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν — εν αγνοία μας — τα μικροβιακά οικοσυστήματα.

Η Dr. Douda Bensasson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Franklin College of Arts and Sciences, τονίζει:

«Αν οι άνθρωποι, χωρίς να το γνωρίζουν, μετέφεραν μικρόβια εδώ και χιλιάδες χρόνια, φανταστείτε τι κάνουμε τώρα. Μπορεί να αλλάζουμε τα πάντα, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Κι αυτό είναι λίγο ανησυχητικό».


Συμπέρασμα

Η μελέτη, την οποία συνυπογράφουν και οι Eduardo Scopel και Audrey Ward, αποδεικνύει ότι ακόμη και οι μικρότεροι οργανισμοί μπορούν να αφηγηθούν τις μεγαλύτερες ιστορίες για την πορεία του ανθρώπου πάνω στη Γη.

ΠΗΓΗ: newfoodmagazine.com

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top