❌ Ξεπαγώστε τα τρόφιμα στον πάγκο
Βγάζετε ένα πακέτο στήθη κοτόπουλου από την κατάψυξη και το αφήνετε στο πάγκο για να αποψυχθεί. Όταν επιστρέφετε από τη δουλειά, θα είναι έτοιμο για μαγείρεμα. Ακούγεται έξυπνο, αλλά δεν είναι ασφαλές. Όλα τα τρόφιμα που μπορεί να αλλοιωθούν — όπως ωμό ή μαγειρεμένο κρέας, πουλερικά και αυγά — πρέπει να αποψύχονται σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Όταν το κατεψυγμένο φαγητό παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 2 ώρες, βρίσκεται στη ζώνη κινδύνου, όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα.
❌ Θα σας ξεγελάσει ένα παγωμένο κέντρο
Οι εξωτερικές περιοχές των κατεψυγμένων τροφίμων συχνά ξεπαγώνουν πριν από το κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου για τα βακτήρια, ακόμα και αν άλλα μέρη παραμένουν κατεψυγμένα.
✔️ Αφήστε το φαγητό να αποψυχθεί μέσα στο ψυγείο
Αν και παίρνει περισσότερο χρόνο, το ψυγείο είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό σας παραμένει σε ασφαλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της απόψυξης. Δώστε στον κιμά ή τα στήθη κοτόπουλου μια πλήρη μέρα. Τα μεγαλύτερα κομμάτια, όπως η κατεψυγμένη γαλοπούλα, χρειάζονται 24 ώρες για κάθε 5 κιλά. Χρησιμοποιήστε το κάτω ράφι ώστε να μην στάξει τίποτα πάνω σε άλλα τρόφιμα.
✔️ Είστε ευέλικτοι
Η μέθοδος του ψυγείου παίρνει χρόνο, αλλά σας δίνει επίσης χρόνο αν αλλάξουν τα σχέδια για τα γεύματα. Ο κιμάς, το κρέας για μαγειρευτό, τα πουλερικά και τα θαλασσινά διατηρούνται στο ψυγείο για μία ή δύο μέρες πριν τα μαγειρέψετε. Τα κομμάτια κόκκινου κρέατος, όπως οι μπριζόλες και οι χοιρινές μπριζόλες, διαρκούν 3 με 5 μέρες. Με οποιαδήποτε άλλη ασφαλή μέθοδο απόψυξης, πρέπει να μαγειρέψετε το φαγητό αμέσως. Αν το φαγητό είναι ακόμα κατεψυγμένο και αλλάξετε γνώμη, είναι ασφαλές να το ξαναβάλετε στην κατάψυξη για άλλη μια μέρα.
✔️ Ελέγξτε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας
Κάθε βαθμός κάνει τη διαφορά: Βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας είναι ρυθμισμένο στους 4°C και η κατάψυξη στους -18°C. Όσο πιο χαμηλά το ρυθμίσετε, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί το φαγητό σας για να αποψυχθεί.
❌ Βιάζεστε και ξεπαγώνετε τα τρόφιμα σε ζεστό νερό
Το γρηγορότερο δεν είναι πάντα πιο ασφαλές. Το ζεστό νερό αποψύχει το φαγητό γρήγορα, αλλά επίσης ανεβάζει τη θερμοκρασία πάνω από το κρίσιμο όριο των 5°C. Όχι μόνο αρχίζουν να αναπτύσσονται βακτήρια, αλλά το κρέας μπορεί να αρχίσει να μαγειρεύεται χωρίς να το θέλετε.
✔️ Αφήστε τα τρόφιμα να ξεπαγώσουν σε κρύο νερό
Αυτή η μέθοδος είναι πιο γρήγορη από το ψυγείο, αλλά απαιτεί λίγη περισσότερη προσπάθεια. Γεμίστε τον νιπτήρα ή ένα μικρό δοχείο με κρύο νερό της βρύσης. Αν το κρέας σας είναι ερμητικά σφραγισμένο, μπορείτε να το βάλετε απευθείας. Αν δεν είναι, τοποθετήστε το σε αδιάβροχη σακούλα, ώστε τίποτα να μην μπει ή να βγει από αυτήν. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλυμμένο και αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά. Μπορείτε να αποψύξετε ένα κιλό κρέας σε μία ώρα. Αν χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο, πρέπει να μαγειρέψετε το φαγητό αμέσως.
❌ Κάνετε ανορθόδοξες προσπάθειες
Οι λίστες με “life hacks” που βρίσκετε στο διαδίκτυο φαίνονται διασκεδαστικές. (Μπορείτε να αποψύξετε μια γαλοπούλα στο πλυντήριο πιάτων!) Αλλά η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι διασκεδαστική. Μην αποψύχετε φαγητό σε πλυντήριο πιάτων — ούτε στο γκαράζ, το υπόγειο ή στην πίσω αυλή, ανεξαρτήτως του πόσο κρύο είναι έξω.
✔️ Ξεπαγώστε στο φούρνο μικροκυμάτων
Ναι, το κουμπί απόψυξης στο μικροκυμάτων έχει σκοπό. Αν και ασφαλής, αυτή η μέθοδος δεν είναι η πιο δημοφιλής, καθώς το φαγητό δεν αποψύχεται πάντα ομοιόμορφα. Ωστόσο, είναι καλή επιλογή σε επείγουσες περιπτώσεις, ιδιαίτερα για τον κιμά. Πρέπει να μαγειρέψετε αμέσως ό,τι αποψύξετε στο μικροκυμάτων, και μην σκοπεύετε να το ξανακαταψύξετε. Θυμηθείτε να αφαιρέσετε όλη τη συσκευασία και να χρησιμοποιήσετε ένα σκεύος που είναι ασφαλές για το φούρνο μικροκυμάτων.
❌ Μαγείρεμα κατεψυγμένων τροφίμων σε αργή κουζίνα
Η αργή κουζίνα κάνει ακριβώς αυτό: Μαγειρεύει το φαγητό αργά. Μην τη χρησιμοποιείτε για να αποψύξετε κρέας, καθώς αυτό θα μαγειρευτεί εν μέρει ή πλήρως αντί να αποψυχθεί. Επίσης, μην ξεκινάτε μια συνταγή αργής κουζίνας με κατεψυγμένο κρέας ή πουλερικά: Το κρέας θα παραμείνει για πολύ ώρα στη ζώνη κινδύνου για τα βακτήρια πριν μαγειρευτεί πλήρως.
✔️ Χρησιμοποιήστε χύτρα ταχύτητας
Οι χύτρες ταχύτητας, ζεσταίνουν τα κατεψυγμένα τρόφιμα γρήγορα. Δεν περνούν πολύ χρόνο στη ζώνη κινδύνου για τα βακτήρια και είναι ασφαλή για κατανάλωση.
✔️ Μαγειρέψτε χωρίς απόψυξη
Δεν χρειάζεται να αποψύξετε το φαγητό. Απλώς, η απόψυξη βοηθά τα περισσότερα κρέατα να μαγειρευτούν πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα. Αν χρειάζεστε 30 λεπτά για να μαγειρέψετε ένα αποψυγμένο στήθος κοτόπουλου, θα χρειαστείτε 45 λεπτά για να μαγειρέψετε ένα κατεψυγμένο. Επίσης, δεν χρειάζεται να αποψύξετε τα κατεψυγμένα λαχανικά: Μπορείτε να τα μαγειρέψετε απευθείας από τη συσκευασία.
ΠΗΓΗ: webmd.com
Σχόλια 0