Μια Μεσογειακή συνταγή γεμάτη φρεσκάδα και απλότητα. Πρόκειται για φρέσκους γαύρους που μαρινάρονται σε ξίδι, σκόρδο, μαϊντανό και παρθένο ελαιόλαδο, δημιουργώντας έναν ιδανικό μεζέ που θυμίζει καλοκαίρι και θάλασσα. Είναι ένα εύκολο ορεκτικό και ταιριάζει ιδανικά με ένα ποτήρι ούζο ή λευκό κρασί.
Print

Γαύροι μαρινάτοι
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΚΛΙΜΑΚΑ
- 450 γρ . φρέσκοι γαύροι, καθαρισμένοι, ανοιχτοί και κατεψυγμένοι για 7 ημέρες
- 1 1/4 φλιτζάνια ξίδι από λευκό κρασί (300 ml)
- 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό (120 ml)
- 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή όσο χρειαστεί)
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- Νιφάδες θαλασσινού αλατιού
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Βγάλτε τις αντζούγιες από την κατάψυξη και αφήστε τες να ξεπαγώσουν στο ψυγείο το προηγούμενο βράδυ ή λίγες ώρες πριν τις επεξεργαστείτε.
- Ανακατέψτε το ξίδι και το νερό σε ένα δοσομετρικό κύπελλο. Τοποθετήστε τις αντζούγιες σε ένα γυάλινο ταψάκι και ρίξτε το μείγμα ξιδιού, φροντίζοντας να είναι εντελώς βυθισμένες. Σκεπάστε τις και αφήστε τις στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 έως 12 ώρες. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των ψαριών και τις γευστικές σας προτιμήσεις. Όσο περισσότερο μένουν στο ξίδι, τόσο πιο σφιχτές γίνονται και η γεύση του ξιδιού γίνεται πιο έντονη.
- Βγάλτε τους γαύρους από το ψυγείο, στραγγίστε το ξίδι και ξεπλύνετέ μερικές φορές με κρύο νερό. Στεγνώστε τα ψάρια ταμποναριστά. Επιστρέψτε τα ψάρια σε καθαρό ταψί. Αναμείξτε μαζί το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο σε ένα μικρό μπολ. Ρίξτε το μείγμα ελαιολάδου πάνω από τις αντζούγιες. Σερβίρετε τες αμέσως ή αφήστε τες να μαριναριστούν στο λάδι στο ψυγείο για μία ώρα πρώτα.
- Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, πασπαλίστε τους γαύρους με νιφάδες θαλασσινού αλατιού. Βουτηγμένοι σε ελαιόλαδο και καλά σκεπασμένοι, οι μαριναρισμένοι γαύροι διατηρούνται έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο. Μπορεί να χρειαστεί να ρίξετε επιπλέον ελαιόλαδο πάνω από τους γαύρους για να μείνουν βυθισμένοι.
- Κατηγορία: Ορεκτικά – Σαλάτες, Σάλτσες – Μαρινάδες
- Κουζίνα: Μεσογειακή
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
- Θερμίδες: 162,1 kcal
- Σάκχαρα: 0,01 γρ.
- Νάτριο: 4,3 mg
- Λιπαρά: 13 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1 γρ.
- Υδατάνθρακες: 0,5 γρ.
- Φυτικές ίνες: 0,04 γρ.
- Πρωτεΐνη: 9,6 γρ.
- Χοληστερόλη: 21,5 mg
Λέξεις-κλειδιά: Ελαιόλαδο, Ξύδι, Ψάρι
Σχόλια 0