Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε 3 φυσικά χρώματα τροφίμων

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε 3 φυσικά χρώματα τροφίμων
Ο Επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, Marty Makary, κρατάει χυμό καρότου ως πιθανή χρωστική τροφίμων

Η κίνηση επεκτείνει τη χρωματική παλέτα για τις εταιρείες καθώς αυξάνεται η πίεση για κατάργηση των συνθετικών πρόσθετων έως τα τέλη του 2026.

Βασικά σημεία:

  • Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τρία νέα χρωστικά πρόσθετα από λουλούδια, φύκια και άλλες φυσικές πηγές, δίνοντας περισσότερες επιλογές στη βιομηχανία τροφίμων ώστε να απομακρυνθεί από τα τεχνητά χρώματα εν μέσω αυξανόμενης ρυθμιστικής πίεσης.

  • Ο FDA ενέκρινε αιτήματα για δύο μπλε χρώματα: ένα από εκχύλισμα φυκιών (galdieria) και ένα άλλο από άνθος πεταλούδας (butterfly pea flower). Επίσης ενέκρινε το φωσφορικό ασβέστιο, ένα λευκό χρώμα που χρησιμοποιείται σε ζάχαρη για επικαλυμμένα γλυκά.

  • Ο FDA και ο Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Robert F. Kennedy Jr., έχουν ζητήσει από τη βιομηχανία τροφίμων να αποσύρει εθελοντικά τις χρωστικές με βάση το πετρέλαιο πριν από το τέλος του 2026.


Ανάλυση:

Τα τεχνητά χρώματα έχουν γίνει βασικός στόχος της καμπάνιας “Make America Healthy Again”, η οποία στοχεύει μεταξύ άλλων στον περιορισμό των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και των βασικών συστατικών τους.

«Για πάρα πολύ καιρό, το διατροφικό μας σύστημα βασιζόταν σε συνθετικές, πετρελαιοειδείς χρωστικές που δεν προσφέρουν καμία διατροφική αξία και ενέχουν περιττούς κινδύνους για την υγεία», δήλωσε ο Kennedy. «Αποσύρουμε αυτές τις χρωστικές και εγκρίνουμε ασφαλείς, φυσικές εναλλακτικές — για να προστατεύσουμε τις οικογένειες και να ενισχύσουμε τις υγιεινές επιλογές».

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι τεχνητές χρωστικές μπορεί να συνδέονται με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά και να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Αν και ο FDA δεν απαγορεύει επίσημα τα τεχνητά χρώματα, αρκετές πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει ή εξετάζουν την πλήρη απαγόρευση των χρωμάτων με βάση το πετρέλαιο, καθώς η εκστρατεία MAHA αποκτά μεγαλύτερη απήχηση.

Ο Kennedy υποστήριξε πως η μετάβαση από τις τεχνητές χρωστικές σε φυσικές είναι σχετικά απλή. Σε συνέντευξη Τύπου τον Απρίλιο, πρότεινε στις εταιρείες να «δοκιμάσουν χυμό καρπουζιού» αντί για κόκκινη χρωστική με βάση το πετρέλαιο. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη, σύμφωνα με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων.

Η αναδιαμόρφωση προϊόντων είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί χρόνο για να προσαρμοστούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες και να διασφαλιστεί ο ποιοτικός έλεγχος, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Παρασκευαστών Χρωστικών (International Association of Color Manufacturers). Σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αγροτικών πρώτων υλών που απαιτούνται για τη μετάβαση ολόκληρης της βιομηχανίας τροφίμων σε φυσικά χρώματα μέχρι τα τέλη του 2026.

«Το επιθετικό εθελοντικό χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο FDA για την κατάργηση των [συνθετικών] χρωστικών — οι οποίες είναι ασφαλή και αυστηρά ρυθμιζόμενα συστατικά — θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις, αγνοώντας την ανάγκη για μετασχηματισμό των εφοδιαστικών αλυσίδων, ενίσχυση των αγροτικών πόρων και αναδιάρθρωση της βιομηχανικής υποδομής», ανέφερε η ένωση σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων, όπως οι PepsiCo και Tyson, έχουν ήδη δεσμευτεί να επισπεύσουν τη μετάβαση σε φυσικές χρωστικές μετά την πίεση του FDA. Η εταιρεία αρωμάτων και συστατικών McCormick παρατηρεί επίσης «αύξηση δραστηριότητας επαναδιαμόρφωσης» από εστιατόρια και παραγωγούς τροφίμων, καθώς οι προσπάθειες για απαγόρευση των συνθετικών χρωμάτων εντείνονται.

Η έγκριση του FDA επιτρέπει τη χρήση εκχυλίσματος galdieria (μπλε χρώμα) σε μη αλκοολούχα ποτά, δημητριακά και διάφορα επιδόρπια και γλυκίσματα. Το εκχύλισμα άνθους πεταλούδας, το οποίο είχε ήδη εγκριθεί για χρήση σε γιαούρτια και ποτά, μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται και σε έτοιμα δημητριακά, κράκερ και σνακ όπως σκληρά κουλούρια και πατατάκια.

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top