Νέα μελέτη δείχνει ότι η επιβολή φόρου στα τρόφιμα που επηρεάζουν το κλίμα θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο
Η παραγωγή τροφίμων μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο κλίμα. Και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από άλλα.
Μια νέα μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο Ecological Economics, εξέτασε πώς η εισαγωγή ενός φόρου στα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό των κλιματικών επιπτώσεων της παραγωγής τροφίμων.
Επιπτώσεις των τροφίμων στην υγεία και το κλίμα
Δεν επηρεάζουν όλα τα τρόφιμα το περιβάλλον εξίσου. Στην ΕΕ, η γεωργία ευθύνεται για περίπου το 11% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελούν σημαντικούς παράγοντες.
Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή EAT-Lancet διαπίστωσε ότι παγκοσμίως, 15 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο εάν οι άνθρωποι στραφούν σε δίαιτες κυρίως φυτικής προέλευσης. Μια τέτοια μετατόπιση θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις γεωργικές εκπομπές κατά 15%.
Αυτή η νέα μελέτη βασίζεται στα ευρήματά τους, εξετάζοντας τις επιπτώσεις της επιβολής δασμών σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν μεγάλες κλιματικές επιπτώσεις.
«Οι σημερινές δίαιτες μας αρρωσταίνουν και επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jörgen Larsson, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Chalmers. «Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό συλλογικά, οι φόροι και οι επιδοτήσεις είναι ένας καλός τρόπος για να προχωρήσουμε».
Η Σουηδία ως περίπτωση μελέτης
Η πρόσφατη μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα τη Σουηδία, όπου ο αρνητικός αντίκτυπος στο κλίμα από την κατανάλωση τροφίμων είναι περίπου διπλάσιος από τον αντίκτυπο των άμεσων εκπομπών από όλες τις επιβατικές μεταφορές, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις πιθανές επιπτώσεις αυτού που αποκαλούν «μετατόπιση του φόρου τροφίμων» – όπου ο φόρος προστιθέμενης αξίας ή ΦΠΑ αφαιρείται από τα υγιεινά τρόφιμα για να ενθαρρυνθεί η αγορά και προστίθενται φόροι για τρόφιμα που επηρεάζονται περισσότερο από το κλίμα. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε τέσσερις ομάδες τροφίμων: φρούτα, λαχανικά και όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, βοδινό, αρνί, χοιρινό και επεξεργασμένο κρέας, και ζαχαρούχα ποτά.
Έχει ήδη αποδειχθεί ότι οι μεταβολές των τιμών επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών στη Σουηδία. Τη δεκαετία του 1990, η κατανάλωση βοδινού κρέατος αυξήθηκε κατά 50% επειδή η τιμή μειώθηκε σχεδόν στο μισό.
Μειωμένη κατανάλωση και κλιματικές επιπτώσεις
Στην παρούσα μελέτη, η μεγαλύτερη διαφορά θα ήταν στις τιμές του βοδινού και του αρνιού . Οι φορολογικές αλλαγές θα προκαλούσαν αύξηση 25%, ή σχεδόν 3 ευρώ ανά κιλό. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση κρέατος στη χώρα κατά 19%.
Διαπίστωσαν επίσης ότι η μετατόπιση του φόρου τροφίμων θα είχε οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα μπορούσε να μειώσει το κλιματικό αποτύπωμα της κατανάλωσης τροφίμων των Σουηδών κατά περίπου 700.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με μείωση 8% των εκπομπών από τα επιβατικά αυτοκίνητα ή σχεδόν ένα στα δέκα αυτοκίνητα που εξαφανίζονται από τους δρόμους της Σουηδίας.


















































































































Σχόλια 0