Τα μπουρέκια γεμιστά με μάραθο και ρύζι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποπνέει την αυθεντικότητα και την απλότητα της κυπριακής κουζίνας. Με αρώματα που θυμίζουν χωριό και υλικά ταπεινά αλλά πλούσια σε γεύση, αποτελούν ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ σνακ. Ο μάραθος δίνει έντονο άρωμα και φρεσκάδα, ενώ το ρύζι προσθέτει σώμα και υφή στη γέμιση.
Print

Μπουρέκια γεμιστά με μάραθο και ρύζι
- Μερίδες: 25 1x
- Διατροφή: Vegan
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για τη γέμιση
- 100 γρ. μάραθος ψιλοκομμένος
- 150 γρ. ρύζι γλασέ
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
- 50 γρ. ζάχαρη (ή όσο γλυκό το θέλετε)
- 800 ml νερό
Για τη ζύμη
- 400 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 πρέζα αλάτι
- 70 ml σπορέλαιο (+ για το τηγάνισμα)
- 200 ml χλιαρό νερό
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε λίγο-λίγο τα υλικά της ζύμης, ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη, σκεπάζουμε με μία πετσετούλα και αφήνουμε τη ζύμη να “ξεκουραστεί”.
- Σε μία κατσαρόλα, σοτάρουμε ελαφρώς (ίσα-ίσα να λαδωθεί) τον μάραθο στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το περισσότερο νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Ενώ ξεκινάει να βράζει προσθέτουμε το ρύζι, όσο βράζει το ρύζι απορροφάει το νερό, αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό, προσοχή όμως δεν θέλουμε μια γέμιση νερουλή.
- Προς το τέλος αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τη ζάχαρη, όταν γίνει το ρύζι αφήνουμε στην άκρη την κατσαρόλα να κρυώσει.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 25-30 μέρη περίπου, σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε ζυμαράκι σε ένα στρόγγυλο φύλλο 15-18 εκ. περίπου. Με ένα κουτάλι τοποθετούμε γέμιση στο μισό φύλλο ζύμης, σκεπάζουμε με το άλλο μισό (να σχηματιστεί ημικύκλιο) και πιέζουμε με ένα πιρούνι στις άκρες να σφραγίσει το μπουρέκι.
- Αφού ετοιμάσαμε όλα τα μπουρέκια προσθέτουμε μπόλικο σπορέλαιο σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει καλά. Τηγανίζουμε τα μπουρέκια και από τις δυο πλευρές, όταν ροδίσουν είναι έτοιμα. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Καλή σας όρεξη.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπορούμε αντί για μάραθο να χρησιμοποιήσουμε σπανάκι ή άνηθο ή κάποιο άλλο χόρτο.
- Κατηγορία: Κατσαρόλας - Βραστά, Με Αλεύρι, Σάντουιτς – Σνακ, Στο Τηγάνι
- Κουζίνα: Κυπριακή
Λέξεις-κλειδιά: Ζάχαρη, Ρύζι
Σχόλια 0