Το ζεστό ντόνατ με μαρμελάδα είναι μια αυστραλιανή σπεσιαλιτέ που προέρχεται από τη Μελβούρνη, γι’ αυτό είναι επίσης γνωστό και ως Melbourner. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα ντόνατς, αυτά σερβίρονται πάντα ζεστά, συνήθως από το παράθυρο ενός φορτηγού street food στο Queen Vic Market.
PrintΖεστά ντόνατς με μαρμελάδα
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 7 γρ. μαγιάς
- 160 ml ζεστό νερό
- 500 γρ. αλεύρι για ψωμί
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 100 γρ. παγωμένο και κομμένο σε κύβους ανάλατο βούτυρο
- 2 αυγά
- 2 λίτρα ηλιέλαιο
- 340 γρ. μαρμελάδας φράουλας
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Ανακατέψτε 7gr μαγιάς σε 160 ml ζεστό νερό σε μια κανάτα, μέχρι να διαλυθεί. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ 500 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί, 50 γραμμάρια ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Προσθέστε 100 γραμμάρια παγωμένο και κομμένο σε κύβους ανάλατο βούτυρο και τρίψτε τα στεγνά υλικά με τα δάχτυλά σας μέχρι να θυμίσει τριμμένη φρυγανιά. Προσθέστε το υγρό της μαγιάς και 2 αυγά με μια ξύλινη κουτάλα για να γίνει μια ζύμη.
- Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια με αλεύρι. Ζυμώνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά με το χέρι (ή στο μίξερ με γάντζο ζύμης). Βάζετε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάστε την. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Απλώστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε για 2 λεπτά. Χωρίζουμε σε 16 ίσα κομμάτια και την πλάθουμε σε μπαλάκια. Τοποθετήστε τις μπάλες ζύμης σε 2 λαδωμένα ταψιά, με καλή απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ρίχνουμε 2 λίτρα ηλιέλαιο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και ζεσταίνουμε στους 160°C. Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να βουτάτε προσεκτικά τις μπάλες ζύμης στο καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε προσεκτικά κάθε μπάλα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν παντού. Αφαιρούμε με την τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά σε χαρτί κουζίνας. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης, φροντίζοντας η θερμοκρασία του λαδιού να παραμείνει στους 160°C.
- Χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι από σουβλάκι, τρυπήστε μια τρύπα σε κάθε ντόνατ, κουνώντας το για να ανοίξει χώρος για τη γέμιση. Βάλτε 340 γραμμάρια μαρμελάδας φράουλας σε ένα σακουλάκι με μεσαίο ακροφύσιο. Εισάγετε το ακροφύσιο στην τρύπα κάθε ντόνατ και πιέστε απαλά για να γεμίσει με μαρμελάδα. Βάλτε 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη σε ρηχό πιάτο και κυλήστε τα ζεστά ντόνατς στη ζάχαρη για να καλυφθούν.
Λέξεις-κλειδιά: Ντόνατς
Σχόλια 0