Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ συνδέει την κατανάλωση μαύρου καφέ με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, προειδοποιώντας ότι η προσθήκη ζάχαρης και κρέμας γάλακτος μπορεί να μειώσει αυτά τα οφέλη.
Οι ερευνητές Gerald J. και Dorothy R. Friedman του School of Nutrition Science and Policy ανέλυσαν δεδομένα διατροφής και θνησιμότητας σχεδόν 20 ετών από 46.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη την ημέρα με ελάχιστη προσθήκη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 14%.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition, ανέλυσε εννέα κύκλους της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Διατροφής (NHANES) από το 1999 έως το 2018, συνδέοντας δεδομένα διατροφικής ανάκλησης με τα εθνικά αρχεία θανάτων.
Η κατανάλωση καφέ κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με τον τύπο, την ποσότητα και την ποσότητα ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών που προστέθηκαν. Οι ερευνητές όρισαν ως χαμηλή προσθήκη ζάχαρης την ποσότητα κάτω των 2,5 γραμμαρίων ανά φλιτζάνι 8 ουγκιών (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού) και ως χαμηλή προσθήκη κορεσμένων λιπαρών κάτω του 1 γραμμαρίου ανά φλιτζάνι, ποσότητα αντίστοιχη με πέντε κουταλιές της σούπας γάλα 2% ή μία κουταλιά της σούπας κρέμας γάλακτος.
Πρόσθετα ευρήματα
Άτομα που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα παρουσίασαν μείωση 16% στον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, με το όφελος να αυξάνεται ελαφρώς στο 17% για όσους έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια ημερησίως. Ωστόσο, η κατανάλωση άνω των τριών φλιτζανιών ημερησίως δεν οδήγησε σε επιπλέον οφέλη ως προς τη θνησιμότητα, ενώ η συσχέτιση με χαμηλότερη καρδιαγγειακή θνησιμότητα εξασθένησε σε υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης. Η μελέτη δεν βρήκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας από καρκίνο.
«Ο καφές είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα παγκοσμίως και με σχεδόν τους μισούς ενήλικες Αμερικανούς να δηλώνουν ότι πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για την υγεία», δήλωσε η Fang Fang Zhang, κύρια συγγραφέας και Καθηγήτρια της Neely Family στη Σχολή Friedman.
«Τα οφέλη του καφέ ενδέχεται να οφείλονται στις βιοδραστικές του ενώσεις, όμως τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η προσθήκη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα οφέλη αυτά στη θνησιμότητα.»
Ποσοτικοποίηση της επίδρασης των προσθέτων
Η κύρια συγγραφέας Bingjie Zhou, πρόσφατη διδάκτωρ στην επιδημιολογία διατροφής, τόνισε τη σημασία της ποσοτικοποίησης της επίδρασης των προσθέτων στην υγεία.
«Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς τα πρόσθετα στον καφέ μπορεί να επηρεάσουν τη σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και κινδύνου θνησιμότητας, και η δική μας είναι από τις πρώτες που ποσοτικοποιούν πόση γλυκαντική ουσία και κορεσμένο λίπος προστίθενται. Τα αποτελέσματά μας συνάδουν με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς, οι οποίες συστήνουν τον περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών.»
Η μελέτη δεν εντόπισε όφελος στη θνησιμότητα που να συνδέεται με τον ντεκαφεϊνέ καφέ, πιθανώς λόγω χαμηλότερων επιπέδων κατανάλωσης στο δείγμα.
Μια σχετική μελέτη νωρίτερα φέτος έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ το πρωί μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας σε σύγκριση με την κατανάλωσή του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, υποδηλώνοντας ότι τα πρότυπα κατανάλωσης επηρεάζουν περαιτέρω τα αποτελέσματα για την υγεία.
Παρόλο που τα αποτελέσματα έχουν ορισμένους περιορισμούς λόγω αυτοαναφερόμενων δεδομένων και κάποιων διαφοροποιήσεων, το μεγάλο μέγεθος του δείγματος και η συσχέτιση με τα αρχεία θνησιμότητας ενισχύουν την αξιοπιστία των ευρημάτων.
Ως εκ τούτου, μέσω της αναδιαμόρφωσης των προϊόντων ώστε να ελαχιστοποιηθεί η προσθήκη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, οι παραγωγοί καφέ μπορούν να βελτιώσουν το προφίλ υγείας των προϊόντων τους, ενώ παράλληλα βοηθούν τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του καφέ ως ροφήματος που ενισχύει τη μακροζωία.
ΠΗΓΗ: newfoodmagazine.com


















































































































Σχόλια 0