Ντολμαδάκια (αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι και κιμά)

Ντολμαδάκια (αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι και κιμά)

Τα ντολμαδάκια είναι ένα δημοφιλές πιάτο της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Η λέξη dolma (ντολμάς) προέρχεται από την τουρκική γλώσσα και σημαίνει «κάτι γεμιστό». Είναι ένας ευρύτερος όρος που περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεμιστά αμπελόφυλλα, αλλά και άλλα γεμιστά λαχανικά, όπως πιπεριές, κολοκυθάκια ή μελιτζάνες.

Print
clock icon cutlery icon flag icon folder icon instagram icon pinterest icon facebook icon print icon squares icon heart icon heart solid icon

Ντολμαδάκια


  • Συνολικός χρόνος: 01:45

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΚΛΙΜΑΚΑ
  • 1 βάζο, 450 γρ. αμπελόφυλλα σε άλμη (περίπου 60 έως 70 φύλλα)
  • 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι κοντόκοκκο (όπως Καρολίνα ή Arborio)
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 350 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό, φρέσκο ​​άνηθο και φρέσκο ​​δυόσμο
  • 1 με 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
  • Περίπου 4 φλιτζάνια ή περισσότερο ζωμό κοτόπουλου
  • Χυμός από 2 λεμόνια

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Αν χρησιμοποιείτε αμπελόφυλλα από βάζο, αφαιρέστε τα από το βάζο και πετάξτε την άλμη. Ξεπλύνετε καλά τα αμπελόφυλλα και τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν. (Αργότερα στη διαδικασία, θα αφαιρέσετε τα κοτσάνια πριν από τη γέμιση.)
  • Μουλιάστε το ρύζι σε άφθονο νερό για περίπου 15 με 20 λεπτά. Στραγγίξτε το καλά.
  • Ενώ το ρύζι μουλιάζει, ετοιμάστε τον κιμά. Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για λίγο, περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν ημιδιαφανή. Προσθέστε τον κιμά και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει εντελώς, ανακατεύοντας περιστασιακά. Στραγγίστε το περιττό λίπος και στη συνέχεια προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και τα άλλα μπαχαρικά. Ανακατέψτε. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τον κιμά, το στραγγισμένο ρύζι και τα φρέσκα μυρωδικά. Αλατοπιπερώστε ελαφρά. Προσθέστε μια γενναιόδωρη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και ανακατέψτε ώστε να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
  • Ετοιμάστε μια βαριά κατσαρόλα και αλείψτε ελαφρά τον πάτο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τοποθετήστε μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο (χρησιμοποίησα τα φύλλα που δεν φαίνονται πολύ ωραία εδώ και έφτιαξα τρεις στρώσεις για να προστατέψω τα ντολμαδάκια από το να καούν αργότερα). Απλώστε και τις φέτες ντομάτας.
  • Για να γεμίσετε τα αμπελόφυλλα, θα δουλέψετε ένα φύλλο τη φορά. Τοποθετήστε ένα αμπελόφυλλο σε μια σανίδα κοπής με την ανάγλυφη/τραχιά πλευρά προς το μέρος σας. Πάρτε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και τοποθετήστε το στο κέντρο του φύλλου, στη συνέχεια διπλώστε τα πλαϊνά πάνω από τη γέμιση και τυλίξτε τα σε ρολό. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα ή μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
  • Τοποθετήστε προσεκτικά τα ντολμαδάκια σε σειρά, με την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω, στην προετοιμασμένη κατσαρόλα σας, καλύπτοντας την περιφέρεια της κατσαρόλας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα μικρό πιάτο αναποδογυρισμένο από πάνω. Βράστε το ζωμό (ή αν θέλετε νερό) και ρίξτε το από πάνω, φτάνοντας στο πάνω στρώμα και καλύπτοντας κάπως (περίπου 4 φλιτζάνια, ίσως λίγο περισσότερο.)
  • Τώρα σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Ξεσκεπάστε και αφαιρέστε το πιάτο, στη συνέχεια ρίξτε το χυμό από 2 λεμόνια. Σκεπάστε ξανά με το καπάκι (δεν χρειάζεται το πιάτο σε αυτό το σημείο) και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 30 έως 45 λεπτά ακόμα ή μέχρι να μαγειρευτεί πλήρως.
  • Αποσύρετε τα ντολμαδάκια από τη φωτιά. Αφήστε τα να ξεκουραστούν ακάλυπτα για 20 έως 30 λεπτά πριν τα σερβίρετε.
  • Προετοιμασία: 00:45
  • Εκτέλεση: 01:00
  • Κατηγορία: Κατσαρόλας - Βραστά, Ορεκτικά – Σαλάτες, Στο Τηγάνι
  • Κουζίνα: Μεσογειακή

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  • Serving size: 1 Ντολμαδάκι
  • Θερμίδες: 25
  • Σάκχαρα: 0.5 g
  • Νάτριο: 43.7 mg
  • Λιπαρά: 1 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0.2 g
  • Trans λιπαρά: 0 g
  • Υδατάνθρακες: 2.8 g
  • Φυτικές ίνες: 0.4 g
  • Πρωτεΐνη: 1.6 g

Λέξεις-κλειδιά: Αμπελόφυλλα, Κιμάς, Ρύζι

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top